Ελλάδα: Στα χέρια του Λαφαζάνη η διερευνητική εντολή

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστρέφει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στις 10:30 σήμερα, Δευτέρα.

Οι προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, όπως ήταν αναμενόμενο, απέβησαν άκαρπες.

Ωστόσο, η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία της άρνησης του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να εξαπολύσει βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την προεκλογική περίοδο.

Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, σειρά για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή έχει το τρίτο κόμμα, η Λαϊκή Ενότητα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -όπως έχει προαναγγείλει- σκοπεύει να εξαντλήσει το χρόνο των τριών ημερών, κάνοντας επαφές με κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Ήδη, την Κυριακή, εγκαινίασε τον κύκλο των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Σχεδίου Β, Αλέκο Αλαβάνο. Η συνάντηση είχε επιτυχή κατάληξη, καθώς οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν συμπόρευση για τη δημιουργία του αντιμνημονιακού μετώπου.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίζεται την Παρασκευή

Το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες ξεκαθαρίζει πλέον, και όπως όλα δείχνουν την Παρασκευή θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εφόσον ούτε η τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης ευοδωθεί, τότε την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ΕΡΤ1 την Κυριακή ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου».

Την πόρτα εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο ΓΑΠ

Η συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη, σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ.Παπανδρέου χαιρετίζοντας την πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για συστράτευση και κοινό ψηφοδέλτιο εν όψει της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών υπογραμμίζεται ότι η συνεννόηση και η συνεργασία «δεν προκύπτει από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης».

Και προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου για την εκλογική συμπαράταξη.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy