Ελληνική: Ζημιές 10,1 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο

Ζημιές ύψους 10,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με κέρδη 0,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ζημιές οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 56,7% (31 Δεκεμβρίου 2016: 54,9%). Σημειώνεται ότι ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας αυξήθηκε από 13,71% σε 17,24%

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω στα 2.458 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 2,504 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016 (δείκτης ΜΕΧ προς το σύνολο των μεικτών χορηγήσεων 57,2%).

Σε γραπτή δήλωση του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, Γιάννης Μάτσης, σημείωσε ότι: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των στρατηγικών µας προτεραιοτήτων κατά το 1ο τρίμηνο του 2017. Μέσα στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΧ, μειώσαμε τις ΜΕΧ για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο και µε τη δυναμική στις αναδιαρθρώσεις να συνεχίζεται, προχωρήσαμε σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 174 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση των ΜΕΧ και έχοντας υπόψη τις μελλοντικές προκλήσεις συνεχίζουμε να διερευνούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων, χρησιµοποιώντας ένα πακέτο βιώσιμων λύσεων, όπως οι ανταλλαγές χορηγήσεων µε περιουσιακά στοιχεία, μειώσεις υπολοίπων/δόσεων, παρατάσεις αποπληρωμής, περίοδοι χάριτος.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία µε την APS Holding a.s. για τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων και ΜΕΧ στην Κυπριακή αγορά, η οποία µε προϋπόθεση την τελική ολοκλήρωσή της υπόκειται σε εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, θα ηγηθεί των προσπαθειών µας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Κατά το 1ο τρίµηνο, η χρήση αναθεωρημένων στοιχείων για κάποιες περιπτώσεις κυρίως του δανειακού χαρτοφυλακίου που εξετάζεται σε ατομική βάση, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες προβλέψεις, βελτιωμένο δείκτη κάλυψης των ΜΕΧ στο 57% και περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού μας.

Λόγω των αυξημένων προβλέψεων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημιά μετά τη φορολογία ύψους 10 εκατ. ευρώ για την 1η τριμηνία του 2017, η οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση µε ζημία 68 εκατ. ευρώ της προηγούμενης τριμηνίας.

Παρά τη ζημιά, η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου παραμένει ισχυρή. Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου ανήλθε στο 17,24%, και παραμένει υψηλότερος από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις.

Ο χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις επιτρέπει την παροχή νέων χορηγήσεων, µε το μερίδιο αγοράς µας στις νέες χορηγήσεις να είναι υψηλότερο από το υφιστάμενο συνολικό μερίδιο αγοράς μας. Κατά την 1η τριμηνία του 2017, εγκρίθηκαν γύρω στα 89 εκατ. ευρώ χορηγήσεις, υποστηρίζοντας φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy