Ενας Πρόεδρος παραπλανημένος και εκτεθειμένος

4918
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Του Χάρη Καράμανου*

Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ή κρίσης ακολουθούνται πολιτικές που στόχο έχουν «όλα να γίνουν ιδιωτικά και ας τρώμε πέτρες».

Αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τα ζητήματα υγείας. Εφαρμόζει μια καλά μελετημένη τακτική ώστε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία και ακολούθως να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες τους από αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μάλιστα να φαντάζουν σωτήριες. Πράγμα το οποίο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μέχρι στιγμής το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια ο τελικός στόχος τους είναι να «πουλήσουν» τη δημόσια υγεία σε ένα στρατηγικό επενδυτή και τότε η Υγεία να μετατραπεί από δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό προνόμιο μόνο για όσους έχουν γεμάτο το πορτοφόλι.

Ο Πρόεδρος λέει ότι είναι παραπλανημένος και η υγεία χρήζει «πρώτων βοηθειών». Κι αυτό, τη στιγμή που εξαιτίας των δικών τους χειρισμών και μεθοδεύσεων το δημόσιο σύστημα υγείας καταβαραθρώθηκε με σοβαρότατες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του κόσμου. Τα νοσοκομεία τελούν υπό διάλυση και χωρίς υπερβολή θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

  • Συχνές ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα.
  • Τεράστιες λίστες αναμονής.
  • Επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας.
  • Κάθε γιατρός εξετάζει 50 – 60 ασθενείς καθημερινά.
  • Κάθε νοσηλευτής έχει υπό την ευθύνη του πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους κανονικά θα έπρεπε.
  • Δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βασικές λειτουργίες και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Οι ιατρικοί εξοπλισμοί δεν επιδιορθώνονται έγκαιρα.
  • Τμήματα των νοσοκομείων είναι υποστελεχωμένα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνώντες με ψεύτικα λόγια και αλχημείες να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Κύριε Πρόεδρε, δηλώσατε ότι είστε παραπλανημένος. Από τι παραπλανηθήκατε και ξαφνικά το ανακαλύψατε; Για το ότι το Υπουργικό σας ενέκρινε προϋπολογισμό για την Υγεία που είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.; Για τα ψέματα που σας έλεγε ο Υπουργός σας;

Δεν βλέπατε τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών από τους τηλεοπτικούς σας δέκτες; Τις κραυγές αγωνίας για την κατάρρευση της Υγείας από τους ιατρούς δεν τις ακούγατε; Ούτε τους ασθενείς που καθημερινά φωνάζουν ότι δεν έχουν φάρμακα και κινδυνεύουν ζωές, ακούτε; Αν όπως λέτε σας ξεγέλασαν, τότε βγείτε από το γραφείο σας και επισκεφτείτε τα νοσοκομεία για να ζήσετε από πρώτο χέρι αυτή την κατάντια.

Κύριε Πρόεδρε, αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια γιατί δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές του κόσμου. Ούτε έχετε το δικαίωμα να λέτε όσοι έχουν να πληρώσουν καλώς, οι υπόλοιποι ας κόψουνε το λαιμό τους. Δυστυχώς έτσι αποκαλύπτεται το ταξικό περιεχόμενο του συστήματος υγείας που εσείς προωθείτε. Το ξήλωμα του κατοχυρωμένου κοινωνικού αγαθού της Υγείας – Πρόνοιας είναι μια πραγματικότητα που προωθεί με μανία σε όλες τις χώρες η ευρωπαϊκή ελίτ των Βρυξελλών.

Αν θέλετε πραγματικά σε αυτό το τραυματισμένο περιβάλλον της υγείας να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, τότε ακούστε μια φορά την κοινωνία. Κόμματα, Γιατρούς, Νοσηλευτές, Ασθενείς.
Το αγαθό που ονομάζεται υγεία είναι και πρέπει να αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

Ο αγώνας για μια υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις να γίνει φάρος για ολόκληρη την κοινωνία. Κανείς να μην μείνει αδιάφορος. Ολοι μαζί ενωμένοι να χαράξουμε τη δική μας γραμμή αντίστασης. Οχι σε νόμους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους! Μόνο έτσι θα υπερασπιστούμε την κοινωνία.

*Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.