Έκθεση καταπέλτης από τον ψυχίατρο που διόρισε η Ιερά Σύνοδος

  • Ο Δρ Γεώργιος Νικολαΐδης δηλώνει στη «Χ» ότι γνωμάτευσε την κακοποίηση.
  • Η βρομερή ανάσα του… δεν συγκίνησε κανέναν.

Του Δημήτρη Στρατή

Ένα νεαρό κορίτσι έβαλε τέρμα στη ζωή του ως η τελευταία καταφυγή μετά την απελπισία που είχε περιπέσει λόγω της ανεπάρκειας κρατικών και εκκλησιαστικών θεσμών, να την πιστέψουν, να τη δικαιώσουν και να τη στηρίξουν.

Όπως αποκαλύπτει στη «Χ» με δηλώσεις του ο ίδιος ψυχίατρος που παρακολούθησε επιστημονικά την Έλενα Φραντζή για λογαριασμό της Εκκλησίας, υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι θα έπρεπε να τύχει στήριξης. Οι δηλώσεις του Δρος Γεώργιου Νικολαΐδη αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την Ιερά Σύνοδο αλλά και τους εκκλησιαστικούς άρχοντες που ένιψαν τα χείρας τους χθες.

Οι διαπιστώσεις στην έκθεσή του, μέρος των οποίων δημοσιεύουμε, είναι ξεκάθαρες και ανατριχιαστικές. Από την πλευρά της η ψυχολόγος της Έλενας Φραντζή, κ. Μαρία Περδικογιάννη εξηγεί στη «Χ» γιατί πρόκειται για ένα παιδί που βίωσε διπλή θυματοποίηση. Όπως φαίνεται η βρομερή ανάσα του ιερέα για την οποία η Έλενα μίλησε στον κ. Νικολαΐδη συγκίνησε πολύ λίγους όταν έπρεπε. Κατόπιν εορτής μια ολόκληρη κοινωνία αντιδρά και ζητά να ληφθούν μέτρα. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, οτι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περιμένουν κάποιοι την επόμενη δημόσια κατακραυγή για να λάβουν μέτρα…

«Οι αναφορές της Έλενας είχαν χαρακτήρες αληθούς μνήμης»

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει με δήλωσή του στη «Χ» ο ψυχίατρος Γεώργιος Νικολαΐδης (πρόεδρος της Επιτροπής Λαζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την κακοποίηση παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο), ο οποίος παρακολούθησε επιστημονικά την Έλενα Φραντζή και ετοίμασε δύο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που παραδόθηκαν στην Ιερά Σύνοδο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «επί της ουσίας από το 2011 έγραφα τέσσερα πράγματα:

  • Πρώτο, ότι το κορίτσι είναι βέβαιο ότι όντως είχε υποστεί σωματική κακοποίηση ή παραμέληση.
  • Δεύτερο, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία, οι αναφορά της Έλενας Φραντζή, είχαν χαρακτήρες αληθούς μνήμης. Δηλαδή η εξιστόρησή της, είχε τα χαρακτηριστικά που συνάδουν με το τι είναι αληθής μνήμη και άρα δεν ήταν υποβαλλόμενη ούτε φαντασιακή.
  • Τρίτο ότι με μια μόνη μαρτυρία που έγινε μετά από δεκαπέντε χρόνια, δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος με επιστημονικά κριτήρια.
  • Και τέταρτο, έκανα έκκληση στην Εκκλησία της Κύπρου λέγοντάς τους ότι αυτό το κορίτσι είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένο που στερείται κοινωνικής υποστήριξης. Τους έλεγα ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία έχει βγει πολύ συναισθηματικά επιβαρυμένο».

Κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τη στάση που τήρησε η Εκκλησία απέναντι στον καταδικασθέντα πάτερ Στυλιανό, ο ψυχίατρος που εργάζεται στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «όταν έμαθα αργότερα ότι η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διοικητικές κυρώσεις εξεπλάγην. Μάλιστα εξεπλάγην δύο φορές όταν αργότερα έμαθα ότι το κοσμικό δικαστήριο της Κύπρου επέβαλε ποινή φυλάκισης αλλά παρ’ όλα αυτά η στάση της Εκκλησίας δεν άλλαξε».

 

Τι λέει η έκθεση Νικολαΐδη

Άκρως αποκαλυπτικά είναι και τα όσα αναγράφονται στην έκθεση του κ. Νικολαΐδη (ημ. 9 Ιουνίου 2011) που είχε δοθεί στα μέλη της Ιεράς Συνόδου την οποία εξασφάλισε η «Χ». Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση σημειώνεται: «Πολλαπλά περιστατικά ασέλγειας περιγράφονται αρξάμενα από λίαν νεαρή ηλικία (περί τα 4 έτη της κ. Φραντζή) και διατηρήθηκαν μέχρι την οικειοθελή της “απόδραση” από την οικία του ιερέως στα 10-11 έτη. Τα περιστατικά αυτά περιγράφονται ως προσέγγιση του ιερέως προς την ανήλικη τότε κ. Φραντζή συνήθως κατά τη διάρκεια των ωρών κατάκλισης (μεσημέρι ή βράδυ), συνηθέστερα εντός του παιδικού δωματίου των κοριτσιών». Παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του ιερέα ο οποίος επίσης κατέθεσε στον κ. Νικολαΐδη μέσω της έκθεσης επιβεβαιώνεται η κακοποίηση. Μέσα από την έκθεση αναφέρεται ότι «συμπερασματικά η αφήγηση της κ. Φραντζή και εξέταση των λοιπών στοιχείων φαίνεται να πείθουν αναφορικά με τη σωματική και ενίοτε σοβαρή κακοποίησή της, ψυχολογική κακοποίηση και την παραμέλησή της κατά τη διαμονή της στην οικία του πρεσβυτέρου». Όπως αναφέρεται, υπήρχε περίπτωση όπου η θετή μητέρα της την έστειλε στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό προκαλώντας της ρινικό κάταγμα.

 

Η βρομερή ανάσα

Μέσα από την έκθεση ξεχωρίζει μια αναφορά στην οποία η Έλενα Φραντζή «συγκινείται συναισθηματικά (παρότι καταβάλλει εμφανώς προσπάθεια και τελικώς το ελέγχει)». Η Έλενα, «αναφέρεται στη δυσοσμία της αναπνοής του ιερέα όταν την πλησίαζε με σεξουαλικές προθέσεις, οσμή την οποία ακόμη μπορεί να ανακαλέσει και η οποία της προκαλεί τη συναισθηματική φόρτιση».

 

Και συμπληρωματική έκθεση

Ακόμα και στη συμπληρωματική έκθεση στην οποία προέβη ο κ. Νικολαΐδης (ημ. 21 Νοεμβρίου 2011) ο ιερέας αρνήθηκε κάθε κατηγορία της Έλενας και κατηγόρησε σε μεγάλο βαθμό τους βιολογικούς της γονείς, κυρίως τη μητέρα. Στο συμπέρασμά του ο κ. Νικολαΐδης δεν αλλάζει την άποψή του χαρακτηρίζοντας την Έλενα ως «πολυθυματοποιημένο παιδί» λόγω των όσων έζησε στα παιδικά της χρόνια. Παρά τις σαφείς επιστημονικές επισημάνσεις του διακεκριμένου ψυχιάτρου, η Ιερά Σύνοδος, όπως πληροφορούμαστε προτίμησε να λάβει υπόψιν μόνο τις επιφυλάξεις που εξέφραζε. Η Ιερά Σύνοδος, αθώωσε τον ιερέα όπως είναι γνωστό, αγνοώντας ακόμα και την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

 

Ψυχολόγος Έλενας: Ένα παιδί που θυματοποιήθηκε δύο φορές

Σε δηλώσεις της στη «Χ» η ψυχολόγος που παρακολούθησε την Έλενα Φραντζή, Μαρία Περδικογιάννη, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα παιδί που θυματοποιήθηκε δύο φορές. «Η πρώτη ήταν όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά και άλλως πώς και η δεύτερη όταν με τη δική μας βοήθεια αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία». Όταν αποφάσισε να μιλήσει, όπως ανέφερε, δέχθηκε μπούλινγκ από τον κόσμο, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έκανε αυτές τις πράξεις. Δυστυχώς, υπέδειξε, η αντίδραση της κοινωνίας ήρθε τώρα που Έλενα έχει φύγει από τη ζωή, και όχι την περίοδο που είχε θυματοποιηθεί.

 

Νίπτουν τας χείρας τους οι εκκλησιαστικοί άρχοντες

Σε ό,τι αφορά τους εκκλησιαστικούς άρχοντες που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν θα ήταν υπερβολή ν’ αναφέρει κάποιος ότι ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και όλοι μαζί νίπτουν τας χείρας τους ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι. Όπως φαίνεται ωστόσο όλοι ήταν γνώστες της πραγματικής εικόνας, μέσω των εκθέσεων του ψυχιάτρου, τον οποίο οι ίδιοι προσέλαβαν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Ιερά Σύνοδος δεν προχώρησε στην καθαίρεση του ιερέα, που καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση της ανάδοχης κόρης του Ελένης Φρατζή, λόγω αντίθεσης του Μητροπολίτη Ταμασού. Πρόσθεσε πως όταν ο κληρικός καταδικαστεί σε φυλάκιση η Εκκλησία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον καθαιρέσει. «Συνήθως, όμως, παίρνουμε και την άποψη του οικείου ιεράρχου διότι γνωρίζει καλύτερα τον κληρικό», σημείωσε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, η θέση της Εκκλησίας ήταν η καθαίρεση του ιεράρχη μετά από την καταδίκη του, αλλά ο Μητροπολίτης Ταμασού υποστήριζε ότι μάλλον είναι παρεξηγημένος ο εν λόγω κληρικός και ζητούσε την αθώωσή του κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή ότι δεν θα τοποθετηθεί σε κάποια εκκλησία να σκανδαλίζει αλλά θα απομονωθεί σε κάποιο μοναστήρι.

Γι’ αυτό η Εκκλησία τον αθώωσε, υπό όρους, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Tαμασού Ησαΐας μιλώντας στο ΡΙΚ εξέφρασε έκπληξη. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω στα αφτιά μου με αυτά που ακούω. Αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος ήταν δική μου θέση», διαψεύδοντας τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

 

Για χρηματισμό κάνει λόγο η θετή μητέρα

Με παρέμβασή της χθες στο Sigma, η πρεσβυτέρα θετή μητέρα της Έλενας Φραντζή υπέδειξε ότι ο πατήρ Στυλιανός, αδίκως έχει καταδικασθεί και φυλακισθεί από το δικαστήριο. Άφησε μάλιστα υπόνοιες ότι η Έλενα, χρηματίστηκε για να καταθέσει στο Δικαστήριο εναντίον του ιερέα.

 

Γρ. Ευημερίας: Οι διαδικασίες κινήθηκαν όταν έγινε η αποκάλυψη

Η λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, παραδέχθηκε χθες στο ΡΙΚ ότι τοποθετήθηκαν και άλλα κορίτσια στην εν λόγω ανάδοχη οικογένεια. Σημείωσε ωστόσο ότι κατά την περίοδο της αποκάλυψης από τη θανούσα αμέσως επιδιώχθηκαν δύο διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών της Έλενας. Σημειώνεται ότι το Γραφείο ελέγχεται για το χειρισμό της όλης υπόθεσης, αφού η Έλενα Φραντζή αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της σε ηλικία 10 ετών.

 

Καθησυχαστική η Υπουργός Εργασίας

Συγκλονισμό για την τραγική περίπτωση της Έλενας εξέφρασε χθες η Υπουργός Εργασίας, Ζ. Αιμιλιανίδου διαβεβαιώνοντας εκ των υστέρων ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά μέσω νομοθεσιών και άλλων διαδικασιών απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αυτής της τραγικής περίπτωσης.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας υπάρχουν εκπαιδευμένοι λειτουργοί οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, η αρμόδια υπουργός δεν τοποθετήθηκε για τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τεχνολογία και σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν αποξηλωθεί. Οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να παρακολουθούν δυσανάλογα μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνουν όσα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις.

Η κ. Αιμιλιανίδου κάτω από αυτές τις συνθήκες διαβεβαιώνει ότι δεν θα συμβούν ξανά τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έδρασαν έγκαιρα και προληπτικά, ούτε έκαναν όσα έπρεπε να γίνουν μετά την πρώτη καταγγελία της Ελενας, για να τη στηρίξουν ψυχικά και κοινωνικά.

 

ΠΟΓΟ: Οι υπηρεσίες διαψεύδονται από την πραγματικότητα

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΟ, τονίζει ότι κάθε φορά που οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται ν’ απαντήσουν και να τοποθετηθούν για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Κάθε φορά, ωστόσο, διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Το όλο σύστημα αποτυγχάνει να στηρίξει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, σημειώνει η ΠΟΓΟ και να τους τιμωρήσει, αλλά και να προστατεύσει τα θύματα. Κάλεσε δε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν τάχιστα σε ευρείας κλίμακας έρευνα

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy