Ελεγκτική Υπηρεσία: Πέραν των 50 εκ. το ποσό που πρέπει να ανακτηθεί από τον ΟΠΑΠ

“Πολύ πέραν των €50 εκ. που αρχικά υπολογιζόταν”, είναι το ποσό για το οποίο θα υποβληθεί απαίτηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάκτηση από τον ΟΠΑΠ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Υπηρεσίας που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2016 η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και είναι αναρτημένη στη διεύθυνση: http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/All/A4FB16649EB7F81EC22582130031622A

Στην έκθεση, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό για τη διακρατική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, τις γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για το θέμα, σημειώνεται πως “το Γενικό Λογιστήριο με επιστολή του ημερ. 23.1.2018 πληροφόρησε την Υπηρεσία μας για τα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τις απαιτήσεις του κράτους από τον ΟΠΑΠ”.

 “Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Εισαγγελέα. Εφόσον ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό για το οποίο θα υποβληθεί απαίτηση εκ μέρους της Δημοκρατίας για ανάκτηση από τον ΟΠΑΠ, δεν θα δημοσιοποιήσουμε σε αυτό το στάδιο τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου. Καταγράφουμε μόνο ότι πρόκειται για τεράστιο ποσό, πολύ πέραν των €50 εκ. που αρχικά υπολογιζόταν”, αναφέρεται.

Στην έκθεση διατυπώνονται εκ νέου επικρίσεις προς το ΥΠΟΙΚ για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και συνεπώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα η εφαρμογή της ετεροβαρούς διακρατικής συμφωνίας που αφορά τον ΟΠΑΠ.

Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ (ΟΠΑΠ) για το έτος 2016 ανήλθαν σε €12,8 εκ. σε σύγκριση με €13,3 εκ. το 2015. Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Προϊστάμενο του Κρατικού Λαχείου, από το 2003 μέχρι το 2014 η ΚΔ εισέπραξε ποσοστό 7,6% επί του κύκλου εργασιών. Ως ποσοστό επί του μεικτού κέρδους, το ποσοστό που έλαβε η ΚΔ προκύπτει κατά μέσο όρο ίσο με 20%. Τα τελευταία χρόνια που ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σημαντικά λόγω του παιγνιδιού ΚΙΝΟ, ενώ οι εισπράξεις της ΚΔ παρέμειναν καθηλωμένες, οι εισπράξεις αυτές ως ποσοστό του μεικτού κέρδους είναι της τάξης του 16%.

“Το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό απόδοσης οφείλεται κυρίως στις ετεροβαρείς πρόνοιες της διακρατικής συμφωνίας αλλά και στον λανθασμένο τρόπο ερμηνείας της διακρατικής συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο η ΚΔ εισπράττει ανά τρίμηνο τα καθαρά έσοδα της ΟΠΑΠ, μετά την αφαίρεση ορισμένων «θεωρητικών εξόδων» και «θεωρητικά διανεμηθέντων κερδών στους τυχερούς, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι δεικνύονται ως μεγαλύτερα των πραγματικών εξόδων της εταιρείας και τα οποία (πραγματικά έξοδα) θα έπρεπε κανονικά να είχαν ληφθεί υπόψη”, αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε σχέση με το νέο νομικό πλαίσιο, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει τις θέσεις που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούσαν στο ποσοστό επί των μεικτών κερδών του παρόχου που θα αδειοδοτηθεί  και το οποίο θα αποδίδετο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γίνεται αναφορά στις τροποποιήσεις που επήλθαν στο ποσοστό του «φόρου» που θα αποδίδεται στο Κράτος από τον ΟΠΑΠ.

“Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυξήθηκε από 24% που είχε αρχικά καθοριστεί από τον Υπουργό Οικονομικών σε 26,5%. Επί των πιο πάνω τροποποιήσεων, η Υπηρεσία μας υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με σημείωμα ημερ. 23.10.2017. Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι το πσοσοτό αυτό θα ήταν λογικό μόνο αν το ποσοστό των διανεμηθέντων κερδών (pay-out) δεν θα είναι μικρότερο από 65%. Όσον αφορά στο ποσοστό του «φόρου» που θα αποδίδεται στο Κράτος σημείωσε τις προϋποθέσεις που, κατά την άποψή της, πρέπει να συνυπάρχουν, ώστε να διασφαλίζονται τα έσοδα του Κράτους”, αναφέρεται.

Αναφορικά με την πρόνοια για απευθείας ανάθεση στον υφιστάμενο πάροχο, η Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ότι, στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, η πρόνοια αυτή ενδέχεται να μη συνάδει με την ενωσιακή νομοθεσία και να απορριφθεί από την ΕΕπ, στην οποία πρέπει να κοινοποιηθεί το νομοσχέδιο προτού ψηφιστεί σε νόμο.

Αναφορές γίνονται και στην άρνηση της εταιρείας να δεχθεί έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι από την περιορισμένη πρόσβαση σε έγγραφα που καταρχήν ο ΟΠΑΠ επέτρεψε σε λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου, φάνηκε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ορθότητα των πληρωμών προς την ΚΔ.

“Για το θέμα, η Γενική Λογίστρια ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα με την επιστολή της ημερ. 24.2.2017, ο οποίος έδωσε οδηγίες για έναρξη αστυνομικής ποινικής έρευνας. Στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διάταγμα έρευνας, ωστόσο, μετά από αίτηση του ΟΠΑΠ στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό ακυρώθηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών του Ανακριτή. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας νέο διάταγμα έρευνας, για το οποίο έχει καταχωρηθεί από τον ΟΠΑΠ αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο”, αναφέρεται.

Στην έκθεση γίνονται και συστάσεις σε ό,τι αφορά την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Φακέλους του ΥΠΟΙΚ.

“Εισηγηθήκαμε όπως η εγκύκλιος επιστολή αποσυρθεί άμεσα, δεδομένου ότι το περιεχόμενό της δεν συνάδει με τις πρόνοιες του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νόμου.
Εισηγηθήκαμε όπως το Υπουργείο Οικονομικών παραχωρήσει στους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατάλληλα γραφεία, ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των συζητήσεων και συνεντεύξεων που διεξάγονται”, αναφέρεται.

Επίσης η Υπηρεσία εμμένει στην άποψή της ότι η διαδικασία που επιδιώκει να καθιερώσει το Υπουργείο Οικονομικών για την πρόσβαση σε φακέλους “είναι παράνομη και απαράδεκτη” και επαναλαμβάνει ότι η μόνη διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτή της χρέωσης των φακέλων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy