Ένας αποτυχημένος Πρόεδρος

Του Άριστου Δαμιανού*

Η ιστορία του Κυπριακού είναι γεμάτη -δυστυχώς- με αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος -κατά κανόνα- ένεκα τουρκικών πάγιων θέσεων. Ωστόσο, αυτό που «κατόρθωσε» ο κ. Αναστασιάδης είναι τραγικά μοναδικό και πρωτοφανές. Μέσα στο 2017 συμμετείχε σε δύο αποτυχημένες Διασκέψεις για την Κύπρο, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, έχοντας την Τουρκία απέναντί του και αντί της λύσης ή του καταλογισμού ευθύνης στην κατοχική δύναμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει στην Τουρκία βούληση για λύση. Και, ακόμα πιο τραγικά, έμμεσα επιμερίζει ευθύνες στις δύο κοινότητες.

Δεν έχει καμία σημασία ποιες ερμηνείες δίνει ο κ. Αναστασιάδης, το Προεδρικό ή ο Συναγερμός στο τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά. Αυτό που μετρά είναι πώς η διεθνής κοινότητα, προεξάρχοντος του ΟΗΕ και του κ. Γκουτέρες, αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τα γεγονότα και τη στάση των εμπλεκόμενων μερών. Και ασφαλώς εδώ ισχύει το scripta manent, τα γραπτά μένουν. Μετρά το τι καταγράφει η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μια έκθεση που ο κ. Αναστασιάδης ουδεμία πολιτικο-διπλωματική προσπάθεια κατέβαλε για να βελτιώσει, αφού γνώριζε ότι θα αποτύγχανε.

Λέει λοιπόν η έκθεση Γκουτέρες στην παράγραφο 18, αναφερόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Τουρκία: «Παρά τις διαφορές, μπόρεσα να δω από την εις βάθος εμπλοκή μου με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ότι όλες είχαν έρθει στην Ελβετία δεσμευμένες να εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις […]» και πιο κάτω « […] κατά τις εμπιστευτικές διμερείς μου επαφές, οι βασικές θέσεις και ενδείξεις για τα πιθανά ανοίγματα της κάθε πλευράς τέθηκαν ενώπιόν μου […] ειδικότερα στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Έχοντας αυτά υπόψη ο Γενικός Γραμματέας, και πεπεισμένος ότι υπήρχε ευρεία συναντίληψη για μια συμφωνία, πήγε στο περιβόητο πια δείπνο και μάλιστα προχώρησε στην υποβολή άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Ένα σημαντικό έγγραφο, αφού το 2004 η αδυναμία του Σχεδίου Ανάν να προνοήσει για αξιόπιστους μηχανισμούς εφαρμογής της λύσης αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο για την απόρριψή του. Ένα άτυπο έγγραφο το οποίο ο κ. Αναστασιάδης δεν συζήτησε εκείνο το κρίσιμο βράδυ, διότι υπήρχε «ένταση», όπως είπε, δημόσια.

Βέβαια, σε αντίθεση με τις θετικές διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνει για τις εγγυήτριες δυνάμεις, η έκθεση τοποθετείται επικριτικά και μεταθέτει την ευθύνη για επανέναρξη της προσπάθειας για λύση στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. Μας καλεί να εμπλακούμε σε μια «διαδικασία που να έχει νόημα» με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει, νοουμένου ότι «οι δύο πλευρές από κοινού αποφασίσουν να εμπλακούν σε μια διαδικασία με την απαραίτητη πολιτική βούληση […]».

Επομένως, οι ερμηνείες που πλασάρει ο κ. Αναστασιάδης για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά συγκρούονται με την αποτύπωση όπως γίνεται από τον ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα. Και δεν επιχαίρουμε για τούτο. Αντιθέτως, ανησυχούμε διότι μας θέτει σε ευθεία σύγκρουση με τον διεθνή οργανισμό, στον οποίο ορθά εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για λύση. Και ασφαλώς δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία, η οποία με διάφορους τρόπους εδραιώνει διχοτομικά τετελεσμένα στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τη θητεία του σε σχέση με το Κυπριακό, αφού παρέλαβε τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Αντί να τις αξιοποιήσει, ενεπλάκη σε εξ υπαρχής διαπραγμάτευση. Μέχρι το 2014 η πολιτική του κατέρρευσε και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σύναψη Κοινού Ανακοινωθέντος με τον κ. Έρογλου, το οποίο ήταν υποδεέστερο στα θέματα κυριαρχίας από τα δύο ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ. Μέσα από παλινδρομήσεις, πειραματισμούς και μονομερείς χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, φτάσαμε στις δύο Διασκέψεις για την Κύπρο, οι οποίες δυστυχώς απέτυχαν. Η επόμενη προσπάθεια για λύση, μετά τις προεδρικές εκλογές, θα φέρει βαρύ το αποτύπωμα των κάκιστων χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη.

*Μέλος Γραφείου Κυπριακού Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy