Ελάχιστη κοινωνική πολιτική και εμπόδια

Του Σωτήρη Βλάχου*

O περιορισμός της εισοδηματικής ανισότητας, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η αναθεώρηση του Νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αποτελούν τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. «Στην Κύπρο έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπολοίπων… Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Αμεση είναι η ανάγκη για πολιτικές που να επανακαθορίζουν βασικούς όρους απασχόλησης, όπως ο μισθός, οι υποχρεωτικές αργίες, η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης, ο 13ος μισθός και να επαναξιολογηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για μια σειρά επιδόματα όπως το ΕΕΕ κ.ά..

Σε όλα αυτά αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τονίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και με απλή επιπλέον φορολόγηση των πλουσιότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Που και αυτό το απλό, όμως, είναι ενάντια στις πολιτικές της Τρόικας (αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, λένε, εμποδίζει την ανάπτυξη) και όσων βρίσκονται πίσω από αυτή. Οπως των οίκων αξιολόγησης. Που μαζί με τις τράπεζες καθορίζουν τις πολιτικές της Τρόικας, ποιος παίρνει δάνεια και ποιος όχι, ποιος στραγγαλίζεται και ποιος αφήνεται να ζήσει.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά στο επιτελείο της δεξιάς. «Αυτοί που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν, οι οίκοι αξιολόγησης, έχουν ξεκάθαρα αναφέρει ποιες είναι οι δικές μας κινήσεις που αναμένουν…», υπογράμμισε πολύ πρόσφατα ο Χάρης Γεωργιάδης. «Και θέλουν να δουν πως θα παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι…».

Διαφορετικά… -δεν το είπε αυτό ο Χάρης Γεωργιάδης, αλλά ήταν τόσο έντονα υπονοούμενο- θα επιβάλουν αυτά που θέλουν με τους δικούς τους τρόπους. Ο,τι έκαναν ακριβώς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ιδιωτικό, χρηματιστικό κεφάλαιο καθορίζει τους όρους σε όλα τα επίπεδα:

Αγοράζοντας μετοχές και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν το χαμηλότερο επίπεδο μισθών και, συνεπώς, το ψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας.

Ξεπουλώντας μετοχές εταιρειών που οι όροι εργασίας και το επίπεδο μισθών δεν του εξασφαλίζουν το κέρδος που θα ήθελε.

Στη στιγμή μειώνουν την αξία των μετοχών μιας εταιρείας. Στη στιγμή την στεγνώνουν από ρευστότητα, αυξάνουν το κόστος δανεισμού και βάζουν στα συνδικάτα και τους εργαζομένους το πιο πραγματικό και θανατηφόρο δίλημμα: Ή δέχονται δυσμενέστερους όρους εργασίας και μείωση μισθών και ωφελημάτων, διαδικασία που δεν είχε ποτέ πάτο, ή επιμένουν στις θέσεις τους και αντιμετωπίζουν το κλείσιμο της εταιρείας. Και την ανεργία.

Ανάλογα διλήμματα βάζουν και στις κυβερνήσεις. Αφαιρώντας τους τη δυνατότητα για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική. Ξεδοντιάζοντας το κράτος. Σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που απαιτεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Η ανεργία παραμένει σταθερή πάνω από 16% που σε αριθμούς σημαίνει γύρω στις 65 χιλιάδες… τα δύο τρίτα είναι μακροχρόνια άνεργοι…», ανέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης σε πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΟ. Και σε αυτό το περιβάλλον είναι πιο εύκολο να «φέρουν σε αντιπαράθεση τους οργανωμένους με τους ανοργάνωτους εργαζομένους…».

«Υπάρχει υψηλή ανεργία και διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που είναι έτοιμο να εργαστεί κάτω από οποιουσδήποτε όρους και ”να καταπιεί πολλά” για να μην χάσει τη δουλειά του…».

Τι κατώτατους και τι ωράρια να διεκδικήσεις και να επιβάλεις σε τέτοιες συνθήκες; Στα πρόθυρα μάλιστα νέων δραματικών εξελίξεων; «Η παγκόσμια οικονομία ξαναπαίρνει στροφή προς τα κάτω» -πανομοιότυπη διάγνωση από ολοένα και περισσότερα κέντρα προγραμματισμού και ανάλυσης του διεθνούς κεφαλαίου. Που αντανακλά νέα σοβαρή επιβράδυνση στις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη, τη χειρότερη επίδοση της Κίνας για ένα τέταρτο του αιώνα τώρα και σοβαρή κρίση στις αναδυόμενες.

Ακόμα λοιπόν και οι δυνατότητες για ελάχιστες κοινωνικές διεκδικήσεις καθορίζονται σήμερα από το ποιος θα ελέγξει την οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy