Εμπλοκή στις προσφορές για τη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός

Εμπλοκή σημειώθηκε στη διαδικασία κατακύρωσης της προσφοράς για την ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, υποβλήθηκαν προσφορές από δύο εταιρείες, ωστόσο το άνοιγμα των φακέλων αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα, τα οποία καθιστούν την κατακύρωση αδύνατη. Εκτός απροόπτου, ο Δήμος Λάρνακας είναι αναγκασμένος να ακυρώσει τη διαδικασία και να προκηρύξει εκ νέου το διαγωνισμό, κάτι που θα προκαλέσει καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών στο πολυαναμενόμενο έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δύο θέματα προκαλούν πρόβλημα στην κατακύρωση της προσφοράς. Το πρώτο είναι ότι ο χαμηλότερος προσφοροδότης έχει υποβάλει προσφορά κατά 26% υψηλότερη από την εκτιμώμενη δαπάνη, κάτι που δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το δεύτερο κώλυμα είναι το γεγονός ότι η εταιρεία που υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά εμπλέκεται στη διερεύνηση του σκανδάλου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας και στην τρέχουσα ποινική έρευνα. Όπως πληροφορούμαστε, ο Γενικός Ελεγκτής έχει προειδοποιήσει το Δήμο Λάρνακας ότι ενδεχόμενη κατακύρωση της προσφοράς στη συγκεκριμένη εταιρεία θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Συναφές με το ζήτημα αυτό είναι η πολύ πρόσφατη ποινή που επιβλήθηκε σε άλλη εργοληπτική εταιρεία, η οποία έχει αποκλειστεί από τη διεκδίκηση έργων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε στην επιλογή του δεύτερου προσφοροδότη, η προσφορά του οποίου είναι υψηλότερη από τον πρώτο, οπότε παραμένει το πρόβλημα με το υπερβολικό κόστος.

Όλα αυτά καθιστούν αδύνατη την κατακύρωση της προσφοράς και ο Δήμος Λάρνακας αναγκαστικά θα ακυρώσει το διαγωνισμό και θα προκηρύξει ξανά τις προσφορές.

 

Αγώνας δρόμου για έργα το 2018

Η αρνητική εξέλιξη αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο σχεδιασμό έναρξης των εργασιών ανέγερσης της καινούργιας Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της Λάρνακας εντός του τρέχοντος έτους.  Πλέον οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν ταχύτατα, ώστε να γίνει κατορθωτό να αρχίσουν τα έργα εντός του 2018, αφού είναι γνωστός ο χρόνος που χρειάζεται από την προκήρυξη μέχρι την τελική κατακύρωση και οι καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενες προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών μετά την κατακύρωση.

Η προσφορά υπ’ αριθμό 97/2017 για ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στη Λάρνακα προκηρύχθηκε την 1η Νοεμβρίου 2017.

Η δαπάνη ανέρχεται περί τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θακαλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η ανάπτυξη θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά, στην οποία θα στεγάζονται είκοσι καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων καιφθαρτών, χώρος τοπιοτεχνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.

Στον όροφο θα στεγάζονται τέσσερα υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος. Στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof). Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε 6 επίπεδα. Στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα. Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Το έργο θα είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του Μαΐου 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη θ’ αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα αποτελείται από το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστικές χρήσεις (εστίασης/αναψυχής, πολιτισμού) και το κτίριο που θα παρέχει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά καταστήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο και μπαρ.

Η Δημοτική Αγορά θα έχει συνολικό εμβαδό 2.000 τ.μ. και θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια-σνακ μπαρ με εμβαδό περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδό περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά, όπου θα χωροθετηθούν τρία μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

Η νέα Δημοτική Αγορά θα κτιστεί στο δημοτικό τεμάχιο στο οποίο λειτουργούσε η παλιά Αγορά μέχρι το 1996 όταν κατεδαφίστηκε.  Έκτοτε, το τεμάχιο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy