Ένα χρόνο μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά

Της
Σταύρης Καλοψιδιώτου*

Ο πόλεμος δεν έχει φιλικό πρόσωπο κι ουδέποτε, σε καμιά πατρίδα, η κατοχή συνυπάρχει με την ομαλότητα όσα χρόνια κι αν παρέλθουν. Από την άλλη, οι άνθρωποι μπορεί και να ξεχνούμε πώς οδηγηθήκαμε στον όλεθρο, ποιοι μας πρόδωσαν, αλλά το συναίσθημα του φόβου, της ανασφάλειας, της άγνωστης προοπτικής δεν εγκαταλείπει ποτέ ούτε όσους το έχουν βιώσει ούτε όσους έχουν ιστορική συνείδηση. Αναπόδραστα, αυτή η υπενθύμιση βαραίνει σήμερα πρωτίστως τους ώμους αυτών που έταξαν δις στο λαό να ηγηθούν της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται μέσα από δύο Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στις δύο πλευρές στην Κύπρο και όχι στην κατοχική Τουρκία. Με το Προεδρικό να επιμένει σε ένα αφήγημα που καταρρίπτει εξακολουθητικά ο ΓΓ του ΟΗΕ και το οποίο δεν επιβεβαιώνει ούτε η ΕΕ. Με την Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητά της και να μην καταδικάζεται για παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, παρά μόνο για την παράνομη δράση της γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και με τον κίνδυνο υλοποίησης των απειλών της Τουρκίας για τρυπάνι στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στο επόμενο διάστημα να είναι ορατός. Είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που συμπληρώνεται ένας χρόνος στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις και είναι αυτές τις συνθήκες που εργαλειοποιεί η Τουρκία για να μειώνει τους δικούς της κραδασμούς στο Κυπριακό διεθνώς αλλά και εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και είναι αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ θα έπρεπε να εργάζεται για να ανατρέψει, γιατί προδιαγράφουν με τρομακτική ακρίβεια την πολλαπλασιαστική επικινδυνότητα του ριζώματος της διχοτόμησης.

Άριστη ευκαιρία για να ξαναμπεί το νερό της λύσης στο αυλάκι είναι η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι μια άριστη αφορμή για να αποδείξει εμπράκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι μοναδικός του στόχος παραμένει η λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Έχει ή όχι την πολιτική βούληση να δεσμευτεί σε μια διαδικασία που να έχει νόημα, όπως την προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ; Συμφωνεί ή όχι όπως δεχτούμε εκ νέου διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, αποτέλεσμα των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί; Αποδέχεται ή απορρίπτει το Πλαίσιο Γκουτέρες, που ανεξαρτήτως ημερομηνίας χαρτογραφεί τη λύση που εμείς επιδιώκουμε σε ασφάλεια- εγγυήσεις, τερματίζει τη Συνθήκη Εγγύησης και κάθε επεμβατικό δικαίωμα τρίτων, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ζήτημα της Συνθήκης Συμμαχίας; Συναινεί ή όχι σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης από εκεί που έμεινε και όπως συζητήσει τις εναπομείνασες εσωτερικές πτυχές στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες; Κι αν η δική μας ανάγνωση διαφέρει από αυτήν της άλλης πλευράς, είναι έτοιμος ή όχι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο θετικής κατάληξης, κάτι που χωρίς ουσιαστικό διάλογο δεν μπορεί να προκύψει; Το ΑΚΕΛ τοποθετείται ξεκάθαρα: η διαδικασία πρέπει να επαναρχίσει όπως ακριβώς εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ανάλογη προσέγγιση πρόσφατα υιοθέτησε κι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Το ίδιο αναμένουμε να ακούσουμε κι από τον κ. Αναστασιάδη, εφόσον αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος και τρόπος για να δοκιμαστεί η Τουρκία στην πράξη.

Στο Κραν Μοντανά χαθήκαμε στη μετάφραση, στις γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις. Ένα χρόνο μετά, παραμένουμε ταμπουρωμένοι πίσω από συνθήματα, δικολαβίστικες τοποθετήσεις και τη σύγχυση που προκαλούν οι πολλές ημερομηνίες, η αποσπασματική διαρροή εγγράφων κ.τ.λ.. Τακτικές και πρακτικές που το ΑΚΕΛ απερίφραστα καταδικάζει, επιμένοντας εμφαντικά ότι το Κυπριακό βρίσκεται πολύ κοντά στο χρόνο μηδέν. Κι ο χρόνος και η ιστορία δεν χαρίζονται σε κανένα … πόσω μάλλον σε αυτούς που εκλέγονται υποσχόμενοι να κερδίσουν το στοίχημα, που για τις γενιές που φεύγουν και για αυτές που έρχονται είναι κοινό: να πάψει να σκιάζει το μέλλον η τραγική μας ιστορία.

* Νομικός – διεθνολόγος, μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy