Ενας μικρός γεννημένος για μεγάλα πράγματα

Ο 12χρονος – φαινόμενο, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, τιμά την Κύπρο στο παγκόσμιο σκάκι

Του ΤΑΣΟΥ ΠΕΡΔΙΟΥ

Είναι από τις περιπτώσεις που ο τόπος μας μπορεί να αισθάνεται πραγματικά περήφανος. Στην εποχή που ο τρόπος ζωής εξυψώνει την επιφανειακή ελαφρότητα και η κοινωνία, καθισμένη μπροστά στο εργαλείο μαζικής λοβοτομής που λέγεται τηλεόραση, υποβάλλεται σε διαγωνισμούς και τηλεπαιχνίδια αμφιλεγόμενης αισθητικής και κουλτούρας, ένας 12χρονος – φαινόμενο από τη Λάρνακα έρχεται ν’ αποδείξει ότι στον τόπο υπάρχει απόθεμα αξίας, ικανότητας, υψηλής νοημοσύνης και, κυρίως, προοπτικής.

Ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης δεν πρόκειται να παρελάσει από τις τηλεοπτικές οθόνες μας. Αυτές, κατά κανόνα είναι κατειλημμένες από ανίκανους. Ο μικρός από τη Λάρνακα όμως παρελαύνει ήδη εκεί που μετρά. Στα βάθρα των νικητών στο πιο εγκεφαλικό ίσως παιγνίδι στον κόσμο, το σκάκι. Πριν μερικές μέρες, ο 12χρονος οδήγησε την Κύπρο σχεδόν στο Εβερεστ του παγκόσμιου ερασιτεχνικού σκακιού καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Σκακιού που διεξήχθη στο Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική από τις 13 μέχρι τις 22 Απριλίου 2015. Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, το πρωτάθλημα ήταν τουρνουά ανδρών, όχι παίδων! Το συγκεκριμένο παιδί όμως, εδώ και μερικά χρόνια αψηφεί τις… συμβατικές ηλικιακές νόρμες αποδεικνύοντας ότι όταν το ταλέντο και ο δείκτης νοημοσύνης ξεχειλίζουν, η ηλικία είναι πολλές φορές δευτερεύουσας σημασίας. Σε ένα παιγνίδι λοιπόν που απαιτεί πάνω απ’ όλα διορατικότητα, σχεδιασμό και κυρίως στρατηγική, ο 12χρονος από την Κύπρο κατατάχθηκε δεύτερος ανάμεσα σε 135 παίκτες από 41 χώρες του κόσμου!

Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο 18χρονος Mire Deniz Dogan από την Τουρκία, ενώ το χάλκινο μετάλλιο, κάτω από τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, κέρδισε ο Εσθονός Kaimar Puusepp, 39 ετών. Στην κατηγορία των γυναικών, παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η 16χρονη Μολδαβή, Paula Alexandra Gitu.

Οι τρεις πρώτοι νικητές στην κατηγορία των ανδρών και η πρώτη νικήτρια στις γυναίκες εξασφάλισαν πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016.
Εκτός από δευτεραθλητής κόσμου πριν την εφηβεία όμως, ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης εξασφάλισε και τον τίτλο του υποψήφιου μάστερ στα 12 του χρόνια, κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά σκακιστικά δρώμενα τουλάχιστον.

Φαινόταν από… μικρός!

skaki konstantinos mixailidis

Γεννημένος στις 4 Αυγούστου του 2002, μπορεί να είναι ακόμα μικρός σε ηλικία, αλλά ο πρωταθλητής μας φαινόταν- από πιο μικρός ακόμα- ότι γεννήθηκε για να κάνει ματ στη σκακιέρα σε αντιπάλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το μικρόβιο του σκακιού το κόλλησε από το Ρώσο παππού του από τα οκτώ του χρόνια. Μέσα σε τρεις μήνες, ήταν φανερό ότι η ενηλικίωση στο σκάκι θα ερχόταν πρόωρα, αφού ο Κωνσταντίνος ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα κατακτώντας την τρίτη θέση σε παιδικό παγκύπριο πρωτάθλημα σκακιού στην κατηγορία κάτω των 10 ετών. Από εκεί και πέρα, μέσα από το Σκακιστικό Ομιλο Λάρνακας και υπό την καθοδήγηση των προπονητών, Αντώνη Αντωνίου και Παύλου Κωνσταντίνου, η πορεία του είναι ήδη μονοδρομική προς την κορυφή αλλά και φυσιολογική όταν μιλάμε για τέτοιου βεληνεκούς ταλέντο.

Από τότε μέχρι σήμερα, η πρώτη θέση σε διάφορα πρωταθλήματα σκακιού στην Κύπρο έχει σχεδόν μόνιμο κάτοχο. Συμμετέχει επίσης σε παιδικά πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το 2014 προκρίθηκε στο παγκύπριο κλειστό πρωτάθλημα στην ηλικία των 11 μόλις ετών. Πρόκειται για το πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει μόνο η ελίτ των 10 κορυφαίων σκακιστών του νησιού μας!!

Στο Παγκύπριο Παιδικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα του 2013, στην κατηγορία κάτω των 12 ετών, ο χαρισματικός Μιχαηλίδης, το καμάρι του Σκακιστικού Ομίλου Λάρνακας, ήταν σαρωτικός κατακτώντας την πρώτη θέση με το απόλυτο σκορ 7/7, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερα παιδιά!

Το ΕΥΓΕ μπορεί ν’ αποδοθεί μόνο με κεφαλαία γράμματα…

Σαρωτική η Λάρνακα στο παιδικό σκάκι

skaki konstantinos mixailidis

Ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης είναι η αιχμή του δόρατος για το μέλλον του Σκακιστικού Ομίλου Λάρνακας, τον οποίο, όμως, κοσμούν και άλλοι εξαιρετικά ταλαντούχοι σκακιστές καθιστώντας την πόλη πρωταγωνίστρια στο συγκεκριμένο άθλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παγκύπριο Παιδικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα του 2013 η Λάρνακα είχε αναδειχθεί σχεδόν απόλυτη πρωταθλήτρια αφού στις πέντε από τις έξι κατηγορίες κατέκτησαν το παγκύπριο πρωτάθλημα μέλη της Σκακιστικής Ακαδημίας Λάρνακας!

Οι σαρωτικές νίκες άρχισαν από τη μικρότερη ηλικιακά κατηγορία, U8, στην οποία πρώτευσε ο 7χρονος Βασίλης Θεοχάρους εξασφαλίζοντας με μια εκπληκτική επίδοση την πρώτη θέση από τον έκτο γύρο και αποδεικνύοντας ότι το μέλλον τού ανήκει.

Στην κατηγορία U10 ο Ιβάν Κωνσταντίνου τερμάτισε στην τρίτη θέση αλλά στις υπόλοιπες κατηγορίες η Λάρνακα δεν επέτρεψε σε κανένα να αμφισβητήσει την υπεροχή της. Εκτός από την πρωτιά του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη στην κατηγορία U12, στην ίδια κατηγορία, αξιοσημείωτη ήταν η πολύ καλή παρουσία της Ηλιάνας Θωμά, η οποία ανακηρύχθηκε πρώτη νικήτρια.

Πρωταθλητής στην κατηγορία U14 αναδείχθηκε ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος νεαρός, Αντρέας Κελίρης, κερδίζοντας όλους τους αντιπάλους του με μεγάλη ευκολία.
Στην κατηγορία U16 το πρωτάθλημα κέρδισε ο Κωνσταντίνος Καπετάνος επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί με το απόλυτο των βαθμών.

Πρωταθλητής στην κατηγορία U18 είχε αναδειχθεί ο Αρσένιος Χατζηκυριάκου.

Ο μικρότερος σε ηλικία σκακιστής της Ακαδημίας Λάρνακας, ο ευφυέστατος Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αν και μόλις 6 ετών, ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά εκείνου αφού με το σθένος που επέδειξε τερμάτισε στην τιμητική 12η θέση συμπληρώνοντας την εικόνα της απόλυτης υπεροχής του Σκακιστικού Ομίλου Λάρνακας στο άθλημα στην Κύπρο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy