Εκστρατεία Πνευμονολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας

Εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της πνευμονίας και των επιπλοκών της, εγκαινίασε η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας, σημειώνοντας ότι η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών και παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως στους ενήλικες.
 
Σε ανακοίνωσή της, η Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.
 
Η πνευμονία, αναφέρει, μπορεί να προσβάλει 8-15 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, με τη συχνότητα να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικιακή ομάδα. Προσθέτει ότι μεταξύ 22-42% των περιστατικών νοσηλεύονται και μέχρι 10% αυτών μπορεί να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 
Η Πνευμονολογική Εταιρεία σημειώνει ότι, δυστυχώς, παρά την πρόοδο της ιατρικής τα τελευταία 50 χρόνια, η θνητότητα παραμένει ψηλή, γύρω στα 12-14% στους νοσηλευόμενους, και μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% σε άτομα που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Η καλή διατροφή, η δραστήρια μη-καθιστική ζωή και η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών, βοηθούν στην πρόληψη. Οι καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από πνευμονία, έτσι η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην πρόληψη.  Μεγάλο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την Πνευμονολογική Εταιρεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy