Ενέργειες Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με δημοσιεύματα

Σε ενέργειες έχει προβεί η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο που φαίνεται να αφορούν την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Αστυνομία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή της, η Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από τη CYTA ότι, στο πλαίσιο των κοινών αρμοδιοτήτων της με τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΡΗΕΤ), όπως τροποποιήθηκε, από την πρώτη κιόλας στιγμή που έλαβε γνώση των επίμαχων δημοσιευμάτων, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες συλλογικά και κεχωρισμένα, με σκοπό την υποβολή από την CYTA, της προβλεπόμενης από τις ανωτέρω διατάξεις, και το Διάταγμα του ΕΡΗΕΤ Γνωστοποίησης Περιστατικών Ασφάλειας και Παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

Η υποβολή της εν λόγω Γνωστοποίησης, αναφέρεται, ενεργοποίησε το μηχανισμό συναρμοδιότητας και συνεργασίας των δύο Επιτρόπων μέσω της διαδικασίας που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης και ως εκ τούτου κάθε απαραίτητη ενέργεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει τροχοδρομηθεί.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διαρροή προσωπικών δεδομένων, στα οποία φαίνεται να εμπλέκονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Αστυνομία, η Επίτροπος απηύθυνε σχετικές επιστολές εκατέρωθεν για την υποβολή των θέσεών τους αναφορικά με τα δημοσιεύματα αυτά με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων εφόσον τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν.

Τέλος η κ. Νικολαϊδου εξάρει το ρόλο των Μ.Μ.Ε για τη διερευνητική δημοσιογραφία που υπηρετούν, η οποία όμως για να καθίσταται έγκυρη και έγκαιρη θα πρέπει να μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται σφαιρική εικόνα των πραγμάτων και να λαμβάνει, τις θέσεις και /ή απόψεις όλων των καθ’ύλην αρμοδίων Αρχών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy