Ένας αλλιώτικος Μάης

Του Στέλιου Καράσαββα*

Μας έμαθαν ότι η Πρωτομαγιά είναι αργία, γιατί έτσι τους συνέφερε γιατί στον καπιταλισμό δεν νικάνε οι εργάτες, οι αμόρφωτοι και οι κάθε λογής αδύνατοι της λεγόμενης χαμηλής τάξης. Οι λαοί πάντα θα νικάνε κι έτσι θα γίνει, όπως έγινε και τότε, μακριά από λιτότητες και πολιτικές που εξαθλιώνουν τον άνθρωπο.

Η εδώ και χρόνια πολυδιαφημιζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση των αξιών έχει γκρεμιστεί κατά κόρον. Ολόκληρες χώρες βρίσκονται τώρα υπό το ζυγό του νεοφιλελεφθερισμού και τα ποσοστά των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας έχουν εκτοξευθεί τόσο ψηλά όσο ποτέ άλλοτε. Η δική μας κυβέρνηση πιστό φερέφωνο της Τρόικα και των πολιτικών της, έχει φέρει το δικό μας λαό προ των πυλών της μιζέριας και της εξαθλίωσης. Η αυριανή Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για να διεκδικήσουμε αυτά που κερδήθηκαν τότε και να προχωρήσουμε ακόμα πάρα πέρα κερδίζοντας ακόμα περισσότερα για τον άνθρωπο.

Ας γίνουν, λοιπόν, όλοι μήνες Κόκκινοι, κι ας γίνουν όλοι μήνες Μάηδες κι όλες οι μέρες Πρώτες. Χρέος μας να σηκώσουμε τον Άνθρωπο ακόμα πιο ψηλά, χρέος μας η νεολαία να έχει ελπίδα. Σ’ ότι μας πλασάρουν για καινούριο να του βγάζουμε τη μάσκα, να το ελέγχουμε εξονυχιστικά και να το φέρνουμε στα μέτρα μας, πριν μας το φέρουν στα δικά τους.

Ο δικός μας Μάης ας μη μας ματώσει, ας μη μας πεινάσει, ας μη μας αρρωστήσει. Να αγωνιστούμε για το αδύνατο πριν γίνει το αδιανόητο. Ας γίνει αυτός ο Μάης η αρχή για να αφυπνιστούμε, ας γίνει το έναυσμα αύριο!

Οι αγώνες δεν καθηλώνονται σε γραφεία, χαζοκούτια και πληκτρολόγια, αλλά στους δρόμους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Οι αγώνες δίνονται σ’ όλες τις δουλειές, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι, όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δε βάζουν το κέρδος στις προτεραιότητες τους, εκεί όπου το πρωτιστο μέλημα των ανθρώπων είναι να ζουν και όχι απλά να επιβιώνουν.

Πρέπει αύριο να παρελάσουμε μαζί με τους εργαζόμενους για τα δικά μας δικαιώματα, του δικού μας μέλλοντος αλλά και των παιδιών μας. Πρώτιστα ας περπατήσουμε μαζί, γιατί όπως είπε και ο Μαρξ: «Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους».

*Μέλος Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy