Ενδοϋπηρεσιακό πλιάτσικο τ/κ περιουσιών

Λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζονταν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι

 

Άκρως αποκαλυπτική είναι η Έκθεση-Στρατηγικό Σχέδιο 2017-2019 διαχείρισης των τ/κ περιουσιών για το ρόλο δημοσίων λειτουργών και εξωθεσμικών παραγόντων, οι οποίοι όπως φαίνεται μπαινόβγαιναν σε γραφεία για διάφορα θελήματα. Στην εν λόγω έκθεση βρίσκονται και οι επιστολές που αντάλλαξε ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, Μάκης Οικονομίδης, με ενδοϋπηρεσιακούς παράγοντες, τον Γενικό Ελεγκτή και έπαρχους.

Σε επιστολή του προς τους επικεφαλής των Κλάδων της Υπηρεσίας του, τον Φεβρουάριο του 2016, αναφέρεται σε σωρεία ατασθαλιών που έχουν καταγγελθεί: 1) Δημόσιοι λειτουργοί του Υπ. Εσωτερικών εμφανίζονταν σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι. 2) Ανεπαρκής έλεγχος για την ορθότητα στοιχείων αιτητών. 3) Τ/κ ιδιοκτησία που καταγράφηκε ως ανθοπωλείο είχε μετατραπεί σε γραφείο στοιχημάτων. 4) Κατακράτηση πληροφοριών από δημοσίους λειτουργούς και μη ενημέρωση Αρχής. 5) Τ/κ περιουσίες εκμισθώνονται κερδοσκοπικά σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του Κηδεμόνα. 6) Αλλαγή χρήσης χωρίς τη συγκατάθεση του Κηδεμόνα. 7) Αυθαιρεσίες και υπερβάσεις ως προς τις οικοδομικές άδειες και πρόκληση τετελεσμένων. 8) Οικίες, υποστατικά και κλήροι κατέχονται από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Για όλα αυτά τα ζητήματα είχαν προγραμματιστεί επαρχιακές συσκέψεις προσωπικού της Υπηρεσίας. Τον Μάρτιο του 2016 ο κ. Οικονομίδης ενημέρωνε τους αρμόδιους έπαρχους για μέτρα που λήφθηκαν σε σχέση με καταγγελίες ότι μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα περιφέρονται άσκοπα στα Γραφεία των Κλάδων Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα πρόσωπα αυτά είχαν σκοπό να ενημερωθούν και ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εξέτασης διαφόρων αιτήσεων τρίτων. Τον Μάιο του 2016 το προσωπικό της Υπηρεσίας καλείτο να προστατεύει επιστολές, σημειώματα, εκθέσεις στις οποίες καταγράφονται πληροφορίες και να μην επιτρέπει σε κανένα πρόσωπο να εισέρχεται στα γραφεία. Οι υποθέσεις που σχετίζονται με παράτυπες διαδικασίες μίσθωσης τ/κ περιουσιών έχουν λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης δήλωσε χθες στον “Άστρα” ο κ. Οικονομίδης. Επεσήμανε ότι υποθέσεις παρανομιών και ατασθαλιών θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς όλοι οι λειτουργοί πλέον ελέγχονται. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά σήμερα και ότι ακόμη και όσοι λειτουργοί αφυπηρέτησαν από την υπηρεσία δεν απαλλάσσονται των ευθυνών και ως εκ τούτου πρέπει να καταλογισθούν οι νενομισμένες ευθύνες.

Σημειώνεται ότι στην Έκθεση με ημερομηνία ”Νοέμβριος 2016”, την οποία τελικά δεν αποδέχεται ο Υπουργός Εσωτερικών, καταγράφονται όλα τα κριτήρια καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για έγκριση αιτήσεων για παραχώρηση τ/κ περιουσιών, καθώς και οι εισοδηματικοί δείκτες αντικειμενικής αξιολόγησης. Το γεγονός αυτό αφήνει εύλογα ερωτηματικά εάν οι ανακτήσεις-παραχωρήσεις τ/κ περιουσιών εξυπηρετούν εκλογικές σκοπιμότητες.

Το κράτος πλήρωνε την αποχέτευση

Σε ό,τι αφορά τα αποχετευτικά τέλη, στην έκθεση καταγράφεται ότι κατά το έτος 2014 καταβλήθηκαν από τον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών €996.086, ενώ οι εισπράξεις ανέρχονταν μόλις σε €122.501. Οι ιδιοκτήτες των περιουσιών πλήρωσαν μόλις 12,3% και το υπόλοιπο ποσοστό καλύφθηκε με κυβερνητική χορηγία. Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy