Έλβις Πρίσλεϊ: 40 χρόνια μετά ο «βασιλιάς» ζει

16 Αυγούστου 1977 ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μέμφις του Τενεσί. Εκατομμμύρια θαυμαστές του βυθίζονται στο πένθος. Σήμερα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, η πόλη που συνέδεσε το όνομά της με τον θρύλο της μουσικής, Έλβις Πρίσλεϊ, κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν έρθει για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θρύλο της μουσικής.

Η 16η Αυγούστου είναι η μέρα των συναντήσεων των φανατικών θαυμαστών του Πρίσλεϊ αλλά και συλλεκτών των δίσκων του. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι δεκάδες για να θυμίσουν όλα όσα χαρακτήριζαν το φαινόμενο Έλβις, τον άνθρωπο που προκάλεσε «επανάσταση» στην συντηρητική αμερικανική κοινωνία τις δεκαετίες του 1950 και ’60.

Tour στην Graceland

Ο Έλβις Πρίσλεϊ γεννήθηκε στην πόλη Τούπολο του Μισισίπι, γιος ενός εργάτη και μιας μοδίστρας. Στα επτά του χρόνια αγόρασε την πρώτη του κιθάρα για 7 δολάρια, αντί για ποδήλατο, όπως οι συνομήλικοι του.Μικρός ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας. Κανείς ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία που θα ακολουθούσε, την δόξα και τις εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. Το 1945 το Ελβις βγάζει τον πρώτο του δίσκο «That’s all right», ένας δίσκος που προκάλεσε ενθουσιασμό. Ο κόσμος τον είχε ανακαλύψει. Ακολούθησε μια παγκόσμια καριέρα. Ρεκόρ πωλήσεων δίσκων, από τους 90 οι 52 έγιναν πλατινένιοι, 1150 συναυλίες, τρία Γκράμι, συμμετοχές σε πάνω από 30 ταινίες του Χόλιγουντ και μια… πολυτάραχη ζωή.

Ο μεγάλος του έρωτας ήρθε νωρίς. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο γερμανικό Φρίντμπεργκ (1958-1960) ερωτεύθηκε την 14χρονη κόρη ενός στρατιωτικού, την Πρισίλα Μπολιέ. Παντρεύτηκαν το 1967 και απέκτησαν μια κόρη, τη Λίζα Μαρί. Το ζευγάρι όμως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, ιδίως λόγω της εξάρτησης του Έλβις από τα ναρκωτικά, προβλήματα που οδήγησαν το 1973 στο διαζύγιο.

Aloha from Hawaii

Στις 14 Ιανουαρίου 1973 η συναυλία του Aloha from Hawaii που δόθηκε στην Χονολουλού έγινε το πρώτο τηλεοπτικό γεγονός που μεταδόθηκε δορυφορικά σε πάνω από 40 χώρες σε Ασία και Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συναυλία μεταδόθηκε λίγους μήνες αργότερα μια συνέπεσε που με τον τελικό του Super Bowl. Η παραγωγή ήταν η ακριβότερη στην έως τότε ιστορία της τηλεόρασης αγγίζοντας τα 2,5 εκ δολάρια.

Τον Έλβις παρακολούθησαν 1,5 δισ. τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και χιλιάδες που βρίσκονταν στον συναυλιακό χώρο.

Ηταν η ίδια περίοδος που για τον Ελβις άρχιζε η παρακμή. Στην κορυφή βρίσκονταν πλέον οι Beatles και οι Rolling Stones. Toν Ιούνιο 1977 ο Έλβις Πρίσλεϊ έδωσε την τελευταία μεγάλη συναυλία του στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ μπροστά σε 200.000 θεατές. Δεν ήταν ο Ελβις που όλοι γνώριζαν… «Φαινόταν σε άθλια κατάσταση, πραγματικά άθλια», θυμάται ένας θαυμαστής του Έλβις που είχε παρακολουθήσει εκείνη την ιστορική συναυλία. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1977, ο Έλβις Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο της έπαυλης «Graceland» στο Μέμφις. Η αιτία θανάτου σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ήταν ανακοπή καρδιάς. Το τελευταίο του τραγούδι, που κυκλοφόρησε λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε τίτλο «Way Down». Ο Βασιλιάς ήταν νεκρός.

 
https://twitter.com/adelturkcom/status/897744980399329280?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2017%2F08%2F16%2Felvis-prisley-40-xronia-meta-o-basilias-zei
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy