Ένας πρωτομάστορας του πηλού και ένας ποιητής που μιλά στην καρδιά μας

Το ΑΚΕΛ τίμησε την προσφορά των Β. Χαραλάμπους και Α. Κουκουμά

 

Είναι ξεχωριστή τιμή για το ΑΚΕΛ που τιμά τους Βαλεντίνο Χαραλάμπους και Αντρέα Κουκουμά, δύο σημαντικούς ανθρώπους της δημιουργίας, υπογράμμισε ψες απονέμοντας το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στον κεραμίστα και στον ποιητή, ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Οι δύο καλλιτέχνες ευχαρίστησαν το ΑΚΕΛ για τη βράβευσή τους, στα πλαίσια της τελετής στην Πύλη Αμμοχώστου. «Για το ΑΚΕΛ ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του είναι και πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στην πάλη για την ειρήνη στην Κύπρο, την πρόοδο της κοινωνίας, για έναν κόσμο ποιοτικά ανώτερο. Είναι η υπόμνηση ότι για εμάς η μεγάλη νίκη θα πάρει σάρκα και οστά στο στίβο του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήρε την προσφορά των δύο τιμώμενων καλλιτεχνών με εκτενείς αναφορές στο έργο τους και τις βραβεύσεις τους. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, χαρακτήρισε τον Βαλεντίνο Χαραλάμπους πρωτομάστορα του πηλού, ενώ υπογράμμισε ότι ο Αντρέας Κουκουμάς ως Άντης Κανάκης «μιλά με τους στίχους του στην ψυχή και στην καρδιά μας, πλημμυρίζοντάς μας με σκέψεις και συναισθήματα». Η κυβέρνηση εξευτελίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ (ολόκληρη η ομιλία στο www.akel.org.cy) αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διασύνδεση του Λαϊκού Κινήματος με τον πολιτισμό. «Ως ΑΚΕΛ αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε έναντι της υπόθεσης του πολιτισμού, αλλά και των ανθρώπων του. Κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παραλείψεις μας.Ποιος άλλωστε δεν κάνει λάθη; Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίζουμε τη σεμνή προσπάθεια να συμβάλουμε στην προώθηση του πολιτισμού», είπε ο Α. Κυπριανού κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο Δικοινοτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του ΑΚΕΛ που έδωσε αποστομωτική απάντηση στην έξαρση του εθνικισμού και του νεοφασισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ρόλο του πολιτισμού για επανένωση της Κύπρου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατήγγειλε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ΔΗΣΥ ότι «όχι απλώς δεν συμπαραστέκεται στους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά βρίσκεται μονίμως απέναντί τους, κουνώντας μάλιστα το δάχτυλό της», κάνοντας και τη διασύνδεση με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα πρόσφατα θεατρικά βραβεία. Ο Α. Κυπριανού έκανε εκτενείς αναφορές στις περικοπές και στον εξευτελισμό των ανθρώπων του πολιτισμού από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις θέσεις αρχών του ΑΚΕΛ για έμπρακτη ενίσχυση του πολιτισμού. Την τελετή άνοιξε ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε ότι το 2018 που κλείνουν 50 χρόνια από το θάνατο των κορυφαίων δημιουργών Ανθία και Πιερίδη, το κόμμα προγραμματίζει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων. Ευχαριστώντας τα τιμώμενα πρόσωπα για την προσφορά τους, ο Κ. Κώστα ευχαρίστησε τη Φλόγα Ανθία και την Όλγα Πιερίδου (που επίσης χαιρέτησαν την τελετή) σημειώνοντας ότι «και οι δύο όχι μόνο είναι στενότατοι συγγενείς, αλλά και πρωτεργάτες στη διάδοση του πνευματικού έργου των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη».

Το σκεπτικό της βράβευσης ανέλυσε η πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Δώρα Σωτηρίου, ενώ παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα με τους Αϊσέ Καραογλάν (βιολί) και Μανώλη Νεοφύτου (πιάνο) να ερμηνεύουν το έργο του Γιώργου Κάρβελλου «Νυχτερινά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy