Εκπαιδευτική προϋπόθεση ο σεβασμός στη διαφορετικότητα

Την πεποίθηση πως καθώς η πολυπολιτισμική ταυτότητα είναι πλέον χαρακτηριστικό του μαθητικού πληθυσμού μας, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά είναι σημαντικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της εκπαίδευσης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για τον κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού στο Γ` Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας, ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι έχουμε υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που δημιουργούνται από ρατσιστικές συμπεριφορές και να καλλιεργήσουμε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της ανοχής.

Σημείωσε ότι η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα «Κώδικας συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών», μια πιλοτική εφαρμογή η οποία, όπως είπε, στηρίζεται έμπρακτα από την Αρχή κατά των Διακρίσεων και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι σκοπός του Κώδικα και Οδηγού είναι να καταγραφούν οι αιτίες που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων και να εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εφαρμόζει συστηματικά ξεκάθαρη πολιτική κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού στα σχολεία, γι’ αυτό στηρίζει έμπρακτα προσπάθειες σαν τη σημερινή. «Η εκπαίδευση καλείται να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο, ώστε να βρεθούν οι ορθοί τρόποι διαχείρισης κάθε μορφής ρατσισμού. Όλα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή εκδήλωση κρίνονται χρήσιμα και θα αξιοποιηθούν» τόνισε.

Συνεχάρη τέλος τους μαθητές για τις δράσεις τους καθώς και για την πρωτοτυπία και την ποιότητα των εργασιών τους, μέσα από τις οποίες εκφράζουν, όπως είπε, τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους τους για τη στήριξη και καθοδήγηση που τους προσφέρουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy