Εκθεση αφιερωμένη στη φιλία Κλέε-Καντίσκι σε μουσείο στο Μόναχο

Το μουσείο Lenbachhaus στο Μόναχο αφιερώνει μια μεγάλη έκθεση στη μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στους ζωγράφους Πάουλ Κλέε (1879-1940) και Βασίλι Καντίνσκι (1866 – 1944).

Οι δυο καλλιτέχνες θεωρούνται οι θεμελιωτές της αφηρημένης ζωγραφικής. Γνωρίστηκαν το 1911 αφού ήταν γείτονες στο Σβάμπινγκ, ένα προάστιο του Μονάχου και έμειναν αργότερα δίπλα – δίπλα σε μια διώροφη κατοικία στο Ντεσάου. Από το 1900 σπούδαζαν μαζί στην τάξη του Φραντζ φον Στουκ στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της συνάντησής τους ήταν η ίδρυση του καλλιτεχνικού κινήματος «Γαλάζιος Καβαλάρης».

Ο Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Βασίλι Καντίνσκι πρωτοστάτησε στη δημιουργία του σημαντικού αυτού κινήματος μαζί με τον Φραντζ Μαρκ. Αργότερα προσκάλεσε και τον Ελβετο-γερμανό Πάουλ Κλέε να συμμετάσχει στην ομάδα, η οποία προώθησε και προέβαλε την αφηρημένη ζωγραφική. Μια ζωγραφική που ήθελε να αντιπαρατεθεί με τη ζωγραφική των Σαλονιών και των Ακαδημιών, μια ζωγραφική κατά της διακοσμητική τέχνης.

Το 1922 οι δυο φίλοι, οι οποίοι είχαν μια διαφορά ηλικίας δεκατριών χρόνων, βρέθηκαν να διδάσκουν στη Βαϊμάρη, στην περίφημη σχολή Bauhaus και το 1925 δίδαξαν στο Ντεσάου, άλλη μια πόλη στην οποία λειτουργούσε η διάσημη γερμανική σχολή.

Η άνοδος του Εθνικοσοσιαλισμού το 1933 ανάγκασε τους δυο φίλους να χωριστούν. Ο Καντίνσκι έφυγε για το Παρίσι και ο Κλέε επέστρεψε στην πατρίδα του, την Ελβετία.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy