Εμπρηστική επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Εμπρηστική επίθεση με διπλωματικές διαστάσεις έγινε τα ξημερώματα σήμερα στην Αθήνα εναντίον του Γαλλικού Ινστιτούτου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την ενέργεια «εγκληματική, ανεγκέφαλη, βάρβαρη και ακατανόητη».

«Αντίθετα προς το σκοπό της η ενέργεια αυτή, την οποία καταδικάζουμε με αποτροπιασμό και απερίφραστα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους», δήλωσε ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς.

Μετά από ολονύκτια επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα, ομάδα κουκουλοφόρων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, εισέβαλε στις 4 τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών επί της οδού Σίνα 31.

Αρχικά, περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο προαύλιο, που ανήκε στο Ινστιτούτο και του έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα αυτή να επεκταθεί και σε δεύτερο αυτοκίνητο του ιδρύματος και να καταστραφούν και τα δύο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δράστες ετράπησαν σε φυγή όταν κατέφθασε η πυροσβεστική, αλλά επέστρεψαν μετά από περίπου μία ώρα, έσπασαν παράθυρα του Ιδρύματος και έριξαν μέσα εύφλεκτο υγρό, προκαλώντας πυρκαγιά σε αίθουσες γραφεία και στην βιβλιοθήκη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Στον χώρο επέστρεψε σε λίγη ώρα η ίδια με πριν πυροσβεστική ομάδα, μαζί με την αστυνομία που πλέον διενεργεί έρευνα και προανάκριση για το συμβάν.

«Η ανεγκέφαλη και εγκληματική αυτή πράξη κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι είναι καταδικασμένη να αποτύχει», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1907, και έχει παραρτήματα στη Λάρισα και την Πάτρα. Μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί αυτόνομα, την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Ελληνογαλλικό Λύκειο Ευγένιος Ντελακρουά, όλες οι υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, μαζί με το μεγάλο αριθμό των γαλλικών εταιριών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αποτελούν ένα πολύ ισχυρό δίκτυο που επιβεβαιώνει το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy