Ενάντια στο Kακό που προσπαθεί να καταστρέψει κάθε Άλλο, απλώς και μονό επειδή είναι διαφορετικό

Ενάντια στο Kακό που προσπαθεί να καταστρέψει κάθε Άλλο, απλώς και μονό επειδή είναι διαφορετικό

Η Μεσόγειος, όταν ήμουν παιδί, σήμαινε καλοκαίρι και παιχνίδι με την αδελφή μου και τους φίλους μου. Η σχέση μου με τη θάλασσα είναι σαν τη σχέση μου με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο. Μια ανάμνηση που διατηρώ από τη Μεσόγειο είναι το πρώτο μου φιλί που ήταν δίπλα από τη θάλασσα.

Σήμερα δυστυχώς η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που την μοιράζονται διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρωπότητας αλλά και ένα πολιτικό σύνορο που την χρησιμοποιεί το Κακό σαν ένα τείχος απέναντι στην ελευθερία. Νιώθω πολύ κοντά με τους ανθρώπους από άλλες χώρες της Μεσογείου, συνάντησα αρκετούς και η σχέση μου μαζί τους ήταν πολύ στενή, νιώθω ότι μπορώ να τους γνωρίσω μέσα από τα μάτια τους.

Η Μεσόγειος ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους της. Μέσα από τους πολέμους και την καταστροφή το Κακό έχει τη δύναμη και δεν νοιάζεται για τον πόνο που προκαλεί και που καταστρέφει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Από την άλλη έχουμε πολλά κοινά που προήλθαν από τις μετακινήσεις του πληθυσμού και τις μεταναστεύσεις, κυρίως όταν οι μεγάλες αυτοκρατορίες της περιοχής, οι Έλληνες, οι Άραβες, οι Ρωμαίοι, οι Καταλανοί, άνθιζαν και παρήκμαζαν: κοινά στην κουλτούρα, την τέχνη σε επιστημονικές ανακαλύψεις, μας έδωσαν κοινά στοιχεία, κοινή ταυτότητα: είμαστε αδέλφια. Και πρέπει να πολεμήσουμε μαζί το φασισμό και τις δικτατορίες που βασίζονται στο φανατισμό από όπου και αν προέρχονται.

Βλέποντας τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε ένα κοιμητήριο από προσφυγές νιώθω πως ο ρόλος της τέχνης και των καλλιτεχνών, όπως και του καθενός, είναι να συνεχίσει η ζωή στη Γη, να συνεχίσει η ανθρωπότητα, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσω της αλληλεγγύης και να αγωνιστούμε ενάντια στο Κακό που προσπαθεί να καταστρέψει κάθε Άλλο απλώς και μονό επειδή είναι διαφορετικό.

Raül Moreno Supervia (Βαρκελώνη/Ισπανία)

UNITING THE MEDITERRANEAN SEA (PAFOS 2017)

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.