Ένα στα πέντε άτομα εμφανίζει κατάθλιψη

Κινητοποίηση κοινού και αρμόδιων φορέων για πρόληψη και θεραπεία

 

Κατάθλιψη… Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη κατάσταση λύπης και μελαγχολίας καθώς και από απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως κάποιος απολαμβάνει. Συνοδεύεται, επίσης, από αδυναμία να πραγματοποιεί το άτομο τις καθημερινές του δραστηριότητες για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, ενώ η έλλειψη ενέργειας, αλλαγή στην όρεξη, ανάγκη για περισσότερο ή λιγότερο ύπνο είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με κατάθλιψη.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, επικεντρώνεται στην κατάθλιψη με στόχο την κινητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων φορέων για την πρόληψη και θεραπεία της. Όπως τονίστηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα στα πέντε άτομα εμφανίζει κατάθλιψη σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, ενώ μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, μετά από την ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία του 2014, ο ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης είπε ότι περίπου το 3% του πληθυσμού της Κύπρου έρχεται αντιμέτωπο με το φαινόμενο της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανδρών με κατάθλιψη κυμαίνεται στο 2.25%, ενώ στις γυναίκες είναι περίπου 4.25%. Ο μέσος όρος κατάθλιψης στην ΕΕ αγγίζει το 7,1%. Δυστυχώς, στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες. Περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω αυτοκτονίας κάθε χρόνο, με την αυτοκτονία να είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, ο μέσος όρος των αυτοκτονιών στην ΕΕ κυμαίνεται γύρω στο 11,7%, ενώ στην Κύπρο είναι 5,2%. Στις γυναίκες είναι πιο συχνή η εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη προκύπτει από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση των κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει από δυσμενή γεγονότα της ζωής (ανεργία, πένθος, ψυχολογικό τραύμα) είναι πιο επιρρεπείς. Υπολογίζεται ότι έως και το ένα τρίτο των ατόμων με μια σοβαρή ιατρική πάθηση παρουσιάζουν συμπτώματα της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ή και αντίστροφα. Ο Υπουργός Υγείας σε ομιλία του που ανέγνωσε η ΓΔ του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μεγάλο το ποσοστό πολιτών που στιγματίζει και περιθωριοποιεί άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουν κάποιον ή έχουν ένα μέλος της οικογένειας με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Παρά το γεγονός, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που πλήττονται στον κόσμο λαμβάνουν τέτοιου είδους θεραπείες. Εμπόδια για την αποτελεσματική φροντίδα είναι η έλλειψη πόρων, η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και η συνεχιζόμενη βελτίωση παροχής φροντίδας προς τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

 

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy