Ελλάδα: Συγκυρία δύο αντίθετων κόσμων

Του Μιχάλη Υδραίου*

Η δημοσίευση της λίστας χιλιάδων προσώπων που φοροδιαφεύγουν, γνωστή ως «Paradise papers», αφορά σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες και 130 πρόσωπα από την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς και την σύζυγο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι φυσικό αυτή η σοβαρή αποκάλυψη να δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα και σημαντικά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα έως και σήμερα από την πλευρά της ΝΔ.

Ειδικά όταν αυτό γίνεται σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, των αρνητικών δημοσιονομικών δεικτών και των απαιτούμενων υψηλών πλεονασμάτων που με τρόπο εκβιαστικό έχει επιβάλει η τρόικα, η φορολογία των μεσαίων στρωμάτων είναι εξαιρετικά υψηλή, γεγονός το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραδέχονται και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Υπάρχει συνεπώς ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα, καθώς είναι τουλάχιστον υποκρισία το κόμμα της ελληνικής δεξιάς από την μία πλευρά να καταγγέλλει τον φορολογικό στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης και από την άλλη το στενό οικογενειακό περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ να φοροδιαφεύγει και ο ίδιος να εμπλέκεται στο περίφημο σκάνδαλο της SIEMENS.

Πολύ περισσότερο, που η υψηλή φορολογία των μεσαίων στρωμάτων (δικηγόροι, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) είναι απαραίτητη για δύο κυρίως λόγους: Η ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει υψηλή, ενδεικτικά αναφέρω ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι 20%. Η φοροδιαφυγή των υψηλότερων οικονομικών στρωμάτων, παρά την προσπάθεια που γίνεται και τα αποτελέσματα που υπάρχουν και εξαιτίας των πρακτικών που ακολουθούνται, όπως αυτής που προαναφέραμε, αποτελεί την κυριότερη αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Στον αντίποδα αυτής της πραγματικότητας, στις 14 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δις ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που στοχεύει στην ενίσχυση των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Προφανώς αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το στίγμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η στόχευση μίας έστω περιορισμένης αναδιανομής υπέρ των φτωχότερων. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υποχρεώθηκε τον Ιούλιο του 2015 σε οδυνηρή υποχώρηση, εξαιτίας και του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο, είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ρωγμή.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε μία φάση μετάβασης, παρά τις δυσκολίες και αποστασιοποιημένοι απολύτως από μία λογική «αριστερού success story», μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα στοιχεία της οικονομίας καταδεικνύουν το οριστικό πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια και θα λειανθεί η σκληρή επιτήρηση που έχουν επιβάλει οι δανειστές, ενώ ταυτόχρονα θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Για την Αριστερά βέβαια δεν έχουν σημασία οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και ειδικά οι δυνάμεις της εργασίας, άλλωστε η ακρογωνιαία δέσμευση της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι «να βγει όρθια η κοινωνία από την κρίση».

Συνεπώς ο πολιτικός στόχος της εξόδου από τον σκληρό βραχνά του μνημονιακού προγράμματος πρέπει να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο την αναδιανομή σε βάρος των πλουσίων, την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

 

*Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy