Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Η Τουρκία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, που συνεκλήθη εκτάκτως με αφορμή την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε ομιλία του υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αμερόληπτος διαμεσολαβητής.

«Δεν δεχόμαστε ως Παλαιστίνιοι, Άραβες ή μουσουλμάνοι, δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τον ρόλο της Αμερικής ως διαμεσολαβητή γιατί αυτός ο ρόλος προϋποθέτει αμερόληπτη ακεραιότητα», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε την αγανάκτηση σχεδόν όλου του μουσουλμανικού κόσμου και διαδηλώσεις οργής σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε να σταματήσουν οι εξτρεμιστικές δηλώσεις και ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να εργαστούν για την ειρήνη και όχι για τον εξτρεμισμό.

Στα παλαιστινιακά εδάφη η οργή ξεχειλίζει. Οι συγκρούσεις με αστυνομικούς αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη την προηγούμενη εβδομάδα περιορίστηκε να εκδώσει μια προφορική καταδίκη, καλώντας τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Ο Ερντογάν, ελπίζει να ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο πίσω από τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην αμερικανική απόφαση

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy