Ένας στους τρεις καπνίζει σε καθημερινή βάση

Κύπριοι… φουγάρα

«Φουγάρα» είναι οι Κύπριοι, με έναν στους τρεις να είναι καπνιστής σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα γενικού πληθυσμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για το 2016, μεταξύ των ατόμων που έχουν καπνίσει, ένα ποσοστό της τάξης του 11,9% είχε την πρώτη του εμπειρία με το κάπνισμα πριν κλείσει τα 15 χρόνια.

Παρά ταύτα, και παρά τα αυξημένα ποσοστά καπνιστών, η τάση προς το κάπνισμα ευτυχώς παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια.

Στην Κύπρο το 12-13% των θανάτων ετησίως στις ηλικίες 35 ετών και άνω οφείλονται στο κάπνισμα. Εξακόσιοι με επτακόσιοι Κύπριοι καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που οφείλονται σε αυτή την κακή συνήθεια με τον αριθμό αυτό να θεωρείται πολύ μεγάλος συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων από τα τροχαία δυστυχήματα που δεν υπερβαίνει τα 120 άτομα. Yπό το σύνθημα «Το κάπνισμα ραγίζει καρδιές» εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στις καρδιαγγειακές παθήσεις ανά το παγκόσμιο.

Το κάπνισμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας ρίσκου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερειακή αγγειακή νόσο. Μνεία κάνει το Υπουργείο και στο παθητικό κάπνισμα, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας κατά περίπου 25-30%. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι κατά μακράν η μεγαλύτερα αιτία θανάτων που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα», επισημαίνει, για να προσθέσει ότι «γύρω στο 55% των εκτιμώμενων 890.000 θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα αποδίδεται σε ισχαιμική καρδιακή νόσο».

Φετινός στόχος της εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Καπνίσματος είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του 2017.

Συγκεκριμένα, τονίζεται η απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων και των χώρων εκδηλώσεων για ανήλικους με στόχο την προστασία τους από τις βλαβερές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και από την πιθανότητα μίμησης της καπνιστικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, μέσα από τη νομοθεσία προωθείται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας εφόσον η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας με ποσοστό 55%, καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς και τους περισσότερους εξωτερικούς χώρους των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Υπάρχει τρόπος διακοπής του καπνίσματος

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με διάφορους άλλους φορείς σχεδιάζει και εφαρμόζει Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος. Κατά τη διάρκεια του 2017 τα προγράμματα είχαν 701 αιτήματα, σημειώνοντας 41% αύξηση σε σχέση με το 2016. Εξ αυτών οι 472 προσήλθαν στα προγράμματα είτε για ενημέρωση είτε για διακοπή του καπνίσματος. Από τα άτομα τα οποία έθεσαν ως στόχο τη διακοπή του καπνίσματος παρατηρήθηκε επιτυχία 43%, η οποία είναι στα αναμενόμενα πλαίσια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι από το 2016 λειτουργεί και η δωρεάν γραμμή διακοπής του καπνίσματος, 1431, όπου ο πολίτης μπορεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του και να πληροφορηθεί για τα δωρεάν προγράμματα που λειτουργούν στην επαρχία του. Κατά το 2017, η γραμμή 1431 ενισχύθηκε με αυτόματο τηλεφωνητή, ο οποίος λειτουργεί σε 24 βάση, για να γίνεται καταγραφή όλων των αιτημάτων προς τα προγράμματα.

Μαρίνα Κουμάστα

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy