Ελπίδα εναντίον φόβου

Του Στέφανου Στεφάνου*


Ο ελληνικός λαός νίκησε το φόβο και τους εκβιασμούς, που μοίραζαν απλόχερα οι προηγούμενοι κυβερνώντες μαζί με τους συμμάχους τους στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού, και τελικά ψήφισε αλλαγή πορείας. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία είναι έκφραση της βούλησης των Ελλήνων, η Ελλάδα να αλλάξει πορεία. Ο ελληνικός λαός επένδυσε τις ελπίδες του στην Αριστερά για να τερματίσει την πορεία προς την καταστροφή.

Μια πορεία που δεν θα είναι συνώνυμη με την απύθμενη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μια πορεία που δεν θα διαγράφεται από τη δουλικότητα και την υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.

Μια πορεία διεκδίκησης για να εξέλθει η ελληνική κοινωνία από την «ανθρωπιστική κρίση» που έχει προκαλέσει το μνημόνιο.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να επιτεθούν στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτή την επίθεση οι κυρίαρχοι κύκλοι του μεγάλου κεφαλαίου προσπαθούν να την εξωραΐσουν, βαφτίζοντάς την «μεταρρύθμιση» και λέγοντας πως είναι μονόδρομος.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως υπάρχει κι άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο δρόμος της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλά από τα οποία παραβιάζονται από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο δρόμος της οικονομικής εξυγίανσης χωρίς το μεγάλο κόστος της οικονομικής κρίσης να το πληρώνουν οι πολίτες και η κοινωνία ολόκληρη.

Πολύ δύσκολο το έργο, που καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο επειδή οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πολεμήσουν, να υποσκάψουν και να κτυπήσουν αυτή την προσπάθεια. Ηδη, έχουμε τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Δεν συμφέρει στο μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο να πετύχει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Δεν συμφέρει στο Βερολίνο, που επιβάλλει τις πολιτικές λιτότητας για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Δεν συμφέρει στους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών. Δεν συμφέρει στις κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ που επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας με άλλοθι τα μνημόνια. Ανάμεσα σε αυτές και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.

Το φόβο, όμως, είναι αυτοί τώρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Γιατί, αν πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ανοίξουν μεγάλες προοπτικές για να ορθώσουν ανάστημα και άλλοι λαοί ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Θα ανοίξει προοπτική και για το λαό μας, ο οποίος υποφέρει από το μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Αν πετύχει η ελληνική κυβέρνηση θα αποκαλυφθεί ο μύθος που καλλιεργεί η Δεξιά ότι τάχα η πρόοδος και η ανάπτυξη απαραίτητα περνούν μέσα από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αν πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, οι πολιτικές που επιβάλλει η Τρόικα θα δεχθούν ισχυρό κτύπημα. Η αμφισβήτηση της Τρόικας, η οποία είναι εξωθεσμική και λειτουργεί χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο, θα ενισχυθεί.

Δύσκολο, πολύ δύσκολο το έργο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευθύνη που έχουν αναλάβει είναι τεράστια. Η επιτυχία τους θα θρέψει την ελπίδα. Ελπίζουμε η νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει, για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy