Έκθεση Τουρκίας: Ανησυχίες από αρνητικές πρόνοιες

του Νεοκλή Συλικιώτη*

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φετινή έκθεση βλέπει την κατάσταση στην Τουρκία με μια πιο κριτική ματιά από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Περιείχε αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία και πρέπει να σημειωθούν. Κάνει αυστηρή κριτική στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και των πολιτικών ελευθεριών. Μάλιστα τονίζει την επίθεση ενάντια στην αντιπολίτευση και την φίμωση της, κυρίως του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Επίσης υπάρχουν ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό, οι οποίες πρέπει να μας ικανοποιούν, και πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική για επίτευξη μιας λύσης που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Η έκθεση κάνει ξεκάθαρη αναφορά για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Επίσης κάνει έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου, απόσυρση του κατοχικού στρατού και άρση του εποικισμού. Η σημασία της συμπερίληψης των στοιχείων αυτών στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μεγάλη, αφού στόχος μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την προσπάθεια επανένωσης του τόπου και του λαού μας ζωντανή.

Ζωντανή στα πλαίσια του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του, των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, και του πλαισίου Γκουτέρες.

Εντούτοις εκφράσαμε κάποιες ανησυχίες για τα αρνητικά στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση, και για αρνητικές αναφορές που εισάχθηκαν με τη στήριξη των μεγάλων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Παρά τις προσπάθειες της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς οι αναφορές αυτές δεν απαλείφθηκαν.

Οι κυριότερες μας ανησυχίες ήταν πως οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας δεν πρέπει να παγώσουν μόνο αν εφαρμοστεί το συνταγματικό πακέτο που προτείνει ο Ερντογάν (και ήταν και η θέση της έκθεσης).

Θεωρούμε πως οι διαπραγματεύσεις για ένταξη πρέπει να παγώσουν επίσης αν συνεχίσει η υφιστάμενη επίθεση προς τα δημοκρατικά δικαιώματα των Τούρκων πολιτών όπως γίνεται σήμερα. Είναι ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, πόσο μάλλον των φωνών εκείνων που ζητούν ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επίσης οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα τελωνειακή ένωση. Και αυτές οι υποχρεώσεις να εφαρμοστούν έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, προφανώς περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο όταν η Τουρκία υλοποιήσει χωρίς διακρίσεις όλα τα κριτήρια που προσδιορίζονται στον οδικό χάρτη και εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Αρνητικές αναφορές που παραμένουν στην έκθεση εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στο μέλλον. Ιδιαίτερα μέσα στο αρνητικό πλαίσιο που δημιουργείται μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράνς Μοντανά

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της, κυρίως όταν αυτές αφορούν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν και η θέση που κρατήσαμε ως ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έτσι, παρόλα τα θετικά στοιχεία της έκθεσης κυρίως για το Κυπριακό, δεν μπορούσαμε να την στηρίξουμε ως ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και ψηφίσαμε αποχή. Όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει η ενταξιακή της πορεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy