Ελλειψη σχολικών συνοδών για παιδιά με αναπηρίες, διαπιστώνει η Επ. Παιδείας

Την έλλειψη σχολικών συνοδών για παιδιά με αναπηρίες, διαπίστωσε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ύστερα από παράπονα και διαμαρτυρίες γονέων που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι ο αριθμός των σχολικών συνοδών δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραθέτοντας και αριθμούς.

Οπως σημείωσε, το 2013 οι σχολικοί συνοδοί για παιδιά με αναπηρίες ήταν 361 στη Δημόσια Εκπαίδευση και 161 στη Μέση Εκπαίδευση, το 2014 ήταν 471 στη Δημόσια και 161 στη Μέση, το 2015 ήταν 486 στη Δημόσια και 169 στη Μέση, το 2016 ήταν 536 στη Δημόσια και 207 στη Μέση και το 2017 ήταν 566 αντίστοιχα. Με τους σχολικούς αυτούς συνοδούς εξυπηρετούνται 1429 παιδιά με αναπηρίες.

Δήλωσε ότι για το 2018 θα γίνει πρόσληψη άλλων 30 σχολικών συνοδών στη Δημοτική Εκπαίδευση και 25 για τη Μέση.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο εκπρόσωπος του, επιβεβαίωσε την προθυμία για βελτίωση της κατάστασης και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Γονείς παιδιών με αναπηρίες, παίρνοντας το λόγο μίλησαν για ομαδοποίηση των παιδιών τους, αφού ένας σχολικός συνοδός μπορεί να εξυπηρετεί τρία ή τέσσερα παιδιά που τον έχουν ανάγκη.

Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε στη συνεδρία, ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες έφθασαν στο Γραφείο, 50 περίπου παράπονα από γονείς παιδιών με αναπηρίες για μη διορισμό σχολικού συνοδού για το παιδί τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το Υπουργείο Παιδείας όπως πραγματοποιήσουν συνάντηση για να δουν μαζί τις 50 αυτές περιπτώσεις για το πώς επιλύονται.

Οπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, διατυπώνονται παράπονα από γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής Πρόσληψης, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προειλημμένες και ότι στην ουσία δεν λαμβάνεται υπόψη η δική τους άποψη ή και η προτίμηση του παιδιού, δεδομένου ότι οι γονείς συμμετέχουν κατά μειοψηφία (1 ψήφος στους 7) και λόγω του ότι οι εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας αποτελούν πάντα πλειοψηφία (4 στους 7). Οι γονείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους από το γεγονός ότι η ενδεχόμενη αντίθετη ψήφος τους δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής.

Οπως αναφέρθηκε, έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, γονείς αντιτίθενται στην εργοδότηση συγκεκριμένου συνοδού, γεγονός που δημιουργεί προστριβές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέρη και που συνήθως επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Υπάρχουν ακόμη, περιπτώσεις στις οποίες γονείς ζητούν και μάλιστα επιτακτικά την πρόσληψη συγκεκριμένου συνοδού με προδιαγραφές που ορίζουν οι ίδιοι και οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν προνοούνται από τους κανονισμούς. Αντίστοιχα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι γονείς αιτούνται την απομάκρυνση συνοδού, αμφισβητώντας την επαγγελματική του επάρκεια.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ζήτησε διευκρινίσεις για την ομαδοποίηση παιδιών με αναπηρίες σε σχέση με τον σχολικό συνοδό. Οπως αναφέρθηκε από τους αρμοδίους, πλήρως εξαρτημένα παιδιά παίρνουν αποκλειστικό συνοδό, ενώ παιδιά με διαφορετικές ανάγκες μπορεί να μοιράζονται ένα σχολικό συνοδό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι οι ανάγκες για σχολικούς συνοδούς για παιδιά με αναπηρίες είναι αυξημένες σε όλες τις επαρχίες και πρέπει να δοθεί η ανάλογη βοήθεια.

Ο επίσης, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς υπέβαλε διάφορες ερωτήσεις για τη διαδικασία πρόσληψης των σχολικών συνοδών. Αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένες προδιαγραφές για τα άτομα που εργοδοτούνται ως σχολικοί συνοδοί. Το μόνο ελάχιστο κριτήριο που απαιτείται είναι το απολυτήριο Λυκείου. Επίσης δεν υπάρχει ουσιαστική ή και συστηματική ή και επιμόρφωση των ατόμων που αναλαμβάνουν τη θέση συνοδού.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια αλλά δυστυχώς η πολιτική της Πολιτείας στο θέμα είναι “απάνθρωπη”.

Οι βουλευτές ζήτησαν όπως το όλο θέμα συζητηθεί εκτενώς σε άλλη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία θα γίνει προσεχώς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy