Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τους ελέγχους διαβατηρίων

Έκτακτη τριμερή σύσκεψη συγκαλεί ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με σκοπό να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις σε σχέση με τον αποκλεισμό πτήσεων από την Ελλάδα – προς ή διαμέσου της Γερμανίας – από τον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας σε ερώτημα για τους ελέγχους διαβατηρίων σε επιβάτες πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα, δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει ειδοποιηθεί από τις γερμανικές αρχές για τους κατ΄ εξαίρεση έλεγχους στη βάση του κώδικα Σένγκεν. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι έλεγχοι αυτοί θα είναι προσωρινοί και μόνο όπου είναι απαραίτητο, ενώ θα έχουν μικρή επίπτωση στην ελευθερία μετακίνησης των επιβατών.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Γερμανία έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέτοιους ελέγχους, στο πλαίσιο του κώδικα Σένγκεν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτοί πρέπει να είναι αναλογικοί. Τόνισε ότι αύριο, στις Βρυξέλλες, θα αναζητηθούν εξηγήσεις κατά τη διάρκεια τρίμερους συνάντησης Κομισιόν, γερμανικών και ελληνικών αρχών.

Στόχος της Κομισιόν είναι να διευκολυνθεί η συνεργασία των δύο κρατών, τόνισε η Νατάσα Μπερτώ.

Η Γερμανία από τις 12 Νοεμβρίου επιβάλλει ελέγχους διαβατηρίων σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα. Οι επιβάτες των πτήσεων αυτών μεταφέρονται με λεωφορεία σε ειδικούς χώρους των αεροδρομίων.

Πολλοί επιβάτες πτήσεων transit τις τελευταίες εβδομάδες αναγκάστηκαν να αλλάξουν ανταπόκριση και να φτάσουν στον προορισμό τους με μεγάλες καθυστερήσεις. Οι έλεγχοι είναι καθολικοί και μόνιμοι. Η συνθήκη Σένγκεν δίνει το δικαίωμα των προσωρινών ελέγχων στις γερμανικές αρχές, αλλά επιβάλει να είναι έκτακτοι και αναλογικοί.

Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν την πρακτική αυτή, λόγω φόβων για δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών με τις πτήσεις από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy