Ένας στους τέσσερις νέους (20-24 ετών) σε παντελή αδράνεια

472

Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση νέων εκτός απασχόλησης-εκπαίδευσης-κατάρτισης.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους (20-24 ετών) στην Κύπρο βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια, αφού δεν εντάσσεται ούτε στην απασχόληση, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση («neither in employment nor in education or training NEET»). Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση αφού το ποσοστό των νέων σε αδράνεια ανήλθε το 2016 στο 22,7% σε σύγκριση με
13,7% το 2006. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Νεολαίας, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου.

Στην κατηγορία ΝΕΕΤ (εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης) περιλαμβάνονται οι νέοι που δεν απασχολούνται, δηλαδή είναι άνεργοι ή ανενεργοί σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς επίσης όσοι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση ή κατάρτιση κατά τις τέσσερις εβδομάδες που προηγούνται της έρευνας. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας εστιάζεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό νέων ΝΕΕΤ είναι η Ιταλία (29,1%), η Ρουμανία (23,6%), η Ελλάδα (23%), η Βουλγαρία και η Κύπρος (22,7% και οι δύο). Μάλιστα η Υπηρεσία σημειώνει ότι η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+9%) τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ ακολούθησαν η Ισπανία (+8%), η Ιταλία (+7,5%) και η Ελλάδα (+6,2%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν η Βουλγαρία (-6,6%), η Γερμανία (-5,5%) και η Πολωνία (-3,6%).

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.