Ένας στους 4 απλώς «τα βγάζει πέρα»

Απογοητευτικά τα συμπεράσματα μελέτης της HSBC

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους (25%) σε ολόκληρο τον πλανήτη καταφέρνει απλώς «να τα βγάζει πέρα» οικονομικά και αυτή η κατη- γορία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανές μελ- λοντικές οικονομικές αναταράξεις, επισημαί- νει η πιο πρόσφατη έκδοση της μελέτης της HSBC «Η δύναμη της προστασίας» με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το μέλλον». Η μελέτη εξετάζει τα επίπεδα «οικονομικής ασφάλειας» σε 13 χώρες και τη σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού μέλ- λοντος. Η Αργεντινή (34%) και η Γαλλία (32%) εί- ναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εκεί- νων που υποστηρίζουν ότι απλώς διαχειρίζον- ται τα καθημερινά οικονομικά τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν.

 

Το μεγάλο χάσμα

Υπάρχει χάσμα στο επίπεδο αισιοδοξίας με- ταξύ όσων ανήκουν στην κατηγορία «απλώς τα βγάζω πέρα» και όσων διαχειρίζονται απο- τελεσματικά τα οικονομικά τους. Σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) όσων ανήκουν στην πρώτη ομάδα αναμένουν ότι η οικονομική τους κατά- σταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό (6%) όσων ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Όσοι «απλώς τα βγάζουν πέρα» δυσκολεύονται να ιεραρχήσουν τις διαφορετικές προτεραιότητες. Μόνο το 43% δηλώνει ότι είναι σε θέση να εξι- σορροπήσει όλες τις υποχρεώσεις του, σε σύγ- κριση με το 78% εκείνων που ανήκουν στην ομάδα όσων διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους. Αντίστοιχα, 54% αισθάνονται άγχος για το μέλλον, σε σύγκριση με το 38% εκείνων που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.

Επιπλέον, το 54% των ερωτηθέντων παρέ- χει τακτική οικονομική υποστήριξη σε γονείς ή ενήλικα παιδιά και το 51% αναβάλλει τις δι- κές του φιλοδοξίες για να το καταφέρει. Πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των ερω- τηθέντων υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό τους κάνει να νιώθουν οικονομικά «στραγγι- σμένοι» και το 24% αναγκάστηκαν να χρησι- μοποιήσουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις ή τις επενδύσεις τους για να υποστηρίξουν γο- νείς ή ενήλικα παιδιά. Η ανεργία ή η αισθητή αύξηση του κόστους ζωής αξιολογούνται από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία «απλώς τα βγάζω πέρα» ως οι μεγαλύτερες απειλές για την οικονομική τους ασφάλεια (38%).

 

Η υγεία πάνω απ’ όλα αλλά…

Το να έχουν αρκετά χρήματα για να φρον- τίσουν την υγεία της οικογένειάς τους είναι η βασική προτεραιότητα γι’ αυτούς που δηλώ- νουν ότι «απλώς τα βγάζουν πέρα», με το 43% να το χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική πα- ράμετρο της οικονομικής τους ασφάλειας. Πε- ρισσότεροι από τρεις στους δέκα (31%) όσων ανήκουν στην κατηγορία που «απλώς τα βγά- ζουν πέρα» λένε ότι αν παρουσιάσουν μια μα- κροχρόνια ασθένεια ή αναπηρία, η οικογένειά τους δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονο- μικά. Το αντίστοιχο ποσοστό γι’ αυτούς που ανή- κουν στην ομάδα που διαχειρίζονται καλά τα οικονομικά τους είναι μόλις 15%.

Ωστόσο, μόνο το 22% της κατηγορίας «απλώς τα βγάζω πέρα» έχουν ασφάλιση που θα μπορούσε να καλύψει ένα εφάπαξ ποσό σε περίπτωση που διαγιγνώσκονταν με σοβαρή πάθηση, όπως ο καρκίνος, σε σύγκριση με το 39% αυτών που διαχειρίζονται αποτελεσματι- κά τα οικονομικά τους. Μόλις πάνω από τρεις στους δέκα (31%) της πρώτης κατηγορίας έχουν ιδιωτική ιατρι- κή ασφάλιση και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27%) έχουν ασφαλιστική κάλυψη ζωής, σε σύγκριση με το 50% και το 45% με- ταξύ αυτών που διαχειρίζονται αποτελεσματι- κά τα οικονομικά τους.

 

Η δύναμη του σχεδιασμού

Ποσοστό μεγαλύτερο του ενός στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα που ανήκουν στην κατηγορία «απλώς τα βγάζω πέρα» δεν συζήτησαν ποτέ με κανέναν για τη μακροπρό- θεσμη εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστα- σης σε περίπτωση που τους συνέβαινε κάτι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy