Ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται στις θρομβώσεις

Τα νέα φάρμακα δεν παρέχονται από το κράτος στους ασθενείς . 

Καθυστέρηση στη διάγνωση της θρομβοεμβολικής νόσου.

Δεν έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια στην εξειδικευμένη και σωτήρια διαγνωστική εξέταση duplex (υπερηχογράφημα φλεβών) με αποτέλεσμα η διάγνωση της θρομβοεμβολικής νόσου να καθυστερεί, οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, το κόστος να αυξάνεται με αχρείαστη νοσηλεία και μεταφορές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το μόνο νοσηλευτήριο, αυτή τη στιγμή, που παρέχει αυτή την εξέταση.

Την ίδια ώρα, όμως, τα καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα δεν παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είτε τα στερούνται είτε αναγκάζονται να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Δρα Στυλιανό Παπά. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως. Μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο, σημειώνονται 600.000 θάνατοι συνεπεία της νόσου, ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας, καθώς το 60% όλων των θρομβώσεων προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από νοσηλεία.
Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν αντικείμενο μεγαλύτερης προβολής και ενημέρωσης. Είναι μια ιδιαίτερα συχνή και θανατηφόρα νόσος, αλλά πολλές φορές υποεκτιμημένη από τα συστήματα υγείας, από τους γιατρούς, από το κοινό και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Δρα Παπά. «Σκέψου τη θρόμβωση, μπορεί να προληφθεί» το μήνυμα που στέλνει για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου.
Ο Δρ Παπάς χαρακτήρισε απαράδεκτο μεγάλα νοσοκομεία όπως της Λεμεσού, της Πάφου, της Λάρνακας να μην παρέχουν τη διαγνωστική εξέταση duplex και τόνισε ότι για τη σωστή υπερηχογραφική διάγνωση χρειάζεται ένα σύγχρονο έγχρωμο μηχάνημα υπερήχων και η παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένου γιατρού «όχι απλώς με γενική εμπειρία στους υπερήχους».
Αναφερόμενος στη θεραπεία, ο γιατρός ανέφερε ότι στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια διατίθενται τα καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε σταθερή δόση καθημερινώς, χωρίς να χρειάζονται αναλύσεις για ρύθμιση της δόσης.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως δυσάρεστο το γεγονός ότι τα καινούργια αυτά φάρμακα δεν παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία «και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είτε τα στερούνται είτε αναγκάζονται να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος». Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί ενδοαγγειακές επεμβατικές θεραπείες αφαίρεσης των θρόμβων με χρήση καθετήρων, θρομβολυτικών φαρμάκων και συσκευών αναρρόφησης και ανέφερε ότι «ο ιατρικός κόσμος αλλά και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και της πρόσβασης στις πρωτοποριακές αυτές θεραπείες».

 

Πρόληψη
Όπως ανέφερε ο Δρ Παπάς, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης «και ως πρώτο βήμα στον τομέα της πρόληψης είναι να σκεφτούμε τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης και να μην τον υποεκτιμούμε». «Το 60% των φλεβικών θρομβώσεων σχετίζεται με τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αυτό προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία και ερωτηματικά: Πώς σε ένα προστατευμένο ιατρικό περιβάλλον συμβαίνουν τόσα πολλά και πολλές θανατηφόρα περιστατικά;

Επομένως το δεύτερο καθοριστικό βήμα είναι να εντοπίσουμε τους νοσηλευόμενους ασθενείς που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, με σκοπό να τους δοθεί η κατάλληλη προφύλαξη, αλλά και να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μηχανικά μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης πίεσης και οι συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης», υπέδειξε ο γιατρός. Τόνισε μάλιστα ότι στα περισσότερα σύγχρονα νοσοκομεία εφαρμόζονται τυποποιημένα ερωτηματολόγια που καθορίζουν με αρκετή ακρίβεια το βαθμό επικινδυνότητας του κάθε ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, την παρούσα νόσο και το είδος της πιθανής επέμβασης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση των ερωτηματολογίων αυτών και στα νοσοκομεία μας, δημόσια και ιδιωτικά, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των ενδονοσοκομειακών περιστατικών φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου». Συνέστησε επίσης τη συγκρότηση συμβουλευτικών επιτροπών πρόληψης της θρόμβωσης στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω στην εφαρμογή και παρακολούθηση των διαδικασιών αυτών.

 

 

Ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται στις θρομβώσεις
*Τα νέα φάρμακα δεν παρέχονται από το κράτος στους ασθενείς
*Καθυστέρηση στη διάγνωση της θρομβοεμβολικής νόσου
Δεν έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια στην εξειδικευμένη και σωτήρια διαγνωστική εξέταση duplex (υπερηχογράφημα φλεβών) με αποτέλεσμα η διάγνωση της θρομβοεμβολικής νόσου να καθυστερεί, οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, το κόστος να αυξάνεται με αχρείαστη νοσηλεία και μεταφορές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το μόνο νοσηλευτήριο, αυτή τη στιγμή, που παρέχει αυτή την εξέταση. Την ίδια ώρα, όμως, τα καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα δεν παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είτε τα στερούνται είτε αναγκάζονται να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της  Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Δρα Στυλιανό Παπά. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως. Μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο, σημειώνονται 600.000 θάνατοι συνεπεία της νόσου, ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας, καθώς το 60% όλων των θρομβώσεων προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από νοσηλεία. Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν αντικείμενο μεγαλύτερης προβολής και ενημέρωσης. Είναι μια ιδιαίτερα συχνή και θανατηφόρα νόσος, αλλά πολλές φορές υποεκτιμημένη από τα συστήματα υγείας, από τους γιατρούς, από το κοινό και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Δρα Παπά.   «Σκέψου τη θρόμβωση, μπορεί να προληφθεί» το μήνυμα που στέλνει για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου. Ο Δρ Παπάς χαρακτήρισε απαράδεκτο μεγάλα νοσοκομεία όπως της Λεμεσού, της Πάφου, της Λάρνακας να μην παρέχουν τη διαγνωστική εξέταση duplex και τόνισε ότι για τη σωστή υπερηχογραφική διάγνωση χρειάζεται ένα σύγχρονο έγχρωμο μηχάνημα υπερήχων και η παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένου γιατρού «όχι απλώς με γενική εμπειρία στους υπερήχους». Αναφερόμενος στη θεραπεία, ο γιατρός ανέφερε ότι στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια διατίθενται τα καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε σταθερή δόση καθημερινώς, χωρίς να χρειάζονται αναλύσεις για ρύθμιση της δόσης. Χαρακτήρισε ωστόσο ως δυσάρεστο το γεγονός ότι τα καινούργια αυτά φάρμακα δεν παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία «και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είτε τα στερούνται είτε αναγκάζονται να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος». Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια  έχουν αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί ενδοαγγειακές επεμβατικές θεραπείες αφαίρεσης των θρόμβων με χρήση καθετήρων, θρομβολυτικών φαρμάκων και συσκευών αναρρόφησης και ανέφερε ότι «ο ιατρικός κόσμος αλλά και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και της πρόσβασης στις πρωτοποριακές αυτές θεραπείες».
ΠρόληψηΌπως ανέφερε ο Δρ Παπάς, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης «και ως πρώτο βήμα στον τομέα της πρόληψης είναι να σκεφτούμε τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης και να μην τον υποεκτιμούμε». «Το 60% των φλεβικών θρομβώσεων σχετίζεται με τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αυτό προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία και ερωτηματικά: Πώς σε ένα προστατευμένο ιατρικό περιβάλλον συμβαίνουν τόσα πολλά και πολλές θανατηφόρα περιστατικά; Επομένως το δεύτερο καθοριστικό βήμα είναι να εντοπίσουμε τους νοσηλευόμενους ασθενείς που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, με σκοπό να τους δοθεί η κατάλληλη προφύλαξη, αλλά και να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μηχανικά μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης πίεσης και οι συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης», υπέδειξε ο γιατρός. Τόνισε μάλιστα ότι στα  περισσότερα σύγχρονα νοσοκομεία εφαρμόζονται τυποποιημένα ερωτηματολόγια που καθορίζουν με αρκετή ακρίβεια το βαθμό επικινδυνότητας του κάθε ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, την παρούσα νόσο και το είδος της πιθανής επέμβασης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση των ερωτηματολογίων αυτών και στα νοσοκομεία μας, δημόσια και ιδιωτικά, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των ενδονοσοκομειακών περιστατικών φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου». Συνέστησε επίσης τη συγκρότηση συμβουλευτικών επιτροπών πρόληψης της θρόμβωσης στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω στην εφαρμογή και παρακολούθηση των διαδικασιών αυτών.Μαρίνα Κουμάστα

Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στην Θρόμβωση 
Με πρωτοβουλία μελών της Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής έγινε πριν λίγους μήνες ιδρυτική συνέλευση του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στην Θρόμβωση και την Αντιπηκτική Αγωγή με συμμετοχή ιατρών από πολλές ειδικότητες, από όλη την Κύπρο. Σκοπός είναι να αποτελέσει ένα κοινό φορέα όπου επαγγελματίες διαφόρων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων θα μπορούν να αναπτύξουν συντονισμένες δραστηριότητες αναφορικά με την θρόμβωση. Στους άμεσους στόχους του ινστιτούτου είναι η διοργάνωση συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή για την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στην θρόμβωση και την αντιπηκτική αγωγή, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, η εισήγηση εθνικών στρατηγικών πρόληψης προς τους αρμόδιους φορείς και η εκπόνηση μελετών καταγραφής του προβλήματος στηνΚυπριακή πραγματικότητα.

 
Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy