Ενδιάμεσα μέτρα για την πλατεία Ηρώων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το γεγονός ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει οριστεί από τον Δήμο Λεμεσού για τους σχεδιασμούς ανάπλασης της πλατείας Ηρώων άρχισε να συνεδριάζει και προφανώς γίνεται κατάθεση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων, αποτελεί μια καλή αρχή. Βέβαια, με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία, μέχρι την ολοκλήρωση ενός έργου, υπάρχει πολύς δρόμος.

Κανένας εκεί στο δήμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η πλατεία, παρά το ότι καλύπτει μια πολύ μεγάλη επιφάνεια, δεν πλησιάζεται από τον κόσμο της Λεμεσού ο οποίος (υποκινούμενος τις περισσότερες φορές από κάποιους ιδιωτικούς και άλλους φορείς) προτιμά να στριμώχνεται σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Αυτή η αποστροφή των Λεμεσιανών προς την κεντρική πλατεία της πόλης τους έχει την αιτία της σε μια σειρά από λόγους για τους οποίους την κύρια ευθύνη φέρει ο ίδιος ο δήμος. Κι ας μη μας πει κάποιος ότι υπερβάλλουμε. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο δήμος δεν χρησιμοποιεί την πλατεία, τουλάχιστον για κάποιες από τις δικές του πολυήμερες εκδηλώσεις όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και τα Καρναβάλια. Αντίθετα, οι διοργανώσεις που απευθύνονται στη μάζα του πληθυσμού, γίνονται οπουδήποτε αλλού ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους. Κι αυτό, όχι αδικαιολόγητα, ερμηνεύεται ως εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων.

Από την άλλη, την ίδια στιγμή που τα «πανηγύρια» γίνονται σε χώρους που απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα από την πλατεία (όπως η εμπορική οδός Ανεξαρτησίας), η ίδια η πλατεία αφήνεται βυθισμένη στο σκοτάδι και χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης και κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όσο για την καθαριότητα… αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πλατεία.

Όλα αυτά τα αρνητικά για την πλατεία θα ανατραπούν με τους σχεδιασμούς ανάπλασής της, είναι η απάντηση που δίνουν οι του δήμου. Ωστόσο, μέχρι να γίνει το έργο που οραματίζονται, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και κάποια άλλα ζητήματα. Κατ’ αρχάς, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να ακούσουν και τους πολίτες που έχουν επενδύσει στην πλατεία (εστιατόρια κ.λπ.) και υφίστανται καθημερινά μεγάλες ζημιές. Από την άλλη είναι και το ΤΕΠΑΚ που λειτουργεί γύρω από την πλατεία τρεις φοιτητικές εστίες και αρκετές αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια.

Και εν πάση περιπτώσει, μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπλασης, επιβάλλεται να εφαρμοστούν κάποια ενδιάμεσα μέτρα ώστε η πλατεία να αποκτήσει κίνηση και ζωή. Και υπάρχουν κάποια απλά και ανέξοδα πράγματα που μπορούν να γίνουν και το γνωρίζει πολύ καλά ο δήμος.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy