Έκπληξη είχαν προκαλέσει οι οδηγίες Ρίκκου για Providencia

Το καροτσάκι με το φάκελο της υπόθεσης Providencia και τις νέες οδηγίες του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρ. Ερωτοκρίτου για άσκηση ποινικής δίωξης, είχε πάει στον Γενικό Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη για ενημέρωση, αλλά δεν θυμάται ποιος το είχε πάρει, ανέφερε σήμερα η μάρτυρας υπεράσπισης Ευαγγελία Σερδάρη, Υπεύθυνη του Ποινικού Αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας κατά την επίδικη περίοδο, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατά τη σημερινή εξέταση και αντεξέταση της μάρτυρος από το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου και τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής αντίστοιχα, η κα. Σερδάρη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι της είχε κάνει εντύπωση και της έμεινε στο μυαλό, κατά την έκφραση της, η αλλαγή από τον κ. Ερωτοκρίτου των αρχικών οδηγιών που είχε δώσει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης για μη άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση και επίλυση των διαφορών των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια.

Η κα. Σερδάρη αναφέρθηκε στα καθήκοντα της ως Υπεύθυνη τότε του Ποινικού Αρχείου και συγκεκριμένα στη διαδικασία παραλαβής και διαχείρισης των ποινικών φακέλων από την Αστυνομία και των επιστολών για αναστολή ποινικών διώξεων.

Σε σχετική ερώτηση που της υπέβαλε ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης, η κα. Σερδάρη είπε ότι οι οδηγίες που είχε δώσει στο Ποινικό Αρχείο ο κ. Ερωτοκρίτου με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να βλέπει τους φακέλους και αφού τους μονογράψει να φορτώνονται πάνω στο καροτσάκι για να πηγαίνουν στον Γενικό Εισαγγελέα για ενημέρωση.

Η κα. Σερδάρη ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου και υιοθέτησε το περιεχόμενο της κατάθεσης που είχε δώσει στον ποινικό ανακριτή κ. Καλλή.

Η κα. Σερδάρη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φάκελλο της υπόθεσης Providencia τον είχε φέρει στο Ποινικό Αρχείο ο ίδιος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου “και μας είπε να τον βάλουμε στο τρόλεϊ μαζί με τις άλλες υποθέσεις και να τις πάρουμε στον Γενικό Εισαγγελέα”, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν και η πρακτική που ακολουθούσαν.

“Θυμάμαι ότι όπως μας είχε δώσει τον φάκελο της Providencia ο κ. Ερωτοκρίτου τον έβαλε στο τρόλεϊ για να πάει στον Γενικό Εισαγγελέα”, είπε, χωρίς ωστόσο να ήταν σε θέση να θυμηθεί ποιος είχε τελικά πάρει το τρόλεϊ στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η κα. Σερδάρη είπε ότι “μου έκανε εντύπωση και μου είχε μείνει στο μυαλό” όταν είχε διαβάσει το σημείωμα που απευθυνόταν προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και διαπίστωσε ότι οι μέχρι τότε οδηγίες του Πέτρου Κληρίδη για μη ποινική δίωξη στην υπόθεση είχαν αλλάξει, κάτι που ανέφερε, όπως είπε, και στη συνάδελφο της κα. Μαρία Ρούσου.

Είπε, επίσης, ότι όταν επέστρεψε το τρόλεϊ με τον φάκελο της υπόθεσης πίσω στο Ποινικό Αρχείο “αφού εξέτασα τον φάκελο, διαπίστωσα ότι δεν είχαν αλλάξει οι οδηγίες του κ. Ερωτοκρίτου. Δεν θυμάμαι να είχε αλλάξει κάτι. Αν άλλαζε θα το θυμόμουν”.

Κατά την αντεξέταση της μάρτυρος, ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου υπέβαλε στην μάρτυρα ότι είχε διαμορφώσει την κατάθεση της μετά από την επικοινωνία που είχε με τον κ. Ερωτοκρίτου με σκοπό “να τον βοηθήσει”, όπως υποστήριξε, και πως οι φάκελλοι της providencia δεν τέθηκαν ποτέ από το Ποινικό Αρχείο στον Γενικό Εισαγγελέα.

“Εγώ θυμούμαι τον κ. Ερωτοκρίτου να κρατάει τον φάκελλο στο χέρι και να μου λέει `να πάει πάνω στον Γενικό. Δεν είχα λόγο εγώ να μην πάρω τον φάκελλο και να μην τηρήσω την πρακτική του Ποινικού Αρχείου”, ήταν η απάντηση της κα. Σερδάρη.

Ανέφερε επίσης όταν την είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Ερωτοκρίτου για να της πει ότι θα κληθεί από τον κ. Καλλή για να καταθέσει στην υπόθεση providencia, η ίδια ξαφνιάστηκε και πως η αρχική της αντίδραση ήταν ότι δεν ήθελε να πάει από τη στιγμή που είχε φύγει από τη Νομική Υπηρεσία για να προσθέσει ότι ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της είχε πει να πάει και να πει την αλήθεια.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε, τέλος, στην μάρτυρα ότι πριν πάει να δώσει κατάθεση στον κ. Καλλή πέρασε, κατά την έκφραση του, από “φροντιστήριο” από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου για το τι ακριβώς να καταθέσει “για να βοηθήσει” τον κ. Ερωτοκρίτου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 13 και 16 Μαΐου, στις 9 το πρωί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy