Διαψεύδει το δημοσίευμα για τις εγγυήσεις η κυβέρνηση

Αναληθές χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το δημοσίευμα της εφημερίδας “Μιλλιέτ”, σύμφωνα με το οποίο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση που δεν μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί μπορεί να το δει θετικά.

Το ότι είναι αναληθές το δημοσίευμα της “Μιλιέτ” αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι στα ΜΜΕ.

Πρόσθεσε πως δεν ευσταθεί σε καμία απολύτως περίπτωση ειδικότερα η αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η θέση μας για τις εγγυήσεις μας είναι γνωστή. Εν έτει 2016 δεν μπορούμε να μιλούμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος. Είπε πως “από τις συζητήσεις που έχουμε με διεθνείς συνομιλητές μας, η θέση μας αυτή είναι απόλυτα κατανοητή”.

Ερωτηθείς αν έγινε η πρόταση, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, έστω προφορικά από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι “το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχουν γίνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προσθέτοντας πως όσον αφορά την ουσία του δημοσιεύματος, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η θέση μας είναι γνωστή, έχει εκφραστεί και δημόσια και για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τους διεθνείς συνομιλητές μας όταν αναφέρουμε τη συγκεκριμένη θέση γίνεται απόλυτα κατανοητή”, επεσήμανε, υπενθυμίζοντας πως “το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “και χθες έχουν γίνει κάποια δημοσιεύματα ότι δήθεν η κ. Νούλαντ (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις) έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσουν οι ενεργειακοί τους σχεδιασμοί”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικότατα. “Εντός καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, και εργαζόμαστε πολύ στενά και με τα γειτονικά κράτη”, προκειμένου, σημείωσε, στον τομέα της ενέργειας να υπάρξει το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία.

Σε άλλη ερώτηση για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της “Μιλλιέτ”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι λέχθηκε στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την κ. Νούλαντ.

Πρόσθεσε πως “(εμείς) συζητούμε το συγκεκριμένο θέμα με τους ξένους συνομιλητές μας, με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η θέση μας όπως έχει εκφραστεί δημόσια, κατ` επανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απόλυτα κατανοητή”.

Ερωτηθείς αν δηλαδή δεν τίθεται θέμα ούτε περί ενός ειδικού στρατού, ή ενός ειδικού σώματος ασφάλειας υπό άλλη ομπρέλα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως “δεν έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Το 2016 ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτα κράτη”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της “Μιλλιέτ”, που αναφέρει πως σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσό που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις για τη λύση του Κυπριακού ανέρχεται στα 23 δις ευρώ, ο Εκπρόσωπος είπε πως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό.

Επεσήμανε πως “οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί” και βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία τους και η συλλογή δεδομένων, ώστε να τεθούν ενώπιον των δυο ηγετών οι εκθέσεις και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γίνονται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, πάντως, πως δεν μπορεί να σκεφτεί τι επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα από τέτοια αναληθή δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς αν κατά την εκτίμησή του έχουν σχέση με τις εκλογές στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. “Θέλω να έχω πραγματικά δεδομένα ενώπιόν μου για να τοποθετηθώ”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως δεν μπορεί να είναι τυχαία δυο συνεχή δημοσιεύματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η συζήτηση για τα τέσσερα κεφάλαια: ΕΕ, Οικονομία, Διακυβέρνηση και Περιουσιακό.

“Για μας όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικά”, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση και πως, για παράδειγμα ακούει ότι η Διακυβέρνηση δεν ενδιαφέρει την ε/κ πλευρά.

“Αλλά την ίδια στιγμή όλοι λέμε, και συμφωνούμε, ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται άμεσα με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης”.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των πτυχών των τεσσάρων κεφαλαίων, ακολούθως να συζητηθεί το Εδαφικό, “σημαντικότατη πτυχή του Κυπριακού, η οποία συνδέεται άμεσα με το Περιουσιακό, και αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν όπως πρέπει, να κλείσουν μαζί, και ακολούθως να συζητήσουμε στην Κύπρο, μεταξύ μας, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

“Τι πιο καλύτερο να αποφασίσουμε εμείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αφού θα αφορά τον κυπριακό λαό και κανένα άλλο”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αποκλείονται οι εγγυήσεις και από διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: “Φυσικά. Και ποιος διεθνής οργανισμός μπορεί να εγγυηθεί;”, διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως “είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ” και “η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ από μόνη της είναι ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα”.

Πρόσθεσε πως “την ίδια στιγμή, η θέση η δική μας είναι ότι οι πρόνοιες και το περιεχόμενο της ίδιας της λύσης είναι η καλύτερη εγγύηση σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα απόλυτα συμβατό με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και αυτή θα είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα”.

Milliyet: Εγγυήσεις Τουρκίας μόνο στην τ/κ πολιτεία πρότεινε ο Ακιντζί

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε ένα σύστημα εγγυήσεων, στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Μιλλιέτ”, ενώ οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση που δεν μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί μπορεί να το δει θετικά.

Η “Μιλλιέτ” επικαλείται πηγές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε όπως στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της νόμιμης κατοικίας και του περιουσιακού τότε θα εφαρμοστεί το σύστημα εγγυήσεων όχι σε ολόκληρο το νησί, αλλά μόνο στο βόρειο τμήμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι δύο κοινότητες ζούσαν διασκορπισμένες σε ολόκληρο το νησί ενώ τώρα οι Τ/κ έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα. “Όλοι οι Τ/κ ζουν στο βόρειο τμήμα. Γι αυτό μπορεί να μην χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος”, φέρεται να είπε. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι στην περίπτωση που δεν μείνουν Τούρκοι στρατιώτες μπορεί να το δει θετικά.

Σύμφωνα με την “Μιλλιέτ”, η πρόταση είχε θετικό αντίκτυπο στα Ηνωμένα Έθνη και κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξή της. Μετά από συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί και σύμφωνα με τη “Μιλλιέτ” τήρησε σκληρή στάση, υποστηρίζοντας τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας στρατιώτης στο νησί. Η Νούλαντ φέρεται επίσης να πρότεινε το σύστημα αυτό “να μην το πούμε εγγυήσεις, αλλά ασφάλεια”. Η απάντηση του κ. Ακιντζί ήταν πως “όποια και να είναι η αλλαγή πρέπει την ασφάλεια των Τ/κ να την εγγυηθεί η Τουρκία”.

Η Νούλαντ φέρεται να επέμενε στην αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ρώτησε αν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα γι αυτό. Φέρεται ακόμη να είπε πως θα πρέπει να επαναξιολογείται η παρουσία του στρατού κάθε πέντε ή δέκα χρόνια. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να επέμεινε από την πλευρά του πως η παρουσία του τουρκικού στρατού θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

Η Νούλαντ ανταπάντησε ότι “η Τουρκία μπορεί να μην γίνει μέλος της ΕΕ” και ζήτησε να μην συνδέουν την στρατιωτική παρουσία με τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Μάλιστα η Νούλαντ φέρεται να είπε πως ούτε εκείνοι βλέπουν θετικά την φόρμουλα ασφάλειας της ΕΕ. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί τοποθετήθηκε αρνητικά στις εγγυήσεις ΟΗΕ και ΕΕ. Η Νούλαντ φέρεται να αντιπρότεινε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο νησί αντί για παρουσία του τουρκικού στρατού. Ο Ακιντζί δεν το αποδέχτηκε αυτό και επέμεινε ότι “η τ/κ κοινότητα χρειάζεται τη στρατιωτική εγγύηση της Τουρκίας”. Είπε ότι το σύστημα τον εγγυήσεων μπορεί να συμφωνηθεί σε μια διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων.

Επίσης η Νούλαντ φέρεται να είπε ότι μπορούν να αναλάβουν και την εκπαίδευση των αστυνομικών της ομόσπονδης δομής και ανέφερε πως οι Ε/κ και οι Τ/κ αστυνομικοί μπορούν να εκπαιδευτούν στην Ουγγαρία. Ο Ακιντζί φέρεται να είδε θετικά την πρόταση αυτή, όχι όμως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι πηγές της “Μιλλιέτ” αναφέρουν επίσης ότι παλαιότερα σε μια συνάντησή του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με την τ/κ ηγεσία φέρεται να είχε πει ότι “σε ένα καθεστώς στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία και στις δύο πλευρές η ε/κ πλευρά δεν θα υπάρχει λύση αλλά παράδοση”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy