Ένα νοσοκομείο με βαριά… αρρώστια (εικόνες)

Άθλιες συνθήκες στο παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας

Άθλιες συνθήκες για τους ασθενείς, τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και το προσωπικό συνάντησε και πάλι στο παλιό Νοσοκομείο της Λάρνακας αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. Η επαρχιακή γραμματέας Χρυστάλλα Αντωνίου και η βουλευτής Ευανθία Σάββα επισκέφθηκαν το δημόσιο νοσηλευτήριο και με απογοήτευση διαπίστωσαν ότι η απαράδεκτη κατάσταση παραμένει.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο χώρο όπου εργάζονται οι τηλεφωνητές, αποκαλύφθηκε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για λήψη διορθωτικών μέτρων τους τελευταίους μήνες, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Ενδεικτικό είναι ότι στο χώρο εκείνο δεν υπάρχει καν ηλεκτρονικός υπολογιστής για χρήση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πεπαλαιωμένα συστήματα ευρετηρίων. Το ίδιο το τηλεφωνικό κέντρο παρουσιάζει βλάβη εδώ και πολύ καιρό και δεν γίνεται καμία ενέργεια επιδιόρθωσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι στα υπόψιν του Υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της Γενικής Διευθύντριας σε διάβημα του ΑΚΕΛ από τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει γίνει ενέργεια επιδιόρθωσης.

Στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ Λάρνακας πριν μερικές μέρες διαπιστώθηκε επίσης η απαράδεκτη κατάσταση χώρων υγιεινής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες.

Τα συγκεκριμένα ζητήματα τέθηκαν γραπτώς ενώπιον του διευθυντή του Νοσοκομείου Λάρνακας, δρος Ευάγγελου Ευαγγέλου, από τον Ιανουάριο του 2017 με επιστολή της βουλευτού Ευανθίας Σάββα μετά από επίσκεψη που είχε γίνει εκείνο τον μήνα. Ο κ. Ευαγγέλου απάντησε έξι μήνες μετά υποστηρίζοντας ότι είχε στείλει επιστολές στα αρμόδια τμήματα και ειδικά στα Δημόσια Έργα και στις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες για διορθωτικές εργασίες και αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου.

Ακολούθησαν νέες υποσχέσεις για επιδιόρθωση του χώρου του τηλεφωνικού κέντρου τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι οποίες όμως παρέμειναν επίσης ανεκπλήρωτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας, οι τηλεφωνητές πρόκειται να μετακομίσουν στην ανακαινισμένη πτέρυγα Δημητρίου μέχρι να ανακαινιστεί ο υφιστάμενος χώρος.

Όπως διαπιστώθηκε στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, η πτέρυγα Δημητρίου φαίνεται πως έχει τελειώσει, πλην όμως οι πόρτες εισόδου στα ιατρεία είναι στενές και δεν μπορούν να εισέλθουν άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια!  Ως εκ τούτου έχει κατασκευαστεί ράμπα στο πίσω μέρος και οι ασθενείς σε τροχοκάθισμα θα εξετάζονται σε λυόμενο ιατρείο, στο οποίο μπορούν να  εισέλθουν με το τροχοκάθισμα!!

Σε ό,τι αφορά στους χώρους υγιεινής, η αντιπροσωπεία κατέγραψε επίσης σοβαρά προβλήματα όπως τον ανεπαρκή αριθμό αποχωρητηρίων για το κοινό. Σε ό,τι αφορά στο αποχωρητήριο για άτομα με αναπηρίες, μπροστά στην είσοδο βρέθηκε τοποθετημένο ένα κρεβάτι! Εικόνα χάους.

Υποστελέχωση

Η υποστελέχωση είναι επίσης ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα και η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Η επ. γρ και η βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα ενημερώθηκαν ότι έχουν αφυπηρετήσει τέσσερις γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί, οι οποίοι καλούνται να εξετάζουν καθημερινά δεκάδες περισσότερους ασθενείς από τους αριθμούς που επιβάλλει η ορθή ιατρική πρακτική. Χαρακτηριστικοί είναι οι τεράστιοι αριθμοί ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς με το υπάρχον προσωπικό. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2017, μόνο στη γενική ιατρική και μόνο τα απογεύματα, όταν στο παλιό Νοσοκομείο της Λάρνακας βρίσκεται σε καθήκον μόνο ένας γιατρός, εξετάστηκαν 19.332 ασθενείς, δηλαδή κατά μέσο όρο περισσότεροι από 50 ασθενείς την ημέρα!!

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy