Εγγύηση για δίκαιη λύση η εκλογή Μαλά

361

Του Πάνου Τριγάζη*

Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και πλήρες μέλος της ΕΕ, με κυπριακές πολιτικές δυνάμεις έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, που υπερβαίνουν το εθνικό θέμα και την επιδίωξη της δίκαιης λύσης του. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και κομμάτων της τουρκοκυπριακής αριστεράς. Μόνο με ακροδεξιές και νεοφασιστικές δυνάμεις δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν σοβαρούς λόγους διεκδίκησης ριζικών αλλαγών στην ΕΕ, στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής, δημοκρατικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης. Από την άποψη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις δυνάμεις της κυπριακής αριστεράς, της οποίας κύρια δύναμη είναι το ΑΚΕΛ. Μαζί του είμαστε στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το ΑΚΕΛ συμμετέχει ως παρατηρητής και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η αλληλεγγύη μας με τον κυπριακό λαό ως σύνολο είναι δεδομένη και σταθερή, αφού το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και πρόβλημα ειρηνικής συμβίωσης δύο εθνικών κοινοτήτων με πολιτική ισότητα, την οποία μπορεί να εγγυηθεί μία δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Για να είμαι δίκαιος, τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συμπίπτοντας σε μεγάλο βαθμό στο εθνικό θέμα της Κύπρου με το ΑΚΕΛ. Ωστόσο υπενθυμίζω ότι στη διάρκεια της προεδρίας Χριστόφια (2008-2012), ο ΔΗΣΥ δεν είχε επιδείξει την υπεύθυνη στάση στο Κυπριακό που επέδειξε το ΑΚΕΛ την τελευταία τετραετία. Θα έλεγα ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά έχει τηρήσει την πλέον πατριωτική και ενωτική στάση στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Προφανώς, όταν πρόκειται για την εσωτερική οικονομική και κοινωνική πολιτική, χωρίζει το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ η διαχρονική διάκριση δεξιάς-αριστεράς.

Συνυπολογίζοντας όλες τις πτυχές της πολιτικής που θέλουμε να ακολουθηθεί στην Κύπρο, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα της ΚΕ, Πάνου Ρήγα, δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με τον Σταύρο Μαλά, πλήρη υποστήριξη στην υποψηφιότητά του. «Εγγύηση ενότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και συνέπειας για τη διεκδίκηση βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού», χαρακτήρισε ο Π. Ρήγας την υποψηφιότητα Μαλά, τον οποίο δέχτηκε και στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν είναι «παλιά καραβάνα» της πολιτικής. Είναι κομματικά ανένταχτος, αλλά έχει αξιόλογη πολιτική εμπειρία, αφού υπήρξε επιτυχημένος υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις Χριστόφια. Παρουσιάζοντας το πολιτικό του πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβρη, σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας, είχε πει ότι «η Κύπρος χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που να μετρά την ανάπτυξη με κοινωνικούς όρους: με καλύτερους μισθούς, με νέες θέσεις εργασίας, με ποιοτική παιδεία και υγεία».

Συμμετείχα και ο ίδιος, στο πλαίσιο πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκείνη τη συγκέντρωση, την οποία είχε τιμήσει με την παρουσία του και ο Μανώλης Γλέζος, χαιρετίζοντας την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Επικρίνοντας τους κύριους αντιπάλους του για την προεδρία, Νίκο Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Σταύρος Μαλάς είχε τονίσει: «Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν τις ανισότητες, όταν δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτές διευρύνθηκαν; Τι να περιμένει κανείς όταν θεωρούν ότι ανάπτυξη είναι να παραδώσουμε τις παραλίες σε ιδιωτικά συμφέροντα ή να αποχαρακτηρίζουμε αρχαία μνημεία για να ανεγερθούν πολυτελή ξενοδοχεία;».

Στη συνέχεια είχε μιλήσει για δίκαιη ανάπτυξη, όρο που χρησιμοποιεί και ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελλάδα, στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, που οδηγεί πολλούς εξ αυτών στον ξενιτεμό. Κατέθεσε και μία ριζοσπαστική πρόταση, ανακοινώνοντας ότι στη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου θα είναι τουλάχιστον 50% γυναίκες.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.