Εκλογές στη Ρωσία: Στο 51,90% η συμμετοχή στις κάλπες

Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια μκο ανέφεραν σήμερα παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία και αναμένεται να αναδείξουν και πάλι νικητή τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.

Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. “Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’ “, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κάποιοι δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις και ότι το ποσοστό συμμετοχής αυτή τη φορά είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2012.

Με το αποτέλεσμα βέβαιο, εκτός απροόπτου, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτές τις εκλογές είναι πράγματι το ποσοστό συμμετοχής με το Κρεμλίνο να επιθυμεί μια ισχυρή εντολή για τον Πούτιν και τον Ναβάλνι να καλεί σε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες χαρακτηρίζει απάτη.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Μόσχα ανερχόταν σε 40,06% στις 15:00 μμ τοπική ώρα (12:00 GMT) σε σχέση με 34,04% το 2012, όπως μετέδωσε το Sputnik, ενώ σε όλη τη Ρωσία το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,9% στις 17:00 τοπική ώρα (14:00 GMT).

Η Μπαμπτσένκοβα επισήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις διέρρευσαν σκοπίμως fake news και πρόσθεσε ότι όλα τα περιστατικά επιλύθηκαν επί τόπου χωρίς να υποβληθούν αιτήματα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, μεταξύ αυτών φυσικά, και ο νυν πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι υπόλοιποι επτά είναι οι: Ξένια Σομπτσάκ (αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλίστρια και είναι υποψήφια με το κόμα Civic Initiative), Μαξίμ Σουραϊκίν (ακροαριστερό Κομμουνιστικό Κόμμα), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος), Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος Yabloko), Σεργκέι Μπαμπουρίν (υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Russian All-People’s Union), Πάβελ Γκρουντίνιν (του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος) και Μπόρις Τιτόβ (ηγέτης του Κόμματος της Ανάπτυξης).

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με τα μμε, επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Δεδομένης της διαφοράς ώρας, πριν από την Μόσχα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκλογικά τμήματα στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία.

Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα.

Μια νίκη του Πούτιν θα τον οδηγήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024 και θα ενισχύσει την θέση του ως ο μοναδικός ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: “Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου”.

“Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα”, πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Εκεί έχει ασκήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το εκλογικό του δικαίωμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι “διέταξε” τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ… ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ατάραχος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί.

Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού ΚόμματοςΠάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

«Γενιά Πούτιν»

Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή , που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Στο εξωτερικό, το Κίεβο αποφάσισε να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τους Ρώσους που κατοικούν στην Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην προσαρτημένη Κριμαία.

Συμβολικά, η ψηφοφορία διεξάγεται τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την επικύρωση της προσάρτησης που αποφασίσθηκε με δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Εάν η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ψήφο των Ρώσων, που είναι συνηθισμένοι στις κατηγορίες των Δυτικών κατά της Μόσχας, κινδυνεύει ωστόσο να ορίσει τον τόνο της επόμενης θητείας του Βαλντίμιρ Πούτιν, που θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, το οποίο υποσχέθηκε να μην αγγίξει.

«Οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας θα είναι περισσότερο σοβαρές» από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας, προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Μπαούνοφ, του Carnegie Centre της Μόσχας. Η επίθεση «ενός ευρωπαίου πολίτη στο ευρωπαϊκό έδαφος επαναφέρει τους φόβους ως προς τη Ρωσία. Και αυτό δεν είναι καλό για το Κρεμλίνο».

«Κρατάμε καλά» 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδόν δεν έκανε εκστρατεία, αρκούμενος σε δύο ολιγόλεπτες παρεμβάσεις σε συναυλίες και σνομπάροντας τις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Επικεντρώθηκε σε μία δυνατή ομιλία στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας κόμπασε για τους νέους αήττητους πυραύλους του ρωσικού στρατού που αναπτύχθηκαν σε αντίδραση στην αντιπυραυλική ασπίδα, προειδοποιώντας τους Δυτικούς «να ακούσουν επιτέλους τη Ρωσία».

«Στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούν να μας λυγίσουν, να μας γονατίσουν, αλλά κρατάμε καλά. Μας υποσχέθηκαν μία κρίση, αλλά αντισταθήκαμε. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του Πούτιν», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαμπάγεφ, ένας 55χρονος Μοσχοβίτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy