Ένα «ενδιάμεσο» πλυντήριο για το φασισμό

 

ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Οικολόγοι-Αλληλεγγύη χρησιμοποίησαν ακριβώς την ίδια ρητορική μίσους με το ΕΛΑΜ

 

Του Δημήτρη Στρατή

 

Μπορεί η Εβδομάδα των Παθών να ολοκληρώνεται σήμερα, η κυπριακή Βουλή, ωστόσο, βίωσε αρκετές εβδομάδες μίση και πάθη, με αποκορύφωμα την Ολομέλεια της 7ης Απριλίου, όπου ψηφίστηκε τελικά η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία οι εξουσίες για τον εορτασμό επετείων στα σχολεία  μεταφέρονται στον Υπουργό Παιδείας. Ήταν μία προσπάθεια διόρθωσης των Κανονισμών που ψήφισε η Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου με τις ψήφους ΕΛΑΜ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων και Αλληλεγγύης, με την ανοχή του ΔΗΣΥ που τήρησε αποχή, για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία.

Όσα έγιναν είναι γνωστά σε όλους. Είναι πολύ καλά γνωστό επίσης σε όλους  ότι το ΕΛΑΜ είναι το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Της οργάνωσης που ευθύνεται – και στέλεχός της δικάζεται – για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αθήνα. Μέλη της Χρυσής Αυγής που δηλώνουν απλοί «εθνικιστές πατριώτες» συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επιτίθενται κατά μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ μόλις πρόσφατα έσπασαν στο ξύλο Έλληνα φοιτητή, απλώς επειδή βρέθηκε μπροστά τους και στον ώμο του έφερε σακίδιο…

Όλα τούτα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Κάποιοι όμως έκαναν τα στραβά μάτια, επιλέγοντας συνειδητά να ταυτιστούν μαζί με το ΕΛΑΜ.

Για όλα όσα έγιναν υπήρξαν «άχρωμες» και «ουδέτερες» αναφορές του τύπου «μαύρη μέρα τη Βουλής» και «όλοι φταίνε γι’ αυτό το κατάντημα». Αναφορές οι οποίες ποσώς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αν κανείς εξετάσει τι έλεγε ο καθένας.

Η «Χ» προβαίνει σε μια σύγκριση δηλώσεων πολιτικών αρχηγών και βουλευτών των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, οι οποίοι, όπως θα δούμε, υιοθέτησαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα και ρητορική με το νεοναζιστικό κόμμα του ΕΛΑΜ.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Από τις φιλοδοξίες για την καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι την υφαρπαγή ψήφων από τον εθνικιστικό χώρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που γίνεται δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ξέπλυμα στο φασισμό. Όχι μόνο κάποιοι δίνουν ελεύθερα χώρο στο ΕΛΑΜ να παρουσιάζεται απλά ως ένα κόμμα που λειτουργεί στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν διστάζουν να λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα μαζί του. Την ίδια ώρα που όλοι οι βουλευτές (εκτός από το ΕΛΑΜ) μια εβδομάδα πριν ψήφιζαν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η ρητορική μίσους αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στο δικαστήριο, φρόντισαν να την υιοθετήσουν πλήρως δημοσίως και στη Βουλή.

Στην ίδια γραμμή με το ΕΛΑΜ, έμμεσα ή άμεσα, βαφτίζουν προδότες όσους έχουν αντίθετη άποψη με αυτούς, μια συνήθης πρακτική για το φασισμό. Οι συνέπειες βέβαια μεταφέρονται αναπόφευκτα στην κοινωνία, καθώς το μίσος, η λεκτική και σωματική βία γίνονται πλέον μέρος της καθημερινότητας, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.

Πάμε να δούμε λοιπόν με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικά έγιναν «πλυντήριο πολλαπλών ταχυτήτων» για το φασισμό-ναζισμό:

 

Το λαϊκίστικο τροπάρι: Νόμος Ακιντζί

 

Χρίστος Χρίστου, πρόεδρος ΕΛΑΜ, στη Βουλή 7/4/2017: «Είναι η πρώτη πρόταση νόμου που έρχεται κατ’ ευθείαν από το προεδρικό μέγαρο των κατεχομένων»

 

Λινός Παπαγιάννης, βουλευτής ΕΛΑΜ, ομιλία στη Βουλή 7/4/2017: «Καλώ όλους τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, που διαφωνούν να καταψηφίσουν τον νόμο Μουσταφά για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους»

 

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ σε συνδιάσκεψη στελεχών του κόμματος (βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο):  «Με την ψήφιση αυτής της πρότασης, της πρότασης νόμου Ακιντζί, από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δεν είναι μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη που θα ταπεινώσουν. Θα ταπεινώσουν, θα εξευτελίσουν ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό».

 

Ανδρέας Θεμιστοκλέους, πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, 6/4/2017:  «Από την ψήφιση του νόμου Ακιντζί και μετά αυτός θα είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός του κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου και των βουλευτών του (…)»

 

Πανίκος Λεωνίδου, βουλευτής ΔΗΚΟ, δηλώσεις στη Βουλή 22/3/2017:  «Φαίνεται ότι οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έπιασαν τόπο»

 

Μιχάλης Γιωργάλλας βουλευτής Αλληλεγγύης, 22/3/2017:  «Δεν μπορούν να κρύψουν ότι η προσπάθειά τους συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του κ. Ακιντζί…»

 

 

Το τροπάρι του ΔΗΣΑΚΕΛ

 

Ανακοίνωση Τύπου ΕΛΑΜ, 10/4/2017:  «Μετά την υποταγή του ΔΗΣΑΚΕΛ στις εντολές του κατοχικού ηγέτη με την πρόφαση δήθεν της επανέναρξης των συνομιλιών, ήρθαν νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί».

 

Νικόλας Παπαδόπουλος στο twitter, 8 Φεβρουαρίου 2016:  «Προς ΔΗΣΑΚΕΛ. Μετά που θα διαλύσετε την Κυπριακή Δημοκρατία, κανένα ταμείο δεν πρόκειται να μας σώσει…».

 

Ανακοίνωση Τύπου Οικολόγων, 7/4/2017:  «(…) Και οι Τούρκοι “ευχαρίστησαν” το ΔΗΣΑΚΕΛ με μια ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, που συνιστά casus belli (απειλή πολέμου) εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών υδρογονανθράκων»

 

Ο αφέντης Ερντογάν

 

Χρίστος Χρίστου, πρόεδρος ΕΛΑΜ, στη Βουλή 7/4/2017:  Απευθυνόμενος προς Άντρο Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν έχετε δικαίωμα να ασελγήτε στα μνήματα των ηρώων και όταν ανταμώνετε τον αφέντη του βορρά (…) να θυμάστε ότι η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».

 

Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής ΕΔΕΚ, ομιλία στη Βουλή 7/4/2017:  «Επιτέλους με την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αφού θα επιβεβαιώσουμε στον ΑΓΑ μας ότι προς Θεού, δεν θέλουμε εμείς οι “άτακτοι” Ελληνοκύπριοι βουλευτές την ένωση με την μητέρα πατρίδα μας και κακώς μας παρεξήγησε. Επιτέλους, ο ΑΓΑΣ μας δεν θα έχει λόγο να αγχώνεται ότι εμείς οι πολεμοχαρείς και λυσοφοβικοί Ελληνοκύπριοι, μπορεί μια μέρα να ξεσηκωθούμε και να ενωθούμε με την Ελλάδα»

 

Οι μειοδότες, αυτοί που πληρώνονται και η γονυκλισία

 

Λίνος Παπαγιάννης, βουλευτής ΕΛΑΜ, ομιλία στη Βουλή 7/4/2017 : «Δεν είναι απλός νόμος ούτε μια απλή τροποποίηση. Οι νοσταλγοί της όποιας λύσης με τις κοκκινομπλέ αποχρώσεις έχουν πλήρη επίγνωση του τι πράττουν και σήμερα θα σφραγίσουν τον τίτλο του μειοδότη ανεπιστρεπτί»

 

Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη, γραπτή δήλωση 7/4/2017 :  «Πρόκειται περί γονυκλισίας, η οποία προτρέπει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά για νέους εκβιασμούς. Σήμερα έπεσαν οι μάσκες».

 

Γ. Παπαδόπουλος, βουλευτής Κινήματος Αλληλεγγύη, ομιλία στη Βουλή 7/4/2017:  «Ποσώς τους ενδιαφέρει το ενωτικό δημοψήφισμα, έχοντας στο χέρι όλα όσα απαιτούσαν. Συμμάχους και εργολάβους για τον αφελληνισμό του νησιού μας και τον εκτουρκισμό του έχουν πολλούς. Είτε όσους ζουν την αυταπάτη ότι η μοναδική αιτία των δεινών μας είναι η ελληνική μας συνείδηση, είτε όσους επιδιώκουν την παράδοσή μας στην Τουρκία για να γίνει η διαβόητη λύση, είτε όσους πληρώθηκαν καλά ή ακόμη πληρώνονται (…) Η Ιστορία μας, η περήφανη και ελληνική θα σας καταγράψει στα μαύρα κατάστιχα των Εφιαλτών».

 

 

 

Επιβαρυντικός παράγοντας στο δικαστήριο με τις ψήφους όλων πλην του ΕΛΑΜ

Μόλις πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τις ψήφους όλων των βουλευτών, πλην των δύο του ΕΛΑΜ, δύο τροποποιήσεις στους νόμους «περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» και στον νόμο «περί Ποινικού Κώδικα», ώστε το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση ποινής να μπορεί να λαμβάνει υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα το κίνητρο της προκατάληψης κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, γενεαλογικών καταβολών του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιοι δεν σέβονται ούτε τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν.

 

Ανεξέλεγκτη η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) θεωρεί τη ρητορική μίσους ως ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, που συχνά αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη βία. Σημειώνει παράλληλα ότι ένας από τους χώρους όπου αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα η ρητορική του μίσους είναι το διαδίκτυο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τολμούν να πουν περισσότερα στο διαδίκτυο παρά στην πραγματική ζωή, κάτι που έχει αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος του μίσους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy