Ενημερώνει το Κογκρέσο το Facebook για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Η εταιρεία Facebook Inc. θα ενημερώσει την Τετάρτη  στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης που δέχεται προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τη φερόμενη χρήση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών της από την εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica.

Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ένας βοηθός στη Γερουσία επιβεβαίωσαν ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση.

Να καταθέσει ο Ζάκερμπεργκ 

Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ίδιος ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Οι εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, με επιστολή τους προς την εταιρεία Facebook Inc, ζητούν να τους παρασχεθούν πληροφορίες για τα προσωπικά δεδομένα που κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica, όπως ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Με την επιστολή αυτή, στο πλαίσιο της κοινής έρευνας που διεξάγουν οι δύο Πολιτείες για την υπόθεση αυτή, ζητούνται τα έγγραφα που αφορούν την παραβίαση των όρων χρήσης του Facebook καθώς επίσης και αντίγραφα όλων των επικοινωνιών που είχαν μεταξύ τους το Facebook με την Cambridge Analytica, αλλά και πληθώρα άλλων στοιχείων, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.

Από την Ουάσινγκτον, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν, η επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπερκ θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο για τον τρόπο που χρησιμοποιεί η εταιρεία του τα δεδομένα των χρηστών της.

«Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα προσωπικά δεδομένα τους» τόνισε η Φαϊνστάιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γερουσία. «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έρθει ο επικεφαλής του Facebook, όχι ο δικηγόρος του, ούτε το νούμερο δύο της εταιρείας» για να δηλώσει αν είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει να συμβεί αυτό, τόνισε.

Η ανακοίνωση του Facebook

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Facebook δηλώνει ότι η εταιρεία είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος». Προσθέτει επίσης ότι είναι αποφασισμένη «να εφαρμόσει αυστηρά» την πολιτική της για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών και «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα» για τον σκοπό αυτόν.

Την ίδια ώρα, ο πρώην CEO της Cambridge Analytica ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία Τραμπ.

μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι απέκτησε και χρησιμοποίησε παράνομα τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, φέρεται να ισχυρίζεται, σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε κρυφά, ότι η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 «παγίδευσε» τον Αλεξάντερ Νιξ και τον ηχογράφησε να δηλώνει ότι είχε συναντηθεί «πολλές φορές» με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

«Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους» φέρεται να είπε ο Νιξ σε έναν «μυστικό» δημοσιογράφο που τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Νιξ καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica, λίγες ώρες πριν προβληθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του καναλιού για την εταιρεία.

 

Τι έχει προηγηθεί: 

Έρευνα για την υπόθεση «παραβίασης» 50 εκατ. λογαριασμών του Facebook διεξάγει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission – FTC), μετά από τον σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομα του τεχνολογικού «κολοσσού», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται, η FTC ερευνά το εάν η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε στην εταιρεία Cambridge Analytica να αντλήσει στοιχεία κάποιων χρηστών, παραβιάζοντας την πολιτική της για τα προσωπικά δεδομένα.

Το Facebook έχει βρεθεί στο «στόχαστρο», έπειτα από την είδηση ότι η Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Σημειώνεται ότι το 2011, στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με τις ομοσπονδιακές Αρχές, μετά από τις κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας ότι είχε εξαπατήσει καταναλωτές, αναγκάζοντάς τους να «μοιράζονται» με άλλους χρήστες περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ό,τι επιθυμούσαν, ο τεχνολογικός «γίγαντας» συμφώνησε να ζητάει τη συναίνεση των χρηστών προτού προχωρήσει σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό απόρρητο.

Τα παράπονα των χρηστών είχαν έλθει, τότε, στην επιφάνεια, μετά από κάποιες αλλαγές που πραγματοποίησε η εταιρεία στις ρυθμίσεις της, χωρίς να τους ενημερώσει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της FTC.

Το Facebook, λοιπόν, βρίσκεται τώρα στο «μικροσκόπιο» της FTC, καθώς διερευνάται εάν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 2011. Μάλιστα, εάν η FTC κρίνει ότι το Facebook όντως παραβίασε τους όρους, μπορεί να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων για κάθε ημέρα παραβίασης.

Εξηγήσεις από τον Ζάκερμπεργκ ζητούν Βρετανοί βουλευτές
Την ίδια ώρα, Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει προβεί σε δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ντέμιαν Κόλινς, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, έστειλε επιστολή στον Ζάκερμπεργκ, ζητώντας του να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

«Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις των υπευθύνων σας συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και παραπλανούν την Επιτροπή», αναφέρεται στην επιστολή.

Η συλλογή των στοιχείων γινόταν με νόμιμο τρόπο, λέει το Facebook
Πάντως το Facebook υποστηρίζει ότι η συλλογή των δεδομένων των χρηστών μέσω της εφαρμογής «thisisyourdigitallife» γινόταν με νόμιμο τρόπο. Πρόκειται ια ένα app που δημιουργήθηκε από τον ακαδημαϊκό του Cambridge, Αλεξάντρ Κόγκαν και την εταιρεία του, Global Science Research.

Η εφαρμογή ζητούσε από τους χρήστες να συνδεθούν με τα στοιχεία τους στο Facebook και έτσι συνέλεγε τα δεδομένα. Αλλά επίσης, αντλούσε στοιχεία και για τους «φίλους» των χρηστών.

Το Facebook έθεσε εκτός λειτουργίας την εφαρμογή το 2015, καθώς φέρεται να παραβίασε τους όρους, μεταβιβάζοντας στοιχεία στην Cambridge Analytica.

Τόσο ο Κόγκαν, όσο και η Cambridge Analytica αρνούνται τις κατηγορίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy