«Προς σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ η κυβερνητική πρόταση»

Η πρόταση του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης είναι πρόταση σταδιακής εφαρμογής του πολυπόθητου ΓΕΣΥ από την 1.1.2017, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος απαντώντας στο ΑΚΕΛ για το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

“Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, ότι επεξεργάστηκε και παρουσίασε στις 24 Νοεμβρίου του 2011 ο τότε Υπουργός Υγείας της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ κ. Σταύρος Μαλάς, παρόμοια πρόταση”. Σχολιάζοντας τα περί περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει περικοπές σε δαπάνες για την υγεία παρά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία επήλθε η κυπριακή οικονομία λόγω των πολιτικών πρακτικών και αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης ‘ η οποία κάλεσε και την Τρόικα στην Κύπρο’. “Αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι η εξοικονόμηση περίπου 30 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την υγεία από καλύτερη διαχείριση στις προσφορές για τα φάρμακα και την αγορά αναλώσιμων υλικών”.

Όσοι, λοιπόν, νοιάζονται πραγματικά για την ολοκληρωτική εφαρμογή του ΓεΣΥ ας συνδράμουν στο διάλογο με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για σταδιακή εφαρμογή του. Ιδού η Ρόδος, σημειώνει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι από το 2001 που αποφασίστηκε η δημιουργία του ΓεΣΥ και εντεύθεν καμιά Κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΑΚΕΛ δεν προχώρησε στην εφαρμογή του λόγω του ότι το κόστος προβλεπόταν δυσθεώρητο, γεγονός που θα επιβάρυνε τους πολίτες με πολύ υψηλές εισφορές. Επιπλέον, προσθέτει, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, θα έπρεπε να υπάρξουν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

“Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα πιο πάνω προβλήματα προχωρεί σε εισήγηση για σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ και όχι μίνι ΓεΣΥ, όπως παρουσιάζεται από κάποιους, με την πρόταση για γενική εισφορά εργαζομένων ή και εργοδοτών, ώστε να αποκτήσει επιτέλους ρόλο και να γίνει πραγματικός οργανισμός ασφάλισης ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια έχει στοιχίσει στο κράτος περίπου 50 εκ. ευρώ”.

Με την εισήγηση αυτή, συνεχίζει, ασφαλίζεται βασικά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανασφάλιστο και με εξασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα αρχίσει η ουσιαστική και απαραίτητη προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού θα αρχίσουν να λειτουργούν στο πλαίσιο αυτόνομων προϋπολογισμών και θα χρεώνουν τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες τους, όπως άλλωστε προνοεί το ΓεΣΥ.

Επίσης, συμπληρώνει, με τη σταδιακή αυτή εφαρμογή του ΓεΣΥ που εισηγείται η Κυβέρνηση, θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της λίστας αναμονής, αφού πέραν της διάθεσης επιπλέον πόρων για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο ΟΑΥ θα μπορεί να αποστέλλει περιστατικά και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ιδιώτες ιατρούς.

Έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη για το μίνι ΓεΣΥ

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, την προσεχή Πέμπτη, κατά την οποία θα εξεταστούν οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για προώθηση και εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ, ως μια ενδιάμεση λύση μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας στην τελική του μορφή.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί των εξαγγελιών του Υπουργού Υγείας, αφού και ο ίδιος ενημερώθηκε για το επονομαζόμενο μίνι ΓεΣΥ τηλεφωνικώς και μετά από τις εξαγγελίες.

Ωστόσο, ανέφερε πως στόχος του ΟΑΥ εξακολουθεί να είναι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση θα πρέπει να τύχει μελέτης.

“Είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να θέσω στο Διοικητικό Συμβούλιο και γι` αυτό κάλεσα συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη. Θα το συζητήσουμε σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν είναι θέμα το οποίο θα τοποθετηθώ εγώ με βάση την πληροφόρηση που έχω μέχρι σήμερα”, είπε ο κ. Αντωνίου.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν ο ΟΑΥ είχε ενημερωθεί από τον Υπουργό Υγείας προηγουμένως, ο κ. Αντωνίου είπε: “Ενημερώθηκα τηλεφωνικώς μετά την εξαγγελία του. Θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα στη λεπτομέρεια του. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εκ πρώτης όψεως. Εμείς θα δούμε τεχνικά κατά πόσο αυτό το πράγμα είναι εφαρμόσιμο και ωφέλιμο”.

“Ο στόχος μας”, πρόσθεσε, “είναι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση θα πρέπει να τύχει μελέτης κατά πόσο είναι ωφέλιμη και λειτουργική”.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του ΔΣ του Οργανισμού την προσεχή Πέμπτη, αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοσχέδιο, ούτε κάτι γραπτώς, ο κ. Αντωνίου είπε ότι την Πέμπτη θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το τι έχουν προς το παρόν μπροστά τους και ακολούθως θα ζητήσουν λεπτομερή ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό.

“Θα ζητήσουμε ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας. Θα κάνουμε μια πρώτη συζήτηση με το Συμβούλιο βάσει του τι έχουμε μπροστά μας και ακολούθως θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό υγείας, ώστε να ενημερωθούμε”, είπε.

Όπως πρόσθεσε, το ΔΣ του ΟΑΥ θα δει ολοκληρωμένα της εισήγηση του Υπουργού και θα τη μελετήσει στη λεπτομέρεια της, σημειώνοντας πως η όποια νέα πρόταση θα πρέπει να μελετηθεί και από τεχνοκρατικής απόψεως.

Είπε πως ο ΟΑΥ θα δει τις τοποθετήσεις των διαφόρων φορέων (Διοικητικό Συμβούλιο, Συντεχνίες, Εργοδότες), ωστόσο, πρόσθεσε θα πρέπει να ακούσει και τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων φορέων, που αποτελούν το ιατρικό οικοδόμημα του τόπου.

Εξάλλου, σημείωσε πως η ιδέα να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είναι νέα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως το θέμα είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενδιάμεσης λύσης.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ιδρύθηκε με βάση τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο (Ν.89(Ι)/2001) και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με τριμερή εκπροσώπηση (Κυβέρνηση, Εργοδότες και Εργαζόμενοι) και έχει ως αποστολή του την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο.

Ο ΟΑΥ είναι αρμόδιος να διαχειρίζεται το Ταμείο που ιδρύεται με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νόμου για τη χρηματοδότηση του ΓεΣΥ, να προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για να εξασφαλίζει την παροχή στους δικαιούχους υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας, συμβαλλόμενος με προμηθευτές υπηρεσιών φροντίδας υγείας οι οποίοι ικανοποιούν τους σχετικούς όρους και προδιαγραφές και να συλλέγει, να αναλύει και να παρουσιάζει δεδομένα και πληροφορίες, που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy