Ένα μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο

 

 

 

Παράλληλες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις για υλοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου

 

Παράλληλες διαδικασίες για την υλοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου στο χώρο του Κοινοτικού Κέντρου στη Λάρνακα και των νέων γηπέδων αντισφαίρισης προωθούνται μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε κονδύλι και για τη στέγαση των νέων γηπέδων τένις στον ίδιο χώρο.

Το έργο το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός μεγάλου πολιτιστικού και αθλητικού πάρκου προωθείτο μέχρι πρόσφατα με ενιαίο σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, ο οποίος όμως εγκαταλείφθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι είναι αδύνατη η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γηπέδων τένις. Πλέον, μετά την εξεύρεση κονδυλίου από τον ΚΟΑ για τα γήπεδα τένις, ανοίγει ο δρόμος για παράλληλες διαδικασίες οι οποίες όμως θα καταλήξουν στην ουσία σε ένα έργο, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης. Οι διαδικασίες είναι προχωρημένες και τον περασμένο Μάρτιο υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στον Δήμο Λάρνακας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για μίσθωση του χώρου από τον ΚΟΑ στο δήμο για 18 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιλύει το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η οποία όμως πρέπει να επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση των κατασκευαστικών σχεδίων, τα οποία είναι έτοιμα από το 2012 ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα. Ήδη έχει αναλάβει να προσαρμόσει τα σχέδια ο μελετητής εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας πλέον που αναλαμβάνει ως Αναθέτουσα Αρχή αφού στην αρχική διαδικασία του 2012, Αναθέτουσα Αρχή ήταν ο ΚΟΑ.

 

Τι σχεδιάζεται

Με βάση την πρόταση του Δήμου Λάρνακας προς τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων, σχεδιάζονται τα εξής για το Πολυδύναμο Κέντρο:

– Ανοικτός και κλειστός χώρος ενεργητικής απασχόλησης, υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης (ΑΓΟ) με στόχευση προς τις ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

– Πολυπολιτισμικό Κέντρο το οποίο θα στεγάζει τις δράσεις επιμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Λάρνακας, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις των διαφόρων εθνικοτήτων του πληθυσμού. Το κέντρο θα περιλαμβάνει κοινοτικό ιατρείο και φαρμακείο για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα στεγάζει επίσης το ανοικτό σχολείο του Δήμου Λάρνακας.

– Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του χώρου των μουσικών σχημάτων του Δήμου Λάρνακας, περιλαμβανομένου και χώρου για το Δημοτικό Ωδείο, που θα παρέχει μουσική παιδεία στο σύνολο του πληθυσμού.

– Δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής των νέων, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων, παιγνιοθήκη και άλλοι χώροι στους οποίους θα παρέχονται διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, το Πολυδύναμο Κέντρο θα αποτελεί πυρήνα κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ανοικτό και κλειστό χώρο ενεργητικής και υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης και θα παρέχει δικαίωμα εξυπηρέτησης όλων των ομάδων πληθυσμού της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, περιλαμβανομένων και ομάδων πληθυσμού διαφορετικών εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

Σε όλα αυτά μπορούν πλέον να προστεθούν και τα γήπεδα τένις, τα οποία όμως θα χρηματοδοτηθούν από τον ΚΟΑ ανοίγοντας το δρόμο για μετακόμιση από τις σημερινές εγκαταστάσεις και ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Λάρνακας. Με βάση τα αρχικά σχέδια του 2012, προβλέπονται 11 γήπεδα αντισφαίρισης, 6 για προπονήσεις και 5 για αγώνες καθώς και καφετέρια, γυμναστήριο, ιατρείο, βοηθητικοί χώροι και υπαίθρια καφετέρια. Τα σχέδια αυτά θα τύχουν επίσης αναθεώρησης και προσαρμογής.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμος Λάρνακας, ο ΚΟΑ ενημέρωσε ξαφνικά τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα ότι βρέθηκε κονδύλι το οποίο μπορεί να διατεθεί άμεσα για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Λάρνακας στο κρατικό δάσος Άγιος Λάζαρος παρά το Κοινοτικό Κέντρο. Με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης θα ανοίξει ο δρόμος για ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου λιμανιού από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή και θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου, στη βάση της μελέτης και προσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και τον Δήμο Λάρνακας.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy