Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης καρκίνου του στόματος

Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη Στοματογναθοπροσωποχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του στόματος.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας προγραμματίζεται σειρά διαφορετικών δράσεων, όπως η δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω των κινητών οδοντιατρικών μονάδων έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του στόματος, σε όλες τις δημόσιες οδοντιατρικές κλινικές, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τον καρκίνο του στόματος.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο, θα διοργανωθούν επίσης ενημερωτικές διαλέξεις προς τους οδοντιάτρους αναφορικά με τον καρκίνο του στόματος, ενώ θα προσφέρονται και δωρεάν στοματικοί έλεγχοι από τους ιδιώτες οδοντιάτρους κατόπιν ραντεβού.

Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα αποτελούν παγκοσμίως τον έκτο σε συχνότητα καρκίνο. Κατά το 2008 υπολογίστηκαν 283.861 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος παγκόσμια, ενώ στην Κύπρο, κατά τη χρονική περίοδο 1998-2010, είχαμε 353 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες και το στοματοφάρυγγα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών ενώ κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι το κάπνισμα. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος.

Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται πολύ παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy