«Ενέδωσε» τελικά η Βαλλονία στη CETA

Οι περιφερειακές αρχές του Βελγίου κατέληξαν τελικά σήμερα Πέμπτη, σε συμφωνία, ως προς την έγκριση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ και Καναδά (CETA), μετά από πέντε μέρες διαπραγματεύσεων, αφού ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Βαλλονίας, Paul Magnette ζήτησε και έλαβε μια σειρά εγγυήσεων ως προς τις αγροτικές πτυχές της συμφωνίας.

Κάθε τελική προσθήκη θα πρέπει επίσης να είναι αποδεκτή από τον Καναδά. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι όλα τα κοινοβούλια θα την επικυρώσουν το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ. Ωστόσο άγνωστη παραμένει η τύχη της Συνόδου Κορυφής με τον Καναδά, που ήταν να διεξαχθεί σήμερα και ακυρώθηκε.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ θα προβούν τις επόμενες ημέρες στις απαραίτητες επαφές με τις καναδικές αρχές.

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) protest

Εν τω μεταξύ, διαμαρτυρία κατά της CETA, πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων που αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης «Συμμαχία D19-20» που κάλεσε για την εν λόγω κινητοποιήση, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειών του Βελγίου προκαλεί «ανησυχία» καθώς εάν τα περιφερειακά Κοινοβούλια την υπερψηφίσουν αύριο, θα είναι δυνατή η υπογραφή της CETA.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν περί τους 300 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον βελγικό τύπο, στην πλατεία στην πλατεία Σούμαν, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων και αργότερα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα κατά της CETA.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy