Εκμετάλλευση γυναικών για πορνεία και στα κατεχόμενα

Το πρόβλημα της εκμετάλλευσης γυναικών που φθάνουν στα κατεχόμενα για να δουλέψουν σε νυχτερινά κέντρα και εξαναγκάζονται σε πορνεία, έφερε στο φως η περίπτωση γυναίκας που είχε εισαχθεί στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία για εξετάσεις υγείας, σύνηθες φαινόμενο για εργασία σε νυχτερινά κέντρα, αλλά όταν κατάλαβε τι θα έκανε πραγματικά προσπάθησε να αποδράσει από το δωμάτιο που βρισκόταν στον τέταρτο όροφο, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η είδηση απασχόλησε την κοινή γνώμη, καθώς δεκάδες οίκοι ανοχής λειτουργούν με άδεια “νυχτερινών κέντρων” παρά τις διαμαρτυρίες εδώ και χρόνια πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το εμπόριο γυναικών και την εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με την “Κίπρις ποστασί”, η “βουλευτής” του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά σε μήνυμά της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι αυτού του είδους “νυχτερινά κέντρα” είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι το καταγεγραμμένο μέρος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη “βόρεια” Κύπρο. Υπάρχουν, προσθέτει, και πολλές γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία και εκτός των νυχτερινών κέντρων, ενώ επικρίνει τις οργανώσεις στα κατεχόμενα που ασχολούνται με το ζήτημα μόνο όταν συμβεί κάτι τραγικό.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η πρωτοβουλία για την αλλαγή του οικογενειακού “νόμου” αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η γυναίκα κρατείται στο “κρατικό” νοσοκομείο σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, η φεμινιστική οργάνωση Fema, η φεμινιστική πρωτοβουλία δασκάλων, η γυναικεία πρωτοβουλία Μεσαορίας, οι γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας, Νέα Κύπρος, Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρο, το πολιτιστικό κέντρο Μπαράκα, η συντεχνία Dev-İş κ.ά.

Χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως ανθρώπινη ντροπή και επικρίνουν την “κυβέρνηση” για το ότι δεν κάνει τίποτε ζητώντας θεσμικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που θα παρεμποδίζουν το εμπόριο ανθρώπων και τη “σεξουαλική δουλεία”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy