Έκθεση Φωτογραφίας στη Γενεύη για τα 51 χρόνια της UNFICYP

Στην έδρα του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα «51 χρόνια UNFICYP: Με εκτίμηση». Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και υπολογίζεται ότι στο διάστημα αυτό θα την επισκεφθούν πέραν των 20.000 επισκεπτών.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Αλέξανδρο Ζήνων στο πλαίσιο ειδικής τελετής υπό την αιγίδα του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη Michael Møller και του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου Ανδρέα Ιγνατίου.

Σε προσφώνηση που ανέγνωσε εκπρόσωπός του, ο Γενικός Διευθυντής κ. Michael Møller, αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί από το 1964 η UNFICYP, επεσήμανε ότι η παρουσίαση της Έκθεσης συμπίπτει με μια θετική συγκυρία για τις προοπτικές επανένωσης του νησιού.

Συνεχάρη τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide για το έργο που επιτελεί στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και σημείωσε ότι, το θετικό κλίμα και η πρόοδος που επιτελείται στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της υφηλίου που είναι βυθισμένες στο χάος και την αστάθεια.

Στην αντιφώνησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εκθείασε το διαχρονικό ρόλο και τη συνεισφορά της ειρηνευτικής δύναμης στη διαφύλαξη της προοπτικής για ειρήνη και επανένωση στο νησί, επισημαίνοντας ότι, δυστυχώς, η παρουσία της εξακολουθεί να είναι αναγκαία μετά από τόσα χρόνια.

Στα 70 χρόνια ύπαρξής τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν να παρουσιάσουν σπουδαίες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Ζήνων, υποδεικνύοντας πως δυστυχώς έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας να λάβει αποτελεσματική δράση, μια εκ των οποίων είναι και η περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Ζήνων εξέφρασε με την ευκαιρία την ευγνωμοσύνη των Αρχών της Δημοκρατίας προς όλα τα κράτη μέλη που έχουν κατά καιρούς συνεισφέρει με εθνικά αποσπάσματα στην ειρηνευτική δύναμη και απέτισε φόρο τιμής στους 184 ειρηνευτές που έχασαν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία στην Κύπρο.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ιγνατίου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Έκθεση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εκτίμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εβδομηντάχρονη προσφορά των Ηνωμένων Εθνών στην ανθρωπότητα.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από την Κύπρο και την Ελλάδα, αποτελούμενες αντίστοιχα από τους βουλευτές κ. Μ. Κάρογιαν και Γ. Βαρνάβα (Βουλή των Αντιπροσώπων) και την κα Μ. Τριανταφύλλου, τους κ. Ι. Καραγιάννη και Κ. Χατζηδάκη (Βουλή των Ελλήνων). Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας κ. Α. Αλεξανδρής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη κ. Χ. Μάνεσης, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Αθανασίου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Γενεύη, μεγάλος αριθμός Μονίμων Αντιπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ και λοιπών διπλωματών, εκπρόσωποι και μέλη της εελληνικής κοινότητας Γενεύης και πλήθος άλλων φίλων της Κύπρου.

Η Έκθεση διοργανώνεται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που γίνονται με την ευκαιρία των εβδομηντάχρονων του ΟΗΕ. Την Έκθεση που περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τη δράση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, από της άφιξης της το 1964 μέχρι και τις μέρες μας, έχει επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy