«Εν έχω να φάω, έκαμα λάθος, ξέρω το»

Η παραδοχή του λάθους ενός 22χρονου που πιάστηκε να μεταφέρει ναρκωτικά

Η κατάσταση του νεαρού

Λόγω της κατάστασης του πατέρα του, ο 22χρονος εργαζόταν από πολύ μικρός για να συντηρήσει τη μητέρα και την αδελφή του σε βενζινάδικο, καφετέριες και ταβέρνες. Το 2015 είχε πάρει δάνειο €33.920, για να σπουδάσει σε κολέγιο. Το Δικαστήριο τον έκρινε ως άτομο εργατικό και πρόθυμο, ενώ έλαβε υπόψιν του τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 22χρονο από τη Λακατάμια για υπόθεση ανεύρεσης ενός κιλού κοκαΐνης εντοπίζοντας ελαφρυντικά λόγω της υγείας του και της δεινής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Τα ναρκωτικά ανευρέθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια περιπολίας Ουλαμού Μοτοσικλετιστών στη Λακατάμια και μετά από έλεγχο της Αστυνομίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψιν ως μετριαστικούς παράγοντες στην επιβολή ποινής την άμεση παραδοχή του νεαρού τόσο στην Αστυνομία όσο και ενώπιον του Δικαστηρίου για τη διάπραξη των αδικημάτων, καθώς επίσης και το ότι συνεργάστηκε με την Αστυνομία δίδοντας τη συγκατάθεσή του για έρευνα της οικίας του. Η άμεση παραδοχή, αναφέρει το Δικαστήριο, ”αποτελεί στοιχείο έμπρακτης ένδειξης μεταμέλειας, η οποία πρέπει να αμείβεται με την ανάλογη έκπτωση”. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν τις προσωπικές συνθήκες του νεαρού, ο οποίος προέρχεται από διασπασμένη οικογένεια, χαμηλής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, αφού η μητέρα του εργάζεται ως γραφέας, ενώ ο πατέρας του παρουσιάζει τύφλωση και στα δύο μάτια και δεν εργάζεται από το 2010, ενώ στηρίζεται οικονομικά με μηνιαία κρατικά επιδόματα ως δικαιούχος σύνταξης ανικανότητας.

Στις 22 Δεκεμβρίου τα μέλη του Ουλαμού εντόπισαν τη μοτοσικλέτα του 22χρονου να κινείται στο αντίθετο ρεύμα και έκαναν επαναστροφή με πρόθεση την ανακοπή της για έλεγχο. Σε απόσταση περίπου 50 μέτρων η μοτοσικλέτα εντοπίστηκε σταθμευμένη δίπλα από όχημα, με τον οδηγό της καθήμενο σε αυτή, έχοντάς την σε λειτουργία και να συνομιλεί με τον οδηγό του οχήματος το οποίο βρισκόταν επίσης σε λειτουργία. Μόλις οι δύο οδηγοί αντιλήφθηκαν την παρουσία μελών της Αστυνομίας, ο οδηγός του οχήματος κινήθηκε με όπισθεν, εκκίνησε απότομα και έφυγε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ο νεαρός ακινητοποιήθηκε από την Αστυνομία και μετά από έλεγχο εντοπίστηκε στην κατοχή του μια αεροστεγώς κλειστή διαφανή συσκευασία η οποία περιείχε ξηρή φυτική ύλη κάνναβης. Κατά τον έλεγχο ισχυρίστηκε ότι του έδωσε κάποιος να το μεταφέρει για €30. Σε κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι παρανόμησε λέγοντας στους αστυνομικούς «εν έχω να φάω, έκαμα λάθος, ξέρω το». Την ίδια μέρα εντοπίστηκαν σπίτι του μέσα σε σχολική τσάντα πέντε νάιλον σακουλάκια, στα οποία υπήρχε αεροστεγώς συσκευασμένη ουσία η οποία παραδέχθηκε ότι ήταν «κόκα, εδώκαν μου την να τη φυλάξω». Ακολούθως εντοπίστηκε μέσα σε ερμάρι χάρτινο κουτί εντός του οποίου υπήρχαν καλώδια, βίδες και τρία νάιλον διαφανή σακούλια αεροστεγώς κλειστά το καθένα σε ξεχωριστή διαφανή συσκευασία και περιείχαν άσπρη σκόνη. Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος για το περιεχόμενό τους απάντησε «εν τζιαι τούτη κόκα».

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy