«Ελπίδες στις συνομιλίες επενδύει το Λονδίνο»

Η Βρετανία φαίνεται να επενδύει πολλά στο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ σε συνάντηση που είχαν μαζί του οι Μορφίτες, την Τρίτη, τους προέτρεψε να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του διαλόγου.

«Ήταν η πιο σημαντική συνάντηση που είχαμε», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πίττας ερωτηθείς σχετικά με την επίδοση του ψηφίσματος με αφορμή την επέτειο σήμερα της κατάληψης της Μόρφου το 1974.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Κιντ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μας δόθηκε η ευκαιρία για να πούμε τις απόψεις μας για τη φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα και κυρίως για το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφου.

Τονίσαμε, πρόσθεσε, «ότι μας απασχολεί και μας προβληματίζει η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και κυρίως της Τουρκίας». Τονίσαμε την προβληματισμό μας, συμπλήρωσε, «για τις θέσεις που τώρα τελευταία προβάλλει η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν για μη επιστροφή της Μόρφου».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Μορφίτες έθεσαν επίσης το θέμα των εγγυητριών δυνάμεων, υποδεικνύοντας στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή ότι «πλέον ο χρόνος έχει δείξει ότι τέτοιες εγγυήσεις δεν χρειάζονται, είναι αναχρονιστικές και ότι θα πρέπει η Κύπρος ένα κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ να έχει όλα τα δικαιώματα και όλες τις ευθύνες που έχουν τα υπόλοιπα κράτη».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του κ. Κιντ ο κ. Πίττας ανέφερε ότι «στο θέμα των εγγυήσεων είχαμε θετική αντίδραση από πλευράς δικής τους». Βέβαια, συνέχισε ο κ. Πίττας, ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι «είναι θέμα των δύο πλευρών αλλά παραδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται τέτοιες εγγυήσεις και μίλησε και για τη θέση της Ελλάδας που είναι ξεκάθαρη ότι δεν θα ήθελε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα». Βέβαια, συνέχισε ο Δήμαρχος Μόρφου, «ο ίδιος είπε ότι `εμείς θα δούμε το τι θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και θα είναι αποδεκτό`».

Σε ερώτηση για το τι τους είπε ο κ. Κιντ για το Κυπριακό γενικότερα ο κ. Πίττας ανέφερε ότι «φαίνεται ότι επενδύουν πολλά στο διάλογο που γίνεται και για τον οποίο κανείς δεν ξέρει τι λέγεται».

«Πιστεύει ο ίδιος ότι γίνεται μια σοβαρή συζήτηση που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που ακούγονται έξω. Μας παρότρυνε να περιμένουμε ν` ακούσουμε τ` αποτελέσματα του διαλόγου», πρόσθεσε.

Εμείς, είπε ο Δήμαρχος Μόρφου, «τονίσαμε ότι η Βρετανία έχει ρόλο να επιτελέσει ως μια από της εγγυήτριες δυνάμεις, ως ένα από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ αλλά και με τις σχέσεις που έχει με την άλλη πλευρά, την Τουρκία και ότι θα μπορούσε να πιέσει την άλλη πλευρά να συνετιστεί και να συνεργαστεί για μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Πίττα κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορά έγινε και στους πολλούς Μορφίτες που ζουν στη Βρετανία ενώ λέχθηκε στον κ. Κιντ ότι ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την πορεία της Μόρφου τον Οκτώβριο με τις θετικές απαντήσεις από τέσσερις Βρετανούς Βουλευτές και μια Ευρωβουλευτίνα.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Μόρφου πλαισιωμένος από εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων της Μόρφου και των κομμάτων επέδωσε το ψήφισμα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Λευκωσία.

«Σαράντα-δυο χρόνια είναι πάρα πολλά», είπε παραδίδοντας το ψήφισμα στον Οικονομικό Αναλυτή στο γραφείο της Κομισιόν Μιχάλη Στυλιανού και το λειτουργό του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βαγγέλη Βασιλείου.

«Εμείς όσο κανένας άλλος ζητούμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τη ζητούμε περισσότερο απ` ότι η διψασμένη γη το νερό», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα δεχθούν λύση που δεν θα κατοχυρώνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών και λύση που θα προβλέπει τις οποιεσδήποτε εγγυήσεις.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η θέση ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

«Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα. Η λύση δεν πρέπει να δίνει σε οποιαδήποτε χώρα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους. Η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων», αναφέρεται.

Μια τέτοια λύση, σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Η Κύπρος, προστίθεται, «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα».

Το ψήφισμα υπογράφουν ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου, η ΑΕΜ Μόρφου, η Σχολική Εφορεία Μόρφου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ Μόρφου, ο Όμιλος Γυναικών Μόρφου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου και ο Όμιλος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy