Εκπρόσωπος Cambridge Analytica: Δεν είμαστε ο κακός σε ταινία Τζέιμς Μποντ

Να αποκρούσει τις κατηγορίες σε βάρος της Cambridge Analytica περί αθέμιτης χρήσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook επιχείρησε εκπρόσωπος της εταιρείας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λονδίνο.

Ο Κλάρενς Μίτσελ τόνισε αρχικά πως η βρετανική εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ και στρατηγικής δεν έχει πλέον στην κατοχή της δεδομένα από χρήστες του Facebook, καθώς έχουν διαγραφεί.

Υποστήριξε ότι τα δεδομένα αυτά, που είχαν συλλεχθεί από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν, ήταν «πρακτικώς άχρηστα», καθώς δεν αποκάλυπταν πραγματικά πληροφορίες για την προσωπικότητα των χρηστών. 

Όπως σημείωσε, ήταν μόλις λίγο καλύτερα από τυχαίες υποθέσεις για την προσωπικότητα κάθε χρήστη. Πρόσθεσε πως στην παραδοχή αυτή προέβη και ο ίδιος ο κ. Κόγκαν, ο οποίος το πρωί κατέθεσε ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού. 

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Μίτσελ, η Cambridge Analytica σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα στοιχεία που της παρείχε ο κ. Κόγκαν. 

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της εταιρείας στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Cambridge Analytica εργάστηκε μόνο για πέντε μήνες για τον τότε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά, σημείωσε, οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί αξιοποίησης δεδομένων από την έρευνα του Αλεξάντρ Κόγκαν προς επηρεασμό της κοινής γνώμης υπέρ του κ. Τραμπ είναι λανθασμένος.

Στρέφοντας την προσοχή του σε καταγγελίες περί επηρεασμού της κοινής γνώμης υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ο εκπρόσωπος της Cambridge Analytica σχολίασε ότι ορισμένα έντυπα στη Βρετανία προσπαθούν να αναδείξουν την ιστορία για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες.

Όπως υποστήριξε, η εταιρεία όντως προσέγγισε τους υπεύθυνους της εκστρατείας υπέρ του Brexit Leave.EU αλλά δεν προσελήφθη.

Ο κ. Μίτσελ σχολίασε ότι από ορισμένους κύκλους η Cambridge Analytica αδίκως παρουσιάζεται «ως ο κακός σε ταινίες του (Τζέιμς) Μποντ». 

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η εταιρεία έκανε λάθη και πρόσθεσε ότι ερευνάται γιατί έγιναν αυτά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy