Έμεινε μόνος ο Αβ. Νεοφύτου για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές άδειες

Η Νομική Υπηρεσία και η νομική υπηρεσία της Κομισιόν θα κρίνουν εάν η πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, με την οποία θα δίνεται στον αιτητή έργου που χρήζει περιβαλλοντικής μελέτης η δυνατότητα να ζητά αναθεώρηση την απόφαση του τμήματος περιβάλλοντος από διυπουργική επιτροπή, αντίκειται του κοινοτικού κεκτημένου.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που συζήτησε την πρόταση νόμου, σε περίπτωση που το νομοθέτημα που κατέθεσε αντίκειται του κεκτημένου θα αποσύρει τον πρόταση νόμου.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα αποστείλει ο ίδιος επιστολή στη νομική υπηρεσία της Κομισιόν από την οποία θα ζητά γνωμάτευση.

Οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τοποθετούνται αρνητικά επί της πρότασης νόμου, όπως και το ΕΤΕΚ και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι η Επιτροπή θα αναμένει τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι από τη συζήτηση φαίνεται ότι η πρόταση νόμου αντίκειται του κεκτημένου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να λάβει πολιτική απόφαση για θετική τοποθέτηση επί της πρότασης νόμου, ζητώντας χρόνο να εξετάσει τη κοινοτική νομοθεσία. Την ίδια θέση εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής και ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Ο κ. Νεοφύτου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι η νομοθεσία για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο αιτητής δεν έχει δικαίωμα να εξασκήσει την αρχή της φυσικής δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι για τις προσφορές στο δημόσιο, η αρχή της φυσικής δικαιοσύνης δίνει στο προσφοροδότηση το δικαίωμα να προσφύγει στην αναθεωρητική αρχή, ενώ για τα έργα όπως είπε για τα έργα στα οποία απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, μόνο η πολεοδομική αρχή μπορεί να κάνει ιεραρχική προσφυγή.

Διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν στοχεύει να στερήσει εξουσίες από τις αρμόδιες αρχές (πολεοδομία και υπηρεσία περιβάλλοντος), αλλά να επιφέρει τη φυσική δικαιοσύνη δίνοντας τη δυνατότητα στον αιτητή να ζητήσει αναθεώρηση, πριν την τελική απόφαση για πολεοδομική άδεια.

“Η πρόταση νόμου στοχεύει να δώσει δικαίωμα στους μη προνομιούχους που δεν έχουν προσβάσεις, όπως οι προνομιούχοι”, συνέχισε αναφέροντας ότι χωρίς να αλλάζει η διαδικασία, προστίθεται το δικαίωμα στον αιτητή εάν διαφωνεί με την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής, να την εφεσιβάλει.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακούγονται πολύ ωραία, πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον εχθρικό προς την πρόταση, στην οποία θετικός είναι μόνο ο εισηγητής.

Πρόσθεσε ότι μέλημα μας είναι το δημόσιο συμφέρον και λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι.

Η πρόταση για δικαίωμα του αιτητή να προσφεύγει στη διυπουργική επιτροπή αμέσως μετά τη θέση της περιβαλλοντικής αρχής, στη βάση της δικαιοσύνης και ισότητας των όπλων, εγείρει το ερώτημα κατά πόσο η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας διευκολύνεται ή δυσχεραίνεται, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Διερωτήθηκε δε τι θα γίνει εάν οι 2000 υποθέσεις που ζητούν γνώμη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, δικαιούνται να προσφεύγουν στην Υπουργική Επιτροπή.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι δεν είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πλήρη εικόνα, και ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι η αντίδραση των υπηρεσιακών είναι κάθετη.

“Εάν πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση, αυτή θα ληφθεί” συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι άλλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα δοθεί σε όλους του δικαίωμα ή θα γίνει κατηγοριοποίηση με βάση το έργο.

Καταλήγοντας ο κ. Χάσικος είπε ότι το μέλημα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να διαφυλαχθεί η ισότητα όλων των πολιτών έναντι των διαδικασιών και των νόμων και να μην δυσχεράνουμε τις διαδικασίες, παρά να τις διευκολύνουμε.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν θέλει να είναι αρνητικός και ανέφερε ότι θέλει χρόνο να μελετήσει τις κοινοτικές οδηγίες και τη νομοθεσία της Πολεοδομίας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου εξήγησε ότι το σύστημα εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι συνδεδεμένο με την πολεοδομική αρχή και πριν την τελική θέση γίνονται συναντήσεις των υπηρεσιών με τον αιτητή.

Είπε πως στα 14 χρόνια εφαρμογής της νομοθεσίας μόνο 2,5% αρνητικές γνωματεύσεις εξέδωσε το Τμήμα αναφέροντας ότι οι υπόλοιπες ήταν θετικές με όρους.

Το 2014 εξετάσθηκαν 104 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 2 αιτήσεις, συνέχισε αναφέροντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο μέσος όρος του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων στην ΕΕ είναι 12 με 15 μήνες, ενώ στην Κύπρο είναι 6 με 7 μήνες. “Οι επενδύσεις είναι επιθυμητές να διασφαλίζονται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον” πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως το Τμήμα έχει σοβαρή ένσταση στην πρόταση νόμου, καθώς η γνωμάτευση είναι τεχνικό κείμενο που δίνει το δικαίωμα στον αιτητή να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπό όρους ώστε να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Η αναθεώρηση πρέπει να γίνεται με τεχνικούς όρους είπε αναφέροντας ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν αμφισβητηθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή, που απεφάνθη ότι πρέπει να είναι πιο αυστηρές.

Ο κ. Χαζτηπαναγιώτου σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ο αιτητής έχει δικαίωμα να εκφράσει απόψεις τόσο στην πολεοδομική όσο και την περιβαλλοντική αρχή.

Είπε ακόμα πως η πρόταση νόμου επεμβαίνει σε εσωτερική διαδικασία, που όταν ολοκληρωθεί ο αιτητής έχει δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής και διατύπωσε τη θέση ότι υιοθέτηση της πρότασης νόμου θα επιβαρύνει το όλο σύστημα, επειδή θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και εναντίον κάποιων όρων της άδειας.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η πρόταση νόμου, έρχεται σε αντίφαση όχι μόνο με την εθνική νομοθεσία, αλλά και τις κοινοτικές οδηγίες και της νέας οδηγίας που θα πρέπει να υιοθετηθεί το 2017. “`Εχουμε ανάγκη την επιστημονικότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας” ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφάνεια επειδή ο αιτητής συμμετέχει στη διαδικασία.

Διατύπωσε επίσης φόβους ότι θα καταλήγουν πολύ περισσότερες υποθέσεις στη διυπουργική επιτροπή και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα φυσικής δικαιοσύνης, επειδή οι επιπτώσεις που αξιολογούνται είναι στο περιβάλλον, στους περιοίκους και στις μελλοντικές γενιές.

Οι όροι πρέπει να τηρούνται, στη λίμνη Χρυσοχούς ήρθε καταγγελία από την Κομισιόν επειδή η πολεοδομική αρχή άλλαξε όλους τους όρους, σημείωσε καταλήγοντας.

Η Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου είπε ότι το Κρατικό Χημείο συμμετέχει στη διαδικασία και συμβουλεύει την περιβαλλοντική αρχή, με στόχο να διασφαλιστεί το περιβάλλον, που καταστρέψαμε ήδη πολύ, και να διασφαλιστεί το ιερό δικαίωμα στη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε ότι η τροποποίηση που συζητείται εισάγει διαδικασίες που υποβαθμίζουν εάν δεν αναιρούν την επιτροπή και την επιστημοσύνη και το κρατικό χημείο είναι αρνητικό.

Αρνητικό παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και το τμήμα επιθεώρησης εργασίας.

Η Υπηρεσία θήρας ζήτησε να ελεγχθεί η συμβατότητα με το περιβαλλοντικό κεκτημένο και παρατήρησε ότι φαίνεται ότι θα επιβαρύνει τη διαδικασία.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών διατύπωσε επιφυλάξεις επειδή θα τεθούν σε κίνδυνο συγχρηματοδοτούμενα έργα, επειδή για να χρηματοδοτηθούν τα έργα απαιτείται πιστοποιητικό συμβατότητας.

Το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε πως συμφωνεί με τη διευκόλυνση των διαδικασιών και εξέφρασε τους ίδιους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο να προκληθούν περισσότερα προβλήματα παρά να λυθούν.

Το ΕΤΕΚ διατύπωσε προβληματισμό για καταστρατήγηση του κεκτημένου. Ο εκπρόσωπος του ανέφερε ότι ο στόχος των όρων είναι η διασφάλιση του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία, που είναι κοινό αγαθό.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι θα κατατεθεί γραπτό σημείωμα.

Ο Πρόεδρος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου παρατήρησε ότι οι ιεραρχικές προσφυγές γίνονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και παρατήρησε ότι με τυχόν ψήφιση της πρότασης νόμου η εξαίρεση θα γίνει κανόνας και οι παρεκκλίσεις θα γίνουν θεσμός.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης ανέφερε ότι η πρόταση συνιστά παράκαμψη των υπηρεσιών και ενίσχυση των εξουσιών των Υπουργείων.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήρε μια απάντηση από την κοινωνία. Παρατήρησε ότι οι Βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση νόμου δεν παρουσιάστηκαν στη συνεδρία και ανέφερε πως η πρόταση νόμου υποσκάπτει το περιβαλλοντικό έλεγχο. Αυτοί που έχουν μέσο με τους Υπουργούς θα παίρνουν άδεια ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι η πρόταση είναι προσβλητική προς τη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα προς τα οικονομικά συμφέροντα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι η η δημοκρατία εγκαλείται και θα πληρώσει πρόστιμο, επειδή η Πολεοδομία, μετά από καταγγελία παραβίασης του κεκτημένου στη λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς άλλαξε τους όρους της άδειας.

Διερωτήθηκε δε εάν η Δημοκρατία θα τρώει πρόστιμο και θα πληρώνουν οι πολίτες για να εξυπηρετούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Δασικό Κολέγιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητείται όπως δεν κλείσει το δασικό Κολέγιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων που ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα, σε δήλωση μετά τη συνεδρία εξέφρασε την αγανάκτηση του Κινήματος επειδή ένα χρόνο μετά, που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση η Βουλή δεν αντέδρασε έγκαιρα με αποτέλεσμα το δασικό κολέγιο να κλείνει.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα χάσει ακόμα ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το δασικό κολέγιο που κλείνει επειδή η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια.

Ανέφερε ότι την ώρα που η Κυβέρνηση οδήγησε το Δασικό Κολέγιο σε κλείσιμο, ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Κύπρο και το εξωτερικό εκδηλώνουν ενδιαφέρον να το αγοράσουν.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το γεγονός ότι ενδιαφέρονται ιδιωτικά συμφέροντα δεικνύει ότι υπάρχουν τρόποι για να γίνει συμφέρον.

Ο Υπουργός Γεωργίας που ρωτήθηκε σχετικά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί η όποια πολιτική απόφαση για το δασικό κολέγιο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy