Ένα «όχι» από τους γιατρούς δεν σταματά το στόχο για ΓεΣΥ

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει ο ΟΑΥ, διευκρινίσεις ζητούν οι γιατροί

.

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε περίπτωση που οι γιατροί και δη ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απαντήσει αρνητικά στις προτάσεις του που αφορούν στις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών ιατρών.

 

Οι γιατροί εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις από τον ΟΑΥ την ώρα που οι προτάσεις του Οργανισμού βρίσκονται ήδη στα χέρια τους. Την ερχόμενη Τρίτη, στα γραφεία της Deloitte, θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης και επεξήγησης των αριθμών στον ΠΙΣ. Ο Ιατρικός Σύλλογος όμως βρίσκεται σε αναμονή για απαντήσεις από τον ΟΑΥ και για συγκεκριμένες διευκρινίσεις -επί των προτάσεων- που έχει γραπτώς ζητήσει. Διευκρινίσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν την ιατρική πρακτική στο ΓεΣΥ και οι οποίες για τον ΠΙΣ είναι εξαιρετικής σημασίας, ενδεχομένως και καθοριστικές για τις αποφάσεις του.

Ένα «όχι» από τον ΠΙΣ μπορεί να «παρασύρει» αρκετούς γιατρούς στο να μη θελήσουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, γεγονός όμως το οποίο επεξεργάζεται ο ΟΑΥ και ήδη έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία επεξεργάζεται με πάσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις του Οργανισμού δεν τίθενται σε ανατολίτικο παζάρι. «Δεν δώσαμε χαμηλές τιμές για να μας πουν πιο ψηλές και να παζαρέψουμε», είπε και εξήγησε για άλλη μια φορά ότι οι προτάσεις που αφορούν στις αμοιβές «βασίζονται στην αναλογιστική μελέτη και τα περιθώρια διαβούλευσης δεν είναι μεγάλα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για δεύτερο πλάνο «διότι υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει ότι ο ΟΑΥ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ». «Εμείς αναμένουμε ότι ο ΠΙΣ θα αναλύσει τις θέσεις μας και θα τις κατανοήσει», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «πολλά ζητήματα και θέματα τα οποία έχουν λεχθεί μπορούν εν μια νυκτί να επιλυθούν». Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του ΟΑΥ να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ λέγοντας ότι «και σε άλλα συστήματα υγείας υπάρχουν διαφωνίες αλλά ποτέ δεν σταματά η εφαρμογή των συστημάτων».

Επανέλαβε πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές και σενάρια, ωστόσο σημείωσε το όφελος «από την αγαστή συνεργασία ΟΑΥ με τους παρόχους» και τόνισε πως ο ρόλος του Οργανισμού είναι να δημιουργεί συνεργασίες, όχι συγκρούσεις.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι τέλος του τρέχοντος έτους «θα ανοίξουν οι κατάλογοι για να εγγραφούν οι πάροχοι υγείας και οι δικαιούχοι στο σύστημα». Διαβεβαίωσε ότι ο ΟΑΥ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε η διαβούλευση με όλες τις πλευρές να έχει θετικό αποτέλεσμα. Μνεία έκανε και στην μεγάλη καμπάνια που σύντομα θα ξεκινήσει, η οποία επικεντρώνεται κύρια στην ενημέρωση των πολιτών για το ΓεΣΥ.

 

Ερωτήματα και προβληματισμός

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Βάσος Οικονομου, ερωτηθείς από τη «Χ» για τις προτάσεις του ΟΑΥ σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι «την ερχόμενη Τρίτη θα έχουμε συνάντηση με ειδικούς από την Deloitte για να μας εξηγήσουν και να μας αναλύσουν τους αριθμούς που μας έχουν δοθεί για κάθε ειδικότητα». «Μετά την επεξήγηση των αριθμών και αφού λάβουμε γραπτώς τις απαντήσεις από τον ΟΑΥ σε ερωτήματα που έχουμε θέσει, θα απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει τι είδους διευκρινίσεις ζητούν ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών ο Δρ Οικονόμου αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε να ξέρουμε επακριβώς τις υποχρεώσεις μας αλλά και τα δικαιώματά μας».

Υπό μορφή ερωτήματος έθεσε το εξής: Ένας εργαζόμενος δικαιούται να πάει διακοπές. Τι θα γίνεται όταν ένας προσωπικός ιατρός χρησιμοποιήσει αυτό του το δικαίωμα και απουσιάσει από το γραφείο του δύο βδομάδες; Γραπτώς, είπε, «δεν έχουμε πάρει απάντηση. Προφορικώς μας έχουν πει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με συνάδελφό του, ώστε οι ασθενείς του να εξυπηρετούνται και πως τον συνάδελφό του θα πρέπει να τον καλύψει οικονομικά ο ίδιος». Μνεία έκανε ο Δρ Οικονόμου και στη μελέτη βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, η οποία ως γνωστό δεν θα διενεργηθεί. «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε (γραπτώς) γιατί αυτή η μελέτη σταμάτησε, γιατί για κάποιους δεν είναι σημαντική», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι κρατικές δαπάνες υγείας είναι πολύ περιορισμένες σήμερα στην Κύπρο σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να αυξήσει τα κονδύλια στον τομέα της Υγείας, ώστε και το ΓεΣΥ να είναι βιώσιμο. Όπως είπε, «σε συνθήκες ΓεΣΥ το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη θα είναι 1.200 ευρώ ετησίως, από τα χειρότερα σε όλη την Ευρώπη» και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα η δαπάνη για κάθε δικαιούχο στο σύστημα υγείας ανέρχεται στα 1.400 ευρώ το χρόνο». Ολα αυτά μας ανησυχούν, γι’ αυτό και αναμένουν γραπτώς τις θέσεις των αρμοδίων.

 

Μαρίνα Κουμάστα

 

Τα νούμερα που βρίσκονται στο τραπέζι

 

Η «Χ» με δημοσίευμά της την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι η μέση αμοιβή των ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ έχει καθοριστεί στις 150.000 ετησίως. Η πρόταση του ΟΑΥ για τις μέσες αμοιβές των ειδικών ιατρών, καθώς και ο σφαιρικός προϋπολογισμός, βρίσκεται στα χέρια του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τις αρχές Μαΐου.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ενώπιον του ΠΙΣ βρίσκεται γραπτώς και η πρόταση του Οργανισμού για τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιά. Στη βάση του αριθμού των δικαιούχων του ΓεΣΥ, που υπολογίζονται στις 842.000, και του αριθμού των προσωπικών ιατρών, ο μέσος αριθμός δικαιούχων ανά προσωπικό ιατρό αντιστοιχεί περίπου σε 900 δικαιούχους για κάθε παιδίατρο και 1.300 ανά προσωπικό ιατρό για ενήλικες.

Ένας ιατρός για 1.300 εγγεγραμμένους δικαιούχους στον κατάλογό του θα λαμβάνει ετησίως αμοιβή ύψους 112.000 ευρώ το χρόνο. Για τους προσωπικούς ιατρούς για παιδιά η αμοιβή υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ ετησίως, δεδομένης της εγγραφής 875 παιδιών στον κατάλογό του. Να σημειωθεί ότι στη βάση μελέτης που έχει γίνει, για να είναι εφικτή η πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, που τοποθετείται χρονικά την 1η Ιουνίου 2019, απαιτούνται 500 περίπου προσωπικοί ιατροί για ενήλικες και 250 περίπου παιδίατροι που θα έχουν το ρόλο του προσωπικού ιατρού παιδιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy